Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ειδικά σχολεία καθώς και τις ελλείψεις που έχουν τόσο σε κτηριακές εγκαταστάσεις, όσο και σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων, παρέθεσαν σήμερα στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οι διευθύνσεις των ειδικών σχολείων καθώς και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων τους.
Μέσα στα διάφορα που έχουν ειπωθεί, ξεχωρίζει η αναφορά του προέδρου του Συνδέσμου Γονέων του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό, Μιχάλη Παπαδόπουλου, για λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά και το οποίο έχει καταγραμμένα ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από πλευράς βουλευτών, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το σχολείο.
Πέραν όμως του πιο πάνω, οι εκπρόσωποι των ειδικών σχολείων και των παιδιών που φοιτούν σε αυτά (διευθύνσεις και Σύνδεσμοι Γονέων) αναφέρθηκαν κυρίως στο πρόβλημα που υπάρχει με τη μισθοδοσία σχολικών συνοδών, τονίζοντας πως πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα καθώς η υπηρεσία τους σε αυτά τα σχολεία, όπου φοιτούν παιδιά με πολλαπλές και δύσκολες μορφές αναπηρίες είναι πολύτιμη αλλά και πολύ δύσκολη. Ανέφεραν πως λόγω χαμηλής μισθοδοσίας ή μισθοδοσίας που στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζεται στα όσα καλούνται να προσφέρουν σε παιδιά που φοιτούν σε ειδικά σχολεία, είναι αποτρεπτικός παράγοντας για αρκετούς, με αποτέλεσμα η εξεύρεση συνοδών να γίνεται πάρα πολύ δύσκολη.
Επίσης, όλα τα ειδικά σχολεία ζητούν πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο κλινικούς ψυχολόγους καθώς και κοινωνικό λειτουργό, εστιάζοντας στη μεγάλη σημασία που έχει η παρουσία τους στα συγκεκριμένα σχολεία.
Αναφορικά με τα κτηριακά ζητήματα, αρκετά σχολεία έθεσαν το θέμα της ανάγκης ανέγερσης κυρίως στεγάστρων ή/και αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.
Ανάγκη για φροντίδα και μετά τα 21 έτη
Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα του τι απογίνονται τα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία μετά το 21ο έτος της ηλικίας τους, οπότε και δεν καλύπτονται πλέον από το σχολικό πλαίσιο. Οι ανησυχίες των γονέων διατυπώθηκαν με τη συζήτηση να καταλήγει στην ανάγκη δημιουργίας οργανωμένων δομών, στις οποίες θα μπορούν οι γονείς να εμπιστεύονται τα παιδιά τους για βοήθεια και στήριξη.
Από πλευράς του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Ειδικού Σχολείου «Απόστολος Λουκάς» στη Λεμεσό, Μιχάλης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς καθώς τα παιδιά τους χρειάζονται ασταμάτητα φροντίδα και επίβλεψη. Μόνιμο τους άγχος είναι το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί αποβιώσουν ή όταν θα είναι σε προχωρημένη ηλικία και δεν θα μπορούν να τα φροντίσουν οι ίδιοι. Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στην ανάγκη να υπάρξει όραμα για τα ειδικά σχολεία και μέσα σε αυτά να καλλιεργούνται βασικές δεξιότητες για την κάθε περίπτωση παιδιού καθώς όπως είπε, όταν ένα παιδί δεν μπορεί να σταθεί έξω στην κοινωνία, δεν μπορεί να κάνει τα βασικά, να διασταυρώσει ένα δρόμο, τι σημασία έχει να μάθει μόνο να μετρά;
Ενιαία ή Ειδική Εκπαίδευση;
Στο πλαίσιο της συζήτησης αναπόφευκτα έγιναν αναφορές στη φιλοσοφία του υπουργείου Παιδείας για ενιαίο συμπεριληπτικό σχολείο, στη νομοθεσία που ετοιμάζεται για την Ενιαία Εκπαίδευση καθώς και για το αίτημα αρκετών οργανώσεων και φορέων για ένταξη των παιδιών με αναπηρίες και άλλες δυσκολίες στο τυπικό σχολικό πλαίσιο και όχι φοίτηση σε ειδικές μονάδες ή ακόμη και σε ειδικά σχολεία.
Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, δεν υπάρχει διαφωνία στη λειτουργία ειδικών σχολείων, τα οποία διευθύνσεις και Σύνδεσμοι Γονέων θέλουν να υπάρχουν για να εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιπτώσεις παιδιών (λέχθηκε πως είναι περίπου 550 με 600 αυτές οι περιπτώσεις) αλλά και να συνεχίσουν να προσφέρουν πληθώρα υπηρεσιών. Και αυτό διότι, στο πλαίσιο των ειδικών σχολείων παρέχονται και άλλες υπηρεσίες, όπως λογοθεραπείες κ.α., ενώ στις Σχολές Κωφών και Τυφλών και υπηρεσίες προς ενήλικες.