Μάλλον πήρε την απόφαση της τελικά η κυβέρνηση για την τύχη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φαίνεται να έχει επιλέξει τον δύσκολο δρόμο αφού, όπως ενημέρωσε τη Δευτέρα τους οργανωμένους ασθενείς, είναι έτοιμος να υιοθετήσει την πρόταση τους, (η οποία έχει γίνει αποδεκτή εδώ και αρκετό καιρό από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα) και ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, κρίσεων και καταστροφών.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρότασή της ΟΣΑΚ, ο Φορέας αυτός, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων, δηλαδή, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ασθενοφόρων και Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας (άλλοι φορείς ή/και ΜΚΟ) θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα αντίστοιχων φορέων που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό (π.χ. ΕΚΑΒ στην Ελλάδα) και θα είναι αρμόδιος για τον καταρτισμό πλάνων διαχείρισης κρίσεων και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών/ καταστροφών κ.λπ.
Με τον τρόπο αυτό, τρεις βασικές Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, σε περιπτώσεις, θεομηνιών, πυρκαγιών, δυστυχημάτων κ.λπ., οι οποίες τώρα υπάγονται σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά υπουργεία (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας), θα λειτουργούν υπό την ίδια στέγη προς εξοικονόμηση και χρόνου και χρήματος.
Όπως ανέφερε στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «η τύχη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων ήταν και είναι για την ΟΣΑΚ ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα αφού σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια και την ζωή των πολιτών/ ασθενών. Η έγκαιρη ανταπόκριση, η εκπαίδευση των ατόμων που στελεχώνουν τα ασθενοφόρα αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών είναι ζητήματα για τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε. Εδώ και δύο περίπου χρόνια, ως ΟΣΑΚ έχουμε τονίσει πολλές φορές τη θέση μας για λειτουργία των ασθενοφόρων εκτός υπουργείου Υγείας και σίγουρα εκτός Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο η Υπηρεσία Ασθενοφόρων είχε μεταφερθεί “προσωρινά” από το 2019 όταν λειτούργησε ο ΟΚΥπΥ, ελλείψει νομοθεσίας, όπως μας είχε λεχθεί τότε».
Το 2020, συνέχισε, «είχαμε απορρίψει νομοσχέδιο που προέβλεπε την παραμονή της Υπηρεσίας στον ΟΚΥπΥ και δημιουργία στο υπουργείο Υγείας συμβουλευτικής επιτροπής και Εφόρου ασθενοφόρων διότι θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι οι πολίτες/ ασθενείς, δικαιούνται πολύ περισσότερα σε θέματα που αφορούν τη ζωή τους. Τον Μάρτιο του 2024, μετά από προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ετοιμάσαμε μελέτη/ πρόταση στην οποία, πρώτη μας επιλογή ήταν η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Φορέα διαχείρισης κρίσεων στον οποίο θα υπάγονται όλες οι Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης ο οποίος θα διαχειρίζεται και την τηλεφωνική γραμμή 112, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «κατά τη μεταξύ μας συνάντηση τη Δευτέρα, μας ενημέρωσε ότι πρόθεση του είναι να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του ενιαίου Φορέα, λέγοντας μας, μάλιστα, ότι έχει θέσει και χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του σχεδιασμού στο τέλος του 2025 και ότι έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας».
Παράλληλα, «ο Πρόεδρος, μας ζήτησε όπως αποδεχθούμε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να προωθηθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κρίσεων κάτι το οποίο δεν απορρίψαμε. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η μεταφορά της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας ή η παραμονή της στον ΟΚΥπΥ δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ αποδεκτές ως λύσεις για την ΟΣΑΚ και τους λόγους τους έχουμε εξηγήσει πολλές φορές».
«Εκείνο που δεχόμαστε, αυτή τη στιγμή ως ΟΣΑΚ, είναι ότι με τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λειτουργία ενιαίου Φορέα στο τέλος το 2025, θα κάνουμε υποχώρηση και συμφωνούμε με την λειτουργία, μεταβατικά και όχι με την έννοια του “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”, συμβουλευτικής επιτροπής στο υπουργείο Υγείας η οποία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας, σε πρώτη φάση, την αδειοδότηση των ιδιωτικών ασθενοφόρων ώστε αυτά να μπορούν να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους (εντός ή εκτός ΓεΣΥ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιστατικών, υπό προϋποθέσεις και σωστά κριτήρια».
Επίσης, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι καταλαβαίνουμε πλήρως, ότι είναι η τρίτη φορά, την τελευταία πενταετία, που αποδεχόμαστε μια ρύθμιση ως “μεταβατικό” στάδιο και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία υποχώρηση στην οποία υποχρεωνόμαστε».
«Η ζωές των πολιτών/ ασθενών σίγουρα δεν πρέπει να είναι υπό διαπραγμάτευση από κανένα. Οι Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης πρέπει να λειτουργούν με κοινό πλάνο, όπως συμβαίνει τα πλείστα κράτη και μάλιστα σε κράτη με τεράστια εμπειρία και επιτυχία στην προσονοσοκομειακή περίθαλψη. Εάν όντως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτή την πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση, τότε η ΟΣΑΚ δηλώνει την πλήρη ικανοποίηση της».
Αχρείαστος ένας νέος νόμος που θα ισχύσει για έναν χρόνο
Καταλήγοντας και ξεκαθαρίζοντας τη θέση της ΟΣΑΚ, ο κ. Παπαδόπουλος προχώρησε σε συγκεκριμένες επισημάνσεις. «Πρέπει να πούμε ότι δεν θεωρούμε πως ένα νομοσχέδιο και ένας νόμος που θα καλύψει ένα μεταβατικό στάδιο μικρότερο των δύο ετών θα εξυπηρετήσει σε κάτι αυτή τη στιγμή».
Ενδεχομένως, πρόσθεσε, «το υπουργείο Υγείας να πρέπει να αναζητήσει άλλες λύσεις προκειμένου να καλύψει το κενό της αδειοδότησης. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ένας νόμος πολλές φορές αποτελεί και άλλοθι για την μη προώθηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων και ισχύ το “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις αυτή τη στιγμή, και αυτό το τονίζω, αλλά καλό θα ήταν να το επισημάνουμε».
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της πρότασης που η ΟΣΑΚ κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάρτιο, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Κρίσεων θα είναι αρμόδιος για τον καταρτισμό σχεδίων και προγραμμάτων ετοιμότητας σε μακροεπίπεδο, για την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών ή μη μαζικών καταστροφών και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και για την εφαρμογή της πολιτικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας των πολιτών. Επίσης, θα προωθεί και θα συντονίζει τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση της Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου Καταστροφών, με όλες τις Υπηρεσίες για χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (π.χ. αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικοί χώροι κ.α.), θα είναι αρμόδιος για την οργάνωση και λειτουργία της μονάδας του ενιαίου αριθμού 112 ως υπηρεσία άμεσης δράσης, θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των υποδομών, θα συντονίζει το έργο και τις δράσεις αντιμετώπισης καταστροφών, κατά την εκδήλωση των φαινομένων, ενώ θα εποπτεύει την αποκατάσταση των προκαλούμενων ζημιών.
Αναφέρεται ότι κατά τη συζήτηση θεμάτων που αφορούσαν την λειτουργία των ασθενοφόρων σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, τόσο από πλευράς ΔΗΣΥ, όσο και από πλευράς ΑΚΕΛ κατέστη σαφής η θέση τους για υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.