Το δυστύχημα που οδήγησε στο θάνατο της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή είναι το δεύτερο θανατηφόρο που διερευνά η Αστυνομία και αφορούν θέματα ελαττωματικών αερόσακών. Η πρώτη περίπτωση αφορά την υπόθεση θανάτου του 24χρονου Κυριάκου Όξινου έπειτα και πάλι από τροχαίο. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου όπου εξέτασε το θέμα ανάκλησης των προβληματικών αερόσακων Takata, εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι διερευνώνται δύο περιπτώσεις με θέματα θανατηφόρων που αφορούν αεροσάκους. Στην πρώτη περίπτωση είπε ολοκληρώθηκε η έρευνα από την Αστυνομία ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία και αναμένονται οδηγίες. Στη δεύτερη περίπτωση σημείωσε που αφορά το πρόσφατο περιστατικό η έρευνα συνεχίζεται.

Περαιτέρω, από την Αστυνομία αναφέρθηκε ότι δεν ενημερώνεται για την ανάκληση αερόσακων. Σημείωσε ωστόσο ότι η Αστυνομία ενημερώνεται όταν εκκρεμεί ΜΟΤ για τα οχήματα. Τόνισε ωστόσο ότι εάν υπάρχει βάση δεδομένων μπορεί να γίνεται ο σχετικός έλεγχος από την Αστυνομία. Διερωτήθηκε παράλληλα τι γίνεται με τα μεταχειρισμένα οχήματα τονίζοντας ότι αποτελεί ερωτηματικό για την Αστυνομία αν περιλαμβάνονται ή όχι στις ανακλήσεις.

Στο σημείο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγγελία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών εκπρόσωπος του οποίου ενημέρωσε τη κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου ότι μετά το πρόσφατο θανατηφόρο ανησύχησαν οι πολίτες και ορισμένες αντιπροσωπείες τους ενημερώνουν ότι υπάρχει χρέωση €160 για να ελέγξουν κατά πόσο τα οχήματά τους έχουν προβληματικούς αερόσακους από τη στιγμή που αγοράστηκαν ως μεταχειρισμένα και όχι από τις επίσημες αντιπροσωπείες.

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ότι περίπου 12.000 οχήματα κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους με ελαττωματικούς αερόσακους που έχουν τοποθετηθεί σε οχήματα δεκάδων αυτοκινητοβιομηχανιών. Σημειώνεται ότι οι Αρχές εφαρμόζουν διορθωτικά μέτρα για αντικατάσταση των προβληματικών αερόσακων γιατί εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους επιβάτες των αυτοκινήτων.

Στην Κύπρο επηρεάζονται 55.000 περιπτώσεις τέτοιων αερόσακων, για τις οποίες έχουν ειδοποιηθεί για ανάκληση 53.000. Μέχρι στιγμής επιδιορθώθηκαν 33.000 αερόσακοι. Για άλλες 22.000 έγινε ενημέρωση για ανακλήσεις και δεν έγινε επιδιόρθωση. Αναφέρθηκε επίσης ότι για 4.500 οχήματα υπάρχει περιορισμός στον τεχνικό μηχανοκίνητο έλεγχο.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάκλησης ελαττωματικών αερόσακων.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Νίκος Σύκας ανέφερε ότι τίθεται περαιτέρω σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών, αφού επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση ο μη σωστός έλεγχος, το αλαλούμ μεταξύ υπηρεσιών και κράτους ιδιαίτερα στους αερόσακους. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα στους δρόμους που δεν έχουν ανακληθεί για το θέμα των αερόσακων, όπως και άλλα οχήματα χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ενώ υπάρχει πιθανώς ακόμα ένας θάνατος από ελαττωματικό αερόσακο πριν από λίγες μέρες, από τους αρμόδιους άκουσαν «και πάλι τα ίδια». Πρόσθεσε ότι δεν έλαβαν ξεκάθαρες απαντήσεις από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών γιατί δεν ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τους αερόσακους και αναμένει από τις εταιρείες. Κάλεσε όλους τους αρμόδιους να βρουν τη λύση για να αντικατασταθούν όλοι οι ελαττωματικοί αερόσακοι που έχουν προκαλέσει τραυματισμούς και επιβεβαιωμένους θανάτους. Πρόσθεσε ότι την ευθύνη για να προστατέψει τους πολίτες την έχει το κράτος.

Ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, αφού ανέφερε ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία είναι σαφής και η κυπριακή νομοθεσία εναρμονισμένη, υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή και στο βαθμό ανάκλησης τέτοιων ελαττωματικών προϊόντων στην πράξη. Ενώ, όπως είπε οι ιδιοκτήτες οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους είτε ενημερώθηκαν από τις εταιρείες είτε από ανακοινώσεις, η διαδικασία ελέγχου δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ικανότητα και δυνατότητα των κρατικών υπηρεσιών να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και να βεβαιωθούν ότι δεν κυκλοφορούν ελαττωματικά προϊόντα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι ενώ πέρυσι είχαν συζητήσει το θέμα, ένα χρόνο μετά ακόμα ψάχνονται και δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, αφού δεν είναι κάτω από τα ευρωπαϊκά πρότυπα όλα τα αυτοκίνητα. Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν να γίνει μια ιστοσελίδα που να καθοδηγεί τον καταναλωτή να ελέγξει ο ίδιος αν το αυτοκίνητό του εμπίπτει στη διαδικασία ανάκλησης. Ανέφερε ακόμα ότι μπορεί αυτή τη στιγμή στους δρόμους μας να κυκλοφορούν αρκετά αυτοκίνητα με ανακλήσεις στα φρένα, αερόσακους και αλλού, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό.