Στο να αποκτήσει «όπλα» και δεινότητα η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αποσκοπεί η πρόταση Νόμου του βουλευτή και προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου που κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή στις 31 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον «Φ», η πρόταση Νόμου έχει ως βασική πρόνοια την μετατροπή της Ανεξάρτητης Αρχής σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως είναι οι ημικρατικοί οργανισμοί.

Σε περίπτωση που το εν λόγω τροποιητικό νομοθέτημα περάσει αλώβητο μετά και από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και λάβει το πράσινο μέσα από ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, τότε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα μπορεί να καταχωρίσει ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις.

Αυτό μπορεί να προσδώσει κάποιας μορφής ανεξαρτησία στην Αρχή, για την οποία -από την ίδρυσή της- εκφράζονταν θέσεις ότι κατέστη ξεδοντιασμένη, από τη στιγμή που έχει μόνο ερευνητικές και όχι ανακριτικές εξουσίες.

Εξάλλου, όπως αποδείχθηκε μέσω γεγονότων, με την υφιστάμενη νομική υπόσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πέραν του ότι δεν μπορούσε να κάνει ποινική διερεύνηση, δεν μπορεί να ασκήσει ούτε ιδιωτική ποινική δίωξη.

Το ιστορικό
Σχετική γνωμάτευση, ότι δεν μπορεί η Αρχή να καταχωρήσει ιδιωτική ποινική δίωξη, είχε δοθεί στο εν λόγω Σώμα από ιδιώτη δικηγόρο. Συγκεκριμένα, μετά από την διερεύνηση της γνωστής καταγγελίας σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή διώξεων (απαλλάχθηκε), η Αρχή έκρινε πως ο αξιωματικός της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, θα έπρεπε να ελεγχθεί ποινικά (είχε κάνει εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα «για διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης και ενδεχόμενη ποινική δίωξη του»).

Ο λόγος ήταν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της Αρχής, ότι ο αξιωματικός «ενώ προσήλθε ενώπιον των Λειτουργών Επιθεώρησης, δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και απαντούσε κατά το δοκούν, αρνούμενος να απαντήσει σε κάποιες απ’ αυτές».
Ο Γενικός Εισαγγελέας, διαφωνούσε με την εισήγηση για διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης και τότε ήταν που η Αρχή αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον μπορεί να καταχωρίσει ιδιωτική ποινική υπόθεση. Ωστόσο, γνωμάτευση από ιδιώτη δικηγόρο, είχε ανάψει «κόκκινο», καθώς κρίθηκε πως η νομική υπόσταση της Αρχής δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να προβεί σε αυτό το ένδικο μέτρο.

Ανεξαρτησία
Όπως σχολιάζουν κύκλοι, η πρόταση Νόμου θα ενισχύσει γενικότερα την ανεξαρτησία της Αρχής. Σε συζητήσεις στη Βουλή έχει αναδειχθεί το γεγονός ότι τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας καλείται να υπεισέρχεται σε χρονοβόρες διαδικασίες ακόμα και για το πιο μικρό έξοδο. Πόσω μάλλον για θέματα προσωπικού.
Σε περίπτωση που καταστεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πολλές χρονοβόρες διαδικασίες θα αποφεύγονται, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λογοδοσία.

Είναι ενδεικτικά, άλλωστε, τα όσα σημειώνει ο Δημητρίου στην αιτιολογική έκθεση που φέρει την υπογραφή του και συνοδεύει την πρόταση Νόμου: «Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπονται, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται διορισμού του προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς να εκδίδει κανονισμούς για επιμέρους θέματα, τα οποία άπτονται της λειτουργίας τη, κατόπιν σχετικής έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και αφού αυτοί υποβληθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση. Συναφώς, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, καθότι παρέχουν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς τα κατάλληλα νομοθετικά εργαλεία για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της και προς επίρρωση του έργου που επιτελεί».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 320 καταγγελίες στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, 90 εξ αυτών αξιολογήθηκαν και για περίπου 10 υποθέσεις άρχισε διερεύνηση. Πάντως, διαπιστώνεται ότι αρκετός κόσμος υποβάλλει καταγγελίες στην Αρχή, χωρίς να έχει αντιληφθεί ποιες από τις υποθέσεις που θέτει ενώπιον του σώματος κατά της διαφθοράς εμπίπτουν στο πεδίο του. Όπως πληροφορείται ο «Φ» η Αρχή θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τον προσεχή Δεκέμβριο ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά της διαφθοράς, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί το κοινό για τον ακριβή της ρόλο.