ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
Τρεις έρευνες θα διενεργηθούν για τη φονική πυρκαγιά της Κυριακής στο εργοστάσιο κατασκευής πολυστερίνης στη Δρομολαξιά, που είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο 63χρονου Ελληνοκύπριου. Ήδη Αστυνομία και Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ξεκίνησαν διερεύνηση, ενώ επί τόπου θα ξεκινήσουν εξετάσεις, η Πυροσβεστική και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία όταν κριθεί πως το κτήριο είναι ασφαλές.
Η ολοκληρωτική καταστροφή στο εργοστάσιο, το οποίο διαλύθηκε από το τεράστιο θερμικό φορτίο, δυσχεραίνει πάντως το έργο διερεύνησης. Το μόνο που έγινε κατορθωτό χθες ήταν ν’ ανασυρθεί λίγο μετά τις 2:30 το απόγευμα, έπειτα από πολύωρη επιχείρηση, η σορός του άτυχου άντρα, που εντοπίστηκε σε κατάσταση πλήρους απανθράκωσης στο ισόγειο. Στον χώρο δημιουργήθηκε ασφαλής διάδρομος και η μεταφορά της σορού έγινε στην παρουσία ανθρωπολόγου. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες ταυτοποίησης μέσω γενετικού υλικού.
Όπως διαπιστώθηκε ο 63χρονος, που δεν ήταν εργαζόμενος στο εργοστάσιο, κλήθηκε για να διενεργήσει ηλεκτρολογικές εργασίες στον πρώτο όροφο. Στο ισόγειο βρίσκονταν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου με τρεις εργάτες, οι οποίοι φαίνεται να εκτελούσαν εργασίες συντήρησης. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι η φωτιά να προκλήθηκε από σπινθήρα που προήλθε από κάποιο από τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν. «Στο εργοστάσιο γίνονταν εργασίες συντήρησης και απ’ ότι φαίνεται λόγω αυτών των εργασιών προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Ο λόγος που μεταδόθηκε τόσο γρήγορα πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός πως στο συγκεκριμένο υποστατικό είχε πολλά χαρτόνια, που χρησιμοποιούνταν για να πακετάρουν την πολυστερίνη, που ήταν το προϊόν παρασκευής του υποστατικού», ανέφερε στον “Φ” η πρώτη λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα. Ερωτηθείσα κατά πόσον τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προνοούνται από τη νομοθεσία, απάντησε πως αυτό αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως, όπως και για κάθε εργασία που εκτελείται, θα πρέπει να γίνεται γραπτή εκτίμηση των κινδύνων που πιθανόν να δημιουργηθούν, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τον χώρο στον οποίο θα εκτελεστεί. Πρέπει, επίσης, να καθορίζονται τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ώστε να μην εκτεθεί κάποιος σε κίνδυνο. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό έπρεπε να γίνει και προφανώς κάτι δεν έγινε σωστά για να προκληθεί το ατύχημα», πρόσθεσε.
Οι ανακριτές του ΤΑΕ Λάρνακας, εν τω μεταξύ, άρχισαν τη λήψη καταθέσεων από τους εργάτες που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ περισυνέλεξαν και βίντεο από κλειστά κυκλώματα της περιοχής. Στο ένα από αυτά, που προέρχεται από το διπλανό εργοστάσιο και είδε το φως της δημοσιότητας, καταγράφηκε η μανιώδης πορεία της φωτιάς, η οποία σε μερικά λεπτά έζωσε ολόκληρο το εργοστάσιο και επεκτάθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου κάηκαν αυτοκίνητα. Στο βίντεο καταγράφονται τα τέσσερα πρόσωπα που εξέρχονται από τον φλεγόμενο χώρο, αλλά και οι προσπάθειές τους ν’ απομακρύνουν τον 63χρονο που εγκλωβίστηκε στον χώρο. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, μάλιστα, υπέστη εγκαύματα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λάρνακας.
«Εφωνάξαν του. Μπήκε ξανά ο κύριος Μιχάλης (ιδιοκτήτης) μέσα… έγινε ότι έγινε. Τι αξία έχουν τα σίδερα μπροστά στην ανθρώπινη ζωή», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο Νίκος Δημοσθένους, ιδιοκτήτης του διπλανού εργοστασίου, που σώθηκε την υστάτη. Στη μαρτυρία του ανέφερε πως είδε τη φωτιά από τις κάμερες του εργοστασίου του και έτρεξε να το γλιτώσει. «Άρχισα με το λάστιχο να σβήνω για να μην επεκταθεί και στα δικά μας υποστατικά. Μετά έμαθα ότι υπήρχαν άνθρωποι, αφού ξεκίνησα την κατάσβεση με το λάστιχο. Όταν ήρθε η πυροσβεστική τους βοηθήσαμε με τα μηχανήματά μας να ανέβουν».