Για σφοδρή σύγκρουση που επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό των τεσσάρων θυμάτων, χωρίς να μπορέσουν να τύχουν ιατρικής αντιμετώπισης, έκανε αναφορά ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία της εκδίκασης του τετραπλού θανατηφόρου που σημειώθηκε στη μοιραία συμβολή των οδών Γιάννου Κρανιδιώτη και Αγίας Αναστασίας, την Πρωτοχρονιά. Κατηγορούμενος της φρικτής τραγωδίας είναι ο 45χρονος Σύρος οδηγός διπλοκάμπινου οχήματος που εμβόλισε τα θύματα.

Σήμερα κατέθεσαν ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους σχετικά με τα ευρήματα των νεκροτομών, ο λειτουργός της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και μηχανικός αυτοκινήτων, Ζήνων Παπαδόπουλος, καθώς και ο αστυφύλακας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας και Γραφικών του Αρχηγείου Αστυνομίας, Άδαμος Αδάμου, ο οποίος μελέτησε τα καρέ από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.

Κατά την κυρίως εξέταση, ο κ. Χαραλάμπους κλήθηκε να εξηγήσει τα ευρήματα των τραυμάτων και τον τρόπο που επήλθε ο θάνατος των θυμάτων. Σε ερώτηση αν η σύγκρουση ήταν σφοδρή, ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε: «Οι κακώσεις των θυμάτων ήταν τέτοιες που επιβεβαιώνουν ότι η σύγκρουση ήταν σφοδρή. Επέφεραν άμεσο θάνατο στα θύματα, χωρίς να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ιατρικά».

Αντεξεταζόμενος για το ρόλο της ζώνης, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε το γνωστό σλόγκαν «η ζώνη σώζει ζωές», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Ανέφερε παραδείγματα όπου η μη χρήση ζώνης μπορεί να εκτινάξει το θύμα από το όχημα σε μια σφοδρή σύγκρουση ή, αντίθετα, να του σώσει τη ζωή.

Όταν ρωτήθηκε για ποιες θα ήταν οι κακώσεις εάν τα θύματα φορούσαν ζώνη, τόνισε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, εξηγώντας ότι στην περίπτωση των 4 θυμάτων, το όχημα ήταν πολύ μικρό και είχε περιορισμένο χώρο. «Δεν μπορώ να γνωρίζω πώς θα ήταν τα τραύματά τους σε διαφορετικού τύπου όχημα και εάν φορούσαν ζώνη». Σε ερώτηση εάν η αλκοόλη αλλοιώνεται μετά τον θάνατο, απάντησε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν το σώμα προχωρήσει σε σήψη.

Τέλος, κατέθεσε ο μηχανικός της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, ο οποίος εξήγησε την έρευνα που έγινε στα δύο οχήματα. Όπως είπε, και τα δύο διέθεταν MOT και ήταν σε καλή μηχανική κατάσταση. Τα ελαστικά του διπλοκάμπινου οχήματος ήταν σε άριστη κατάσταση, ενώ το σύστημα υποβοήθησης φρένων ABS, δεν είχε τεθεί σε λειτουργία καθώς δεν ασκήθηκε απότομο φρενάρισμα. Όσον αφορά το όχημα των θυμάτων, ανέφερε ότι οι αερόσακοι δεν πυροδοτήθηκαν, καθώς οι αισθητήρες στο μπροστινό μέρος δεν ενεργοποιήθηκαν, εξηγώντας ότι το χτύπημα ήταν στην πλαϊνή πλευρά.