Την εκπόνηση ολοκληρωμένης και ενιαίας μελέτης με σκοπό τη συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρών σε όλες τις πόλεις θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητήσει συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους, ενώπιον των οποίων θα θέσει τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά καιρούς αλλά και την οικονομική πτυχή του ζητήματος.

Απ’ αφορμή και τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα σε Πάφο και Λεμεσό, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι αυτά δεν αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες πόλεις και υπενθύμισε ότι κατά καιρούς πλημμύρες έχουν καταγραφεί σε όλες τις πόλεις. Είναι φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται και δυστυχώς η τάση που παρατηρείται είναι όχι μόνο να επαναλαμβάνονται οι πλημμύρες και οι καταστροφές αλλά σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται επιδείνωση τους, είπε ο κ. Βύρας. Μπορεί κάθε πόλη να έχει τις δικές της ιδιομορφίες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική η οποία αν δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς το φαινόμενο των πλημμυρών (ένεκα της έντασής τους) τουλάχιστον να είναι σε θέση να περιορίσει τυχόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και βεβαίως τις υποδομές και τις περιουσίες των πολιτών, είπε ο κ. Βύρας

Μιλώντας στο philenews  είπε επίσης, πως οι Δήμοι θα καταβάλουν από δικής τους πλευράς κάθε προσπάθεια, η οποία ωστόσο, ένεκα και του ψηλού κόστους, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

Ειδικά όσον αφορά τη Λάρνακα ανέφερε πως στις 18 Νοεμβρίου θα υπογραφεί συμβόλαιο για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων το οποίο θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα κοστίσει €6,5 εκατ. Τα έργα θα εκτελεστούν στην περιοχή «Καμάρες», όπου κατά καιρούς έχουν καταγραφεί φαινόμενα πλημμυρών και ζημιών. Τα έργα που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Λάρνακα ανέρχονται σε €20 εκατ. και θα ακολουθήσουν και άλλα, είπε ο κ. Βύρας.

Σημειώνεται, ότι σε όλες τις πόλεις, κυρίως το πλαίσιο κατασκευής των κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων, υλοποιήθηκαν ή προγραμματίζεται να υλοποιηθούν έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά θα απαιτηθεί χρόνος.

Αν κριθεί ότι στο μεσοδιάστημα απαιτείται η λήψη προληπτικών ή και διορθωτικών μέτρων, οι Δήμοι είναι ανοικτοί να τα συζητήσουν.

Όταν το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στη Λάρνακα συζητήθηκε στη Βουλή, ο κ. Βύρας  είχε κάνει αναφορά σε προβλήματα που εντοπίστηκαν στη μελέτη που εκπονήθηκε αλλά και στο γεγονός ότι η μοναδική εταιρεία που ενδιαφέρθηκε να υλοποιήσει το αντιπλημμυρικό έργο, υπέβαλε προσφορά κατά περίπου 30% από την εκτίμηση του μελετητή, οπόταν ακυρώθηκε.

Είπε επίσης, πως ο μελετητής κάλυψε μόνο την αστική περιοχή Λάρνακας, ενώ η Αραδίππου όπως και άλλες περιοχές, οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται από τις πλημμύρες, έμειναν εκτός της μελέτης.

Στη Λευκωσία, ένας από τους κινδύνους πρόκλησης πλημμύρας είναι η κάθοδος του ποταμού Πεδιαίου, την κοίτη του οποίου καθαρίζουν από κοινού οι Δήμοι Λακατάμιας, Στροβόλου και Λευκωσίας.

Όσον αφορά την περιοχή του γεφυριού της οδού Αλεξανδρουπόλεως (το οποίο πλημμύρισε κατ’ επανάληψη, ο Δημοτικός Μηχανικός του Δήμου Στροβόλου κ. Νάσος Κολυβάς, είχε αναφέρει ενώπιον της Βουλής, ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί  με την κατασκευή άλλων δύο γεφυριών σε διαφορετικά σημεία.

Ένα άλλο ευάλωτο σημείο για πλημμύρες αφορά την Έγκωμη, όπου  προγραμματίστηκε η κατασκευή δύο λιμνών κατακράτησης, οι οποίες ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν.

Η μία από τις δύο λίμνες προγραμματίστηκε να δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Κρατικής Έκθεσης και η δεύτερη στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Όπως είχε λεχθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ενώ ήταν έτοιμα και τα κατασκευαστικά σχέδια, με απαίτηση της Αρχιεπισκοπής ο χώρος διαμόρφωσης της μίας λίμνης μετακινήθηκε, οπόταν παρατηρήθηκε καθυστέρηση.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων είχε ενημερώσει τους βουλευτές, πως με βάση τα σχέδια (του πρώην Δήμου Έγκωμης) η λίμνη θα κατακρατεί τα όμβρια ύδατα για κάποιες μέρες τον χρόνο και στις υπόλοιπες, ο χώρος θα χρησιμοποιείται ως πάρκο, κάτι το οποίο ο ίδιος  ο Δήμος Έγκωμης θεωρεί πρωτοποριακό.

Εκτίμηση των αρμοδίων είναι πως σημαντικό ρόλο στα φαινόμενα των πλημμυρών (τα οποία βεβαίως επηρεάζονται και από την κλιματική αλλαγή) διαδραμάτισαν και οι παρεμβάσεις/επεμβάσεις στις κοίτες των ποταμών και γενικά στο τσιμέντωμα που επήλθε, αποκόπτοντας την κανονική ροή του νερού, το οποίο σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, βρίσκει διέξοδο σε δρόμους, σπίτια, οικόπεδα κοκ.