Εκ πρώτης όψεως το μοναδικό, απτό, κοινό τους στοιχείο είναι η διαμονή τους στη Λάρνακα. Διαβάζοντας για την πορεία τους, ωστόσο, ανακαλύπτεις πως τους συνδέουν πολλά περισσότερα. Διαπιστώνεις πως όλοι έχουν μια ιστορία έμπνευσης να μοιραστούν και πως αυτή αποτελεί μέρος της κινητηρίου δύναμης μιας πόλης, που βρίσκεται σε πορεία μεγάλων αλλαγών.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που το συναπάντημά τους στο Λarnaka 2030 storyfest, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου από τις 11:00π.μ. μέχρι τις 3:00μ.μ. στον πρώτο όροφο της Δημοτικής Αγοράς, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είκοσι άνθρωποι της πόλης θ’ αφηγηθούν τις ιστορίες τους για να την ενώσουν, να την εμπνεύσουν και κυρίως για να φωτίσουν τα πιο υγιή κομμάτια της, που έχουν σχέση με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Εμπνεύστρια του μοναδικού φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από το InnoEUsphere και το OXYGEN for Democracy με την υποστήριξη του Λάρνακα 2030, είναι η Χριστίνα Αχιλλέως. Μιλώντας στον «Φ», ξεδίπλωσε τις ιστορίες ανθρώπων που επιλέγηκαν ως αφηγητές στο Λarnaka 2030 storyfest, μέσα από τη δική της.

Η Χριστίνα Αχιλλέως, σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 2022 την InnoEUsphere, η οποία ασχολείται με προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διάφορων ομάδων του πληθυσμού, αλλά κυρίως νέων. «Ήμουν για χρόνια σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Κομβικό σημείο για μένα ήταν η απώλεια της μητέρας μου τον Αύγουστο του 2021. Ο θάνατος της μάμας μου πάγωσε τον χρόνο, αλλά την ίδια στιγμή με έκανε να καταλάβω πως δεν είναι ανεξάντλητος. Συνειδητοποίησα πως πρέπει ν’ ακολουθήσω τα όνειρά μου. Αυτό έγινε η κινητήριος δύναμη για να δημιουργήσω την εταιρεία. Το όραμα μου είναι να δημιουργήσω στο κέντρο της πόλης ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο που να εξυπηρετεί άτομα κι από άλλες χώρες και να προσφέρει σε θέματα δημιουργικότητας, επικοινωνίας, δημοκρατίας και συμμετοχικότητας».

Λέει πως την ιδέα για το storyfest την έφερε η ανάγκη ν’ αναδειχθούν σημαντικές ιστορίες ανθρώπων της Λάρνακας και πως τη διοργάνωση την ανέλαβαν νέοι που θέλουν, μέσω δράσεων, ν’ αφήσουν το στίγμα τους στην πόλη. «Οι ανθρώπινες ιστορίες εμπνέουν και μπορούν να δώσουν ώθηση σε μια πόλη. Πιστεύω πως υπάρχει πολύ καλό έμψυχο υλικό στη Λάρνακα και σκέφτηκα να γίνει ένα event για να δημιουργήσουμε ένα καμβά ιστοριών ανθρώπων, που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Θα δώσουμε βήμα σε ανθρώπους από πολλά πεδία κι όχι μονοδιάστατα. Έτσι, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για δικτύωση και θα μπορούσαν να κτιστούν νέες συνεργασίες. Ειδικά οι νέοι χρειάζονται ευκαιρίες για να μπορέσουν να συνεργαστούν και να παράξουν κάτι σημαντικό για την πόλη τους. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών είναι η Λάρνακα και ο αντίκτυπος που δημιουργεί η δράση τους στην κοινωνία της. Αυτή η ιδέα συνέπεσε και με την υποψηφιότητα της πόλης της Λάρνακας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που υποστηρίζει το φεστιβάλ, το οποίο συνδιοργανώνεται με το OXYGEN for Democracy, που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη συμπερίληψη».

Οι άνθρωποι πίσω από τις ιστορίες

Κάτοικοι Λάρνακας που δημιούργησαν καινοτόμα προγράμματα και προσφέρουν στα κοινά, καθώς και πρόσωπα που διακρίθηκαν στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα είναι μεταξύ των αφηγητών στο Larnaka storyfest.

Ανάμεσά τους ο CEO & Co-Founder του Ablebook, Ανδρέας Βασιλείου, η πορεία του οποίου αποδεικνύει, όπως λέει η Χριστίνα, πως «κάθε δυσκολία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή». Ο Ανδρέας Βασιλείου, ο οποίος πάσχει από μίας μορφής εγκεφαλικής παράλυσης τύπου τετραπληγίας των άνω και των κάτω άκρων, μόλις τελείωσε τις σπουδές του ήρθε αντιμέτωπος με τον αποκλεισμό στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, έκανε την απόρριψη κινητήριο δύναμή του ιδρύοντας το AbleBook App, μια καινοτόμο πλατφόρμα που απευθύνεται σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Πλέον είναι γνωστός σε ολόκληρη την Κύπρο για τον σπουδαίο αγώνα που δίνει για να διευκολύνει τα άτομα με αναπηρία.

Τη δική της ιστορία, την οποία ανέδειξε σε ρεπορτάζ και ο «Φ», θα αφηγηθεί η 30χρονη Κωνσταντίνα Καρακώστα, η ζωή της οποίας άλλαξε όταν στα 24 της χρόνια, ενόσω εργαζόταν στο Λονδίνο, διαγνώστηκε με καρκίνο. Επέστρεψε στη Λάρνακα, κατάφερε ν’ αναρρώσει και ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει τη βοήθεια που έλαβε από διάφορους συνδέσμους κατά τη θεραπεία της. Έτσι, δημιούργησε το σωματείο «ένα εμείς», κινητοποιώντας δεκάδες εθελοντές, που βρίσκονται πίσω από φιλανθρωπικές δράσεις και πράξεις αγάπης προς την κοινότητα.

Η Χριστίνα λέει πως η πρώτη ιστορία που την ενέπνευσε είναι αυτή της Dominika Kubicova, μόνιμης κατοίκου Λάρνακας, η οποία κατάφερε να μετατρέψει μια μεγάλη περιπέτεια με την υγεία της σε μια ισχυρή πορεία πάθους και σκοπού ιδρύοντας το perspective.cy@perspective.cy. «Η Dominika πριν από δύο χρόνια είχε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο δεν της επέτρεπε να φάει και κινδύνεψε η ζωή της. Το ξεπέρασε με μεγάλο κόπο και μετά από αυτό δημιούργησε το perspective.cy που είναι μια μέθοδος μέσω ενός ημερολογίου για να γίνεται ανασκόπηση του ποιος είσαι και τι θέλεις να πετύχεις. Στην εκδήλωση θα μας διηγηθεί πώς είδε τα πράγματα από μια άλλη οπτική».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία της εθελόντριας Πίτσας Σπύρου, που έχει συνδέσει το όνομά της με δράσεις για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, έχοντας πάνω από 20 χρόνια προσφοράς στον Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων.

Τον τρόπο που η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και η επένδυση σε αυτούς μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο ένα έργο, αλλά και ολόκληρες επιχειρήσεις θα εξηγήσει, αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία, ο Γιάννης Χατζηκωνσταντούρας, συνιδρυτής της PeopleFirst Family.
Σημαντικές είναι και οι προσωπικότητες από τον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, όπως η πολύ δραστήρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Λάρνακα 2030, Κέλλυ Διαπούλη, ο άνθρωπος που έκτισε το κινηματογραφικό κοινό της Λάρνακας, Μιχάλης Καλοπέδης, η εικαστικός Βασιλεία Αναξαγόρου, η πορεία της οποίας τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, η γνωστή ηθοποιός Μόνικα Μελέκη, καθώς και η Θεατρική Ομάδα Παρωδία.

Τις ιστορίες τους θα αφηγηθούν, ακόμη, ο δήμαρχος Λάρνακας, που βρέθηκε στο τιμόνι της πόλης από τις αλάνες των προσφυγικών συνοικισμών, ο βουλευτής Ανδρέας Αποστόλου γνωστός για τους αγώνες του στη Βουλή για τα δικαιώματα των χρόνιων ασθενών, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος του Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), Ζαχαρίας Σιόκουρος, που θα μοιραστεί το ταξίδι που ξεκίνησε το κέντρο αριστείας και την αποστολή του για έναν βιώσιμο και καινοτόμο θαλάσσιο κόσμο. Στο storyfest θα συμμετάσχουν ακόμη η Leadership Coach, Βάσω Βαρδάκη, ο σύμβουλος φιλοξενίας, Παναγιώτης Σάββα, ο ιδιοκτήτης του «Ευ Κουζήν», Αντώνης Κότση, η χοροδιδάσκαλος Μαριάμ Μιχαηλίδου και η διατροφολόγος Αγγελική Κοσμίδου.

ΦΩΤΟ: Η εμπνεύστρια του Λarnaka 2030 storyfest, Χριστίνα Αχιλλέως