Οικονομική εξόντωση του με δρομολόγηση διαδικασίας στέρησης της σύνταξης αλλά και του εφάπαξ που δικαιούται, καταγγέλλει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αποδίδει τις διεργασίες που φέρεται να δρομολόγησε ο Γενικός Εισαγγελέας σε εμπάθεια.
Τα πυρά του Οδυσσέα φτάνουν μέχρι και το Προεδρικό. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας αναφέρει τα ακόλουθα: «Πραγματικά είναι ντροπή για τη χώρα μας αυτά που συμβαίνουν, με κύρια ευθύνη, φυσικά, του αρχηγού της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποδεικνύει, πως ενώ σε συνομιλία που είχε με τον Γενικό Λογιστή, αυτός του είπε πως θεωρεί ότι δικαιούται σύνταξη και εφάπαξ, στην πορεία ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα κ. Γιώργο Σαββίδη. Αυτός, σύμφωνα με την επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δήλωσε ότι κωλύεται να γνωματεύσει (προφανώς λόγω του ότι είχε ζητήσει και πέτυχε την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το πηδάλιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας), γι’ αυτό θα ζητήσει γνωμάτευση από ιδιώτη δικηγόρο σχετικά με τα δικαιώματα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης σημειώνει στην επιστολή του, πως όπως ενημερώθηκε, με τη θέση ότι δικαιούται σύνταξη και εφάπαξ φέρεται να συμφώνησε και λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας η οποία είχε εμπλοκή στην εξέταση του θέματος, ωστόσο, ένεκα της στάσης του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα πάντα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, δεν έδωσε γραπτώς τη θέση της.
Η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην οποίαν αναφέρεται επίσης, πως με βάση παλαιότερη γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα κ. Πέτρου Κληρίδη (για άλλη υπόθεση), δικαιούται σύνταξη και εφάπαξ, είναι η ακόλουθη:
Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας
Παράνομη κατακράτηση των συνταξιοδοτικών και άλλων ωφελημάτων μου.
Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και καταγράφω πρώτα τα λεχθέντα χθες στην τηλεφωνική μας συνομιλία:
(α) Η θέση σας είναι ότι δικαιούμαι κανονικά να πληρωθώ τη σύνταξη και εφάπαξ για την 26-ετή υπηρεσία μου από 15.9.1998 μέχρι 18.9.2024. Η θέση σας αυτή συνάδει με γνωμάτευση που είχε δοθεί το 2006 από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη για την περίπτωση του δικαστή Κώστα Καμένου που είχε απολυθεί για ανάρμοστη συμπεριφορά. Επίσης, έχετε τη θέση ότι δικαιούμαι να πληρωθώ τη συσσωρευμένη άδεια μου (γύρω στις 75 ημέρες) και το αναλογούν μέρος του 13ου μισθού μου. Όπως μου αναφέρατε, τις θέσεις σας αυτές τις θέσατε γραπτώς. Τα πιο πάνω μου είχατε αναφέρει και σε τηλεφωνική μας συνομιλία στις 25.10.2024.
(β) Ενώ έχετε αυτές τις καθαρές θέσεις και ενώ για το θέμα υπάρχει η γνωμάτευση Πέτρου Κληρίδη, ενεπλάκη η Νομική Υπηρεσία και η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας κα Ελένη Συμεωνίδου παρέστη σε αριθμό συναντήσεων. Τελικά ζητήσατε και γραπτή γνωμάτευση. Χθες το πρωί, πάντα σύμφωνα με τη δική σας περιγραφή, συζητήσατε το θέμα στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Αντρέα Ζαχαριάδη και της κας Συμεωνίδου. Η κα Συμεωνίδου σάς ενημέρωσε ότι, ενώ εκείνη συμφωνεί με σας ότι δικαιούμαι όλα τα συνταξιοδοτικά μου ωφελήματα, δεν δέχθηκε να καταγράψει σχετική σημείωση στο φάκελο της υπόθεσης όπως εσείς ζητήσατε. Ως λόγο, σας ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα και ότι αυτός διαφωνεί, επειδή θεωρεί λανθασμένη τη γνωμάτευση του Πέτρου Κληρίδη και πιστεύει ότι δεν πρέπει να λάβω οποιαδήποτε ωφελήματα. Μετά από αυτή την εξέλιξη, είχατε συνομιλία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος σας ανέφερε πως θεωρεί ότι κωλύεται να δώσει γνωμάτευση και για αυτό θα αποταθεί σε ιδιώτη δικηγόρο.
Δηλαδή, ο Γενικός Εισαγγελέας αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος έχει κώλυμα να γνωματεύσει, αλλά από την άλλη, παρά το κώλυμα, διαφωνεί με την υφιστάμενή του λειτουργό και τη δική της γνωμάτευση, όπως και με τη γνωμάτευση Πέτρου Κληρίδη, και σταμάτησε τη διαδικασία.
2. Επί των πιο πάνω σημειώνω τα ακόλουθα:
(α) Με βάση το άρθρο 9(στ) του περί Συντάξεως Νόμου (Ν.97(I)/1997), μεταξύ άλλων, παραχωρείται σύνταξη και εφάπαξ ποσό σε υπάλληλο κατά την αφυπηρέτησή του σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις: «στην περίπτωση τερματισμού των υπηρεσιών του υπαλλήλου για εξειδικευμένους λόγους δημόσιου συμφέροντος σύμφωνα με τον οικείο νόμο».
(β) Όπως εξήγησε το Ανώτατο Δικαστήριο στην απόφασή του για την απόλυση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η απομάκρυνση του αξιωματούχου γίνεται επειδή «κρίνεται ότι προστατεύει κατά κύριο λόγο το δημόσιο συμφέρον και δεν αποσκοπεί στην τιμωρία του αξιωματούχου» και αλλού ότι «κάθε άλλη διαδικασία που στοχεύει στην απόλυση λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς αξιωματούχου του κράτους δεν στοχεύει στην τιμωρία του Δικαστή ή του αξιωματούχου».
(γ) Όπως καταγράφεται στην Απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Καμένος, “the applicant was considered as having retired from the date of his dismissal, 19 September 2006. He was paid a retirement lump sum and started receiving his pension.”
Αναφέρω τα πιο πάνω ως δείγμα της κακοπιστίας σας αφού και από άλλα άρθρα του νόμου καταδεικνύεται το εκδικητικό των ενεργειών σας.
3. Όπως σας ανέφερα και στην τηλεφωνική μας συνομιλία, είναι προφανές ότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας, συνεχίζετε τον πόλεμο εξόντωσής μου, αυτή τη φορά υφαρπάζοντας ένα περιουσιακό μου στοιχείο. Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Στην περίπτωση των συνταξιούχων εν ενεργεία αξιωματούχων, τους καταβάλλετε σύνταξη μαζί με τον μισθό τους, σε αντίθεση με τη ρητή πρόνοια του νόμου που απαγορεύει τούτο, αλλά στην περίπτωσή μου επιχειρείτε να υφαρπάξετε ένα αδιαμφισβήτητο περιουσιακό μου στοιχείο επειδή ο Γενικός Εισαγγελέας σάς είπε προφορικά ότι δεν βρίσκει το κατάλληλο άρθρο του νόμου στη βάση του οποίου θα λάβω τα δικαιώματά μου. Λόγω της εμπάθειάς του, που όπως φαίνεται συνεχίζει και μετά την απόλυσή μου, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν μπόρεσε να εντοπίσει το άρθρο 9(στ) και θέλει να διορίσει ιδιώτη δικηγόρο για να του πει ότι δεν δικαιούμαι τα θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματά μου για τα οποία κατέβαλλα εισφορές.
Πραγματικά είναι ντροπή για τη χώρα μας αυτά που συμβαίνουν, με κύρια ευθύνη φυσικά του αρχηγού της πολιτείας, του Προέδρου της Δημοκρατίας.
4. Όπως είπα και έξω από το δικαστήριο την ημέρα της απόλυσής μου στις 18.9.2024, πλέον είμαι ελεύθερος να μιλώ. Έχουμε υποχρέωση σε αυτή τη χώρα όλοι να αντιδρούμε έντονα σε αυτά που συμβαίνουν. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει και έχει τη δύναμη να αντιταχθεί σε αυτό το σαθρό σύστημα. Για αυτό η παρούσα δίνεται στη δημοσιότητα.
Δρ Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης
τέως Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας
Κοιν.: – Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας
– Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών

