- Ενδεχόμενη σύγκρουση στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών
- Φεβρουάριο το εναλλακτικό πρόγραμμα για παραβατικούς μαθητές
Νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού, νέο σύστημα διορισμού στην Εκπαίδευση, εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης για παραβατικούς μαθητές, Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, ζητήματα σχολικών κτηρίων και υπερπληθυσμού σχολικών μονάδων καθώς και στρατηγικός σχεδιασμός για την Ανώτερη Εκπαίδευση, είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια που άνοιξαν χθες ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας για το 2025.
Την παρουσίαση έκανε η αρμόδια υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δύσκολα ζητήματα τα οποία έχει ενώπιον της. Δύο από αυτά είναι αναμφίβολα, το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης μαθητών με ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές καθώς όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν υλοποιήθηκε όπως το έχει σχεδιάσει το Υπουργείο και το άλλο είναι ο διάλογος για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Για το πρώτο θέμα, από τα λεγόμενα της Υπουργού διαφάνηκε πως η αποτυχία υλοποίησης του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παραβατικών μαθητών σε χώρο δίπλα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, δεν το οδηγεί στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος αυτού. Αντιθέτως, έχει εντατικοποιήσει τους σχεδιασμούς υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θα λειτουργήσει κατά το δεύτερο τετράμηνο, δηλαδή από το Φεβρουάριο, σε άλλο χώρο. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κάποια από τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο πρόγραμμα εάν αυτό υλοποιούταν τον Οκτώβριο, φοιτούν στα σχολεία τους καθώς πρέπει να πάρουν βαθμό το Γενάρη που ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο, ενώ δυστυχώς κάποια άλλα παιδιά ήδη «χάθηκαν» από το εκπαιδευτικό μας σύστημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αναφορικά με την αξιολόγηση εκπαιδευτικού και το νέο σχέδιο που επιχειρείται να προκύψει από το διάλογο των εμπλεκόμενων φορέων, φαίνεται πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφωνία κάποιων μερών σε σημεία της πρότασης του Υπουργείου αλλά και σε σημεία που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι. Η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από αυτό το θέμα διαπιστώθηκε από την κ. Μιχαηλίδου η οποία ενώπιον της Επιτροπής έκανε λόγο για κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία με όλους. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα που αρχικά έχει θέσει (το τέλος του τρέχοντος έτους) και να υποβάλει την πρόταση του, έστω και με διαφωνίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι σχεδιασμοί του Υπουργείου για τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία, με την Αθηνά Μιχαηλίδου να ενημερώνει πως από διερεύνηση που έχει γίνει, οι περισσότεροι γονείς τα προτιμάνε να λειτουργούν είτε μέχρι τις 03:00μ.μ., είτε μέχρι τις 04:00μ.μ., ενώ για την ανάγκη που υπάρχει για μετά τις 04:00μ.μ. το Υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με Δήμους ούτως ώστε να μπορούν και αυτοί να συμβάλουν στην κάλυψη του κενού. Ήδη, συγκεκριμένο πλάνο φαίνεται να υπάρχει με το Δήμο Λευκωσίας για κάλυψη των ωρών 04:00μ.μ. – 06:00μ.μ..
Παραδοχή για περιττή ύλη και για άριστους στην απομνημόνευση
Εξάλλου, αναφερόμενη στην επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων καθώς και στην κατεύθυνση που θέλει το σχολείο να στραφεί σήμερα, η Υπουργός παραδέχθηκε πως «για πολλά χρόνια αφήσαμε να συσσωρεύεται αρκετή περιττή ύλη». Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εκπαιδευτικοί να τρέχουν να προλάβουν να την καλύψουν, οι μαθητές να μην αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες και κριτική σκέψη και στην τελική, να θεωρούνται άριστοι όσοι μπορούσαν να απομνημονεύσουν. Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι αυτό αρχίζει να αλλάζει, όχι μόνο από την επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων αλλά και με τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών.
Δύο άξονες για την πρόταση του συστήματος διορισμού
Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι η κατάθεση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το μείζον θέμα του συστήματος διορισμού στη δημόσια Εκπαίδευση, καθώς το 2027 πλησιάζει, μαζί του και η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων. Όπως ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου, πράγματι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με το σύστημα διορισμού και τις εξετάσεις που διεξάγονται. Ενόψει και της εφαρμογής της νομοθεσίας το 2027, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι σύντομα έτοιμη για συζήτηση. Πρόκειται για πρόταση, η οποία θα εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:
> Στην ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου συστήματος διορισμού καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι και θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι επιλέγονται οι καλύτεροι για τα σχολεία και τους μαθητές.
> Στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Εκπαίδευση, ούτως ώστε να μην αδικηθεί κόσμος.
Προϋπολογισμός €1,55 δισεκατομμυρίων
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας για το 2025, αυτός ανέρχεται στα €1,55 δισεκατομμύρια και είναι αυξημένος κατά 6%. Το 81% αφορά τακτικές δαπάνες από τις οποίες το 83% προορίζεται για την κάλυψη της μισθοδοσίας και ποσοστό 19% αφορά τις αναπτυξιακές ανάγκες από τις οποίες το 74% αφορά κρατική στήριξη στα πανεπιστήμια.