Εξελίξεις σε δυο μέτωπα αναμένονται εντός Νοεμβρίου στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Θανάση Νικολάου το 2005 στη Λεμεσό, με το ενδεχόμενο ανατροπών να είναι ανοικτό.
Δεκαεννιά χρόνια μετά και οι έρευνες συνεχίζονται, οι απαντήσεις για το τι κρύβεται πίσω από τον θάνατό του αμφισβητούνται και η οικογένεια του δεν έχει ησυχάσει ακόμα, αφού δεν είδε κανέναν να πληρώνει για τα λάθη, παραλείψεις και κυρίως για το ποιοι ευθύνονται για τη δολοφονία του παιδιού τους.

Τον Νοέμβριο αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα ή μπορεί να υπάρξει νέα περιπέτεια την υπόθεση. Από την μια, αναμένεται ότι εντός του μήνα, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο, θα εκδοθεί η απόφασή στο αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού για ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας. Από την άλλη, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η έρευνα των ποινικών ανακριτών που διεξάγεται σε σχέση με τον εντοπισμό των ενόχων που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του 26χρονου αρχιτέκτονα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι έρευνες των δύο ποινικών ανακριτών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και μέχρι στιγμής δεν έχουν ζητήσει νέα παράταση του διορισμού τους. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και αφού συνυπολογιστούν όλα τα δεδομένα και κυρίως το ανακριτικό έργο που απομένει για να συμπληρωθεί η έρευνά τους. Οι δύο ποινικοί ανακριτές Θανάσης Αθανασίου νομικός και ο απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας Λάμπρος Παπάς, είχαν διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο για να διεξάγουν νέα ανάκριση όσον αφορά στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών σε πρόσωπα που πιθανόν να εμπλέκονται στη δολοφονία του Θανάση, ή ευθύνονται για την πλημμελή έρευνα που έγινε αρχικά για τις συνθήκες θανάτου του από την Αστυνομία Λεμεσού.

Στους δύο ποινικούς ανακριτές δόθηκε παράταση τριών μηνών περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπόταν και στις 17 Νοεμβρίου που λήγει η παράταση, θα πρέπει είτε να παραδώσουν το πόρισμά τους, είτε να ζητήσουν νέα παράταση.

Το πλέον πιθανό, όπως πληροφορείται ο «Φ», είναι να ζητηθεί παράταση έως και ένα μήνα, κι’ αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν κληθεί για ανάκριση, πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για τη δολοφονία, ή ευθύνονται για πλημμελή έρευνα των συνθηκών του θανάτου ευθύς μετά που ο εθνοφρουρός βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Η κλήτευση προσώπων για να τους ληφθεί ανακριτική κατάθεση αναμένεται ότι θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, οπόταν λαμβανομένου υπόψη των στενών χρονικών πλαισίων που υπάρχουν και επειδή θα πρέπει να συντάξουν στο τέλος και το πόρισμά τους, είναι ορατό το ενδεχόμενο να ζητηθεί μικρή παράταση. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πόρισμα των δύο ανακριτών άρχισε να συγγράφεται και αναμένεται να είναι ογκωδέστατο. Καταθέσεις έχουν ληφθεί από την μητέρα του Θανάση, Αντριάνα Νικολάου, στενά συγγενικά τους πρόσωπα, άτομα που υπηρετούσαν το 2005 στην Εθνική Φρουρά μαζί με τον 26χρονο, άτομα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση με διάφορους τρόπους κ.ά. Παράλληλα, έχουν μελετηθεί τα χιλιάδες έγγραφα που συγκεντρώθηκαν στα 19 χρόνια ερευνών, αφού προηγήθηκαν τρεις αστυνομικές έρευνες, ποινικές έρευνες και τρεις θανατικές ανακρίσεις. Επίσης, μελετήθηκαν οι εκθέσεις παθολογοανατόμων και ιατροδικαστών που εξέτασαν οστά του Θανάση μετά την εκταφή τους.

Κύριο στοιχείο στην ποινική ανάκριση θεωρείται το εύρημα πως ο θάνατός του προήλθε από στραγγαλισμό ενώ ο 26χρονος βρισκόταν εν ζωή. Κι’ αυτό μετά την εξέταση του υοειδές οστού το οποίο βρέθηκε σπασμένο, γεγονός που αποδόθηκε σε στραγγαλισμό και όχι από πτώση.
Σημειώνεται ότι το ΕΔΑΔ είχε καταδικάσει την Κύπρο για πλημμελή διερεύνηση στην υπόθεση του Θανάση, η οποία βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ΚΔ οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις, ώστε να φανεί κατά πόσον συμμορφώθηκε.

Επίσης, στα κυπριακά δικαστήρια βρίσκεται ακόμη ανοικτή αστική διαδικασία με την οικογένεια να ζητεί αποζημιώσεις από την Δημοκρατία για πλημμελή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Θανάση.

Πάμε για νέα θανατική ανάκριση ή όχι;

Σε παράλληλη πορεία με τις έρευνες κατά πόσο θα έχουμε 19 χρόνια μετά υπόδειξη ενόχων, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που κίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός.
Ο ιατροδικαστής βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα γιατί ήταν το πρόσωπο που διενήργησε την αυτοψία

και μετά τη νεκροτομή στη σορό του Θανάση και στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του. Ο κ. Σταυριανός μετά την έκδοση του πορίσματος της τρίτης θανατικής ανάκρισης, με αίτησή του ζήτησε την ακύρωσή του με την έκδοση εντάλματος σερτιοράρι.

Η αίτησή του παραπέμφθηκε για εκδίκαση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης αλλά και των θεμάτων που εγείρονται, ώστε να κριθούν μια φορά και τελεσίδικα. Ο ιατροδικαστής διαμαρτύρεται ότι η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου, δεν του επέτρεψε ν’ ακουστεί ενώπιον της και αποφάσισε στη βάση όσων κατέθεσε αρχικά στην πρώτη θανατική ανάκριση το 2007.

Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια του Θανάση αντιπαραβάλλει πως η αίτηση Σταυριανού κατατέθηκε μετά την πάροδο του χρόνου που προβλέπεται και πως αυτός ακούστηκε ήδη στην πρώτη θανατική ανάκριση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη νομιμότητα του πορίσματος της θανατικής ανάκρισης, με το οποίο για πρώτη φορά διαπιστώνεται ότι ο θάνατος του 26χρονου εθνοφρουρού οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Το Δικαστήριο μπορεί να αποδεχθεί την αίτηση Σταυριανού και να ακυρώσει το πόρισμα, μπορεί όμως και να την απορρίψει. Στην περίπτωση απόρριψης είναι άγνωστο τι θα ακολουθήσει, αφού νομικοί αναφέρουν ότι μπορεί να διαταχθεί να γίνει νέα θανατική ανάκριση, ή να ζητηθεί από την κ. Βαρωσιώτου να ξανανοίξει την υπόθεση για ν’ ακούσει και τον κ. Σταυριανό.

Στην περίπτωση που ακυρωθεί το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης και το Δικαστήριο δεν δώσει άλλες οδηγίες, τότε η οικογένεια του Θανάση προτίθεται να καταθέσει αίτηση για διενέργεια νέας θανατικής ανάκρισης. Αν συμβεί αυτό τότε θα μιλάμε για 4η θανατική ανάκριση με το θέμα να πηγαίνει πλέον σε βάθος χρόνου και θα είναι πρωτοφανές στα δικαστικά δρώμενα, αφού δεν θα υπάρχει άλλο προηγούμενο.

Είναι γι’ αυτό που η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου καθίσταται καθοριστική όσον αφορά στην υπόθεση αλλά και για την οικογένεια ώστε να έχει τελεσίδικα ένα πόρισμα στα χέρια της για τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στον θάνατο το παιδί της.