Η αποτυχία υλοποίησης του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παραβατικών μαθητών σε χώρο δίπλα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν, δεν το οδηγεί στην εγκατάλειψη του εγχειρήματος αυτού.
Αντιθέτως, έχει εντατικοποιήσει τους σχεδιασμούς υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο θα λειτουργήσει κατά το δεύτερο τετράμηνο, δηλαδή από το Φεβρουάριο, σε άλλο χώρο.
Αυτό ανέφερε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με την Αθηνά Μιχαηλίδου, κάποια από τα παιδιά που θα φοιτούσαν στο πρόγραμμα εάν αυτό υλοποιόταν τον Οκτώβριο, φοιτούν στα σχολεία τους καθώς πρέπει να πάρουν βαθμό το Γενάρη που ολοκληρώνεται το πρώτο τετράμηνο, ενώ δυστυχώς κάποια άλλα παιδιά “τα χάσαμε” από το εκπαιδευτικό μας σύστημα με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την Επιτροπή, αναφορικά με το θέμα των παρεμβατικών προγραμμάτων και για το πώς προχωρά το Υπουργείο με τους μαθητές με ακραία παραβατική συμπεριφορά, και αν βρέθηκε ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι παρεμβατικά προγράμματα «ονομάζουμε τα προγράμματα τα οποία εφαρμόζουμε κυρίως από την προδημοτική εκπαίδευση».
«Είναι προγράμματα πρόληψης, τα οποία εφαρμόζουμε για να προλάβουμε αναλφαβητισμό αλλά και συμπεριφορά. Εσείς αναφέρεστε στο εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, για το οποίο γίνεται ανασχεδιασμός για να λειτουργήσει από το δεύτερο τετράμηνο. Δεν πρόκειται να το υλοποιήσουμε στα μέσα του τετραμήνου, άρα από τον Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσει σε άλλο χώρο με τον ίδιο στόχο. Στόχος είναι να δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά αυτά να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει βρεθεί ο χώρος για το εναλλακτικό σχολείο φοίτησης, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι έχουν επιλογές αυτή τη στιγμή και σε συνεργασία με τους συνεργάτες της θα έχουν και την τελική επιλογή του χώρου.
«Ο χώρος πρέπει να τύχει και της έγκρισης των ειδικών για να προσφέρεται γι’ αυτά τα παιδιά. Εξάλλου, θυμίζω ότι πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με μικρό αριθμό παιδιών, μόνο για την επαρχία της Λευκωσίας προς το παρόν, για να αξιολογηθεί και να μπορεί να επεκταθεί και αλλού», πρόσθεσε.