Ξεκάθαρη εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Παιδείας της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο που προνοεί την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια, ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που έχουμε φέρει είναι απόλυτα τεκμηριωμένα, στηρίζονται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα και δεδομένα. Δεν έχουμε ακούσει ισχυρά επιχειρήματα στο να μην προχωρήσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι κανονισμοί. Είναι βασική πρόνοια της στρατηγικής μας για την αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας και η διεθνοποίηση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αφήσουμε πίσω τα δημόσια πανεπιστήμια με το να μην τους επιτρέπουμε να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η αρμόδια Υπουργός.

Επεσήμανε ακόμη πως τα εν λόγω προγράμματα θα προσφερθούν πολύ προσεγμένα, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και δεν θα επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, «αφού θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και θα στηρίζονται στο πραγματικό κόστος που θα ελέγχεται από την Κυβέρνηση».

Αναφορικά με το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο –θέμα το οποίο επίσης, συζητήθηκε στην Επιτροπή– η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε πως ήδη η νομοθεσία μας το επιτρέπει. Αυτό που επιχειρείται τώρα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι, σύμφωνα με την Υπουργό, «να ελέγξουμε και να αυστηροποιήσουμε τη διαδικασία ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Όσον αφορά στις διαφωνίες και τις συζητήσεις γύρω από την εγγυητική επιστολή των €2 εκατ., που περιλήφθηκε ως πρόνοια στο νομοσχέδιο καθώς και για τις διεθνείς λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως πρόκειται για δύο σημεία, τα οποία ίσως δημιουργούν ανισότητα, και με βάση και την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, «εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τα αφαιρέσουμε από το νομοσχέδιο, τα οποία έτσι και αλλιώς ήταν πρόσθετα από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία διασφάλισης της ποιότητας, δεν ήταν δηλαδή σημαντικά στοιχεία για εμάς. Από εκεί και πέρα είναι στα χέρια της Βουλής, των βουλευτών μας, των κομμάτων να αποφασίσουν. Είναι πολύ σημαντικό να μην χρονοτριβούμε άλλο. Και τα δύο θέματα είναι σημαντικά, αλληλένδετα με την όλη προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, και είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά».