Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση αν όχι εξάλειψη του φαινομένου των επιθέσεων κατά διανομέων φαγητού, λήφθηκαν σήμερα σε υπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πληροφορίες του philenews αναφέρουν ότι αποφασίστηκε όπως όλοι οι ντελιβεράδες καταχωρηθούν σε ειδικό σύστημα και να ειδοποιούν μέσω του αριθμού 112 ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό η αντίδραση της Αστυνομίας σε κάποιο περιστατικό θα είναι άμεση, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να εντοπίζονται οι δράστες.
Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η αύξηση των περιπολιών στις περιοχές όπου συμβαίνουν συχνά τέτοιες επιθέσεις για προληπτικούς λόγους. Η Αστυνομία έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές όπου συμβαίνουν επιθέσεις κυρίως στη Λεμεσό και έχει ετοιμαστεί πλάνο περιπολικής κάλυψής τους.
Οι επιθέσεις από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα κατά διανομέων φαγητού έφτασαν τις 18, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τον Αρχηγό της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 18 περιστατικά επιθέσεων σε διανομείς φαγητού, εκ των οποίων τα 15 στην επαρχία Λεμεσού και τα άλλα 3 στην επαρχία Λευκωσίας. Σημείωσε ακόμη ότι έχουν εξιχνιαστεί 8 υποθέσεις και έχουν εκδοθεί 15-16 εντάλματα σύλληψης, προσθέτοντας ότι έχουν καταχωριστεί σχετικές ποινικές υποθέσεις και κατηγορητήρια ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ένα «σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο, πέρα από τον χαρακτήρα της αδικοπραγίας, εμπεριέχει και τον χαρακτήρα του ρατσισμού». Πρόσθεσε παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η αποφασιστικότητα, αλλά και η θέληση να περιοριστούν και να εξαλειφθούν αυτά τα δυσάρεστα φαινόμενα που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς στην εργασία τους», σημειώνοντας ότι «η προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων είτε από ατυχήματα είτε από φαινόμενα βίας αποτελεί διαχρονική προτεραιότητα τόσο της Πολιτείας όσο και των κοινωνικών εταίρων».
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τους εργοδότες του κλάδου, όπως επίσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και με τους ίδιους τους εργαζομένους, υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου. «Θα φροντίσουμε εντός του επόμενου διαστήματος αυτή η συνεργασία να ενισχυθεί ώστε και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο – λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα – να λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές», τόνισε.
«Δεν αρμόζουν και δεν ταιριάζουν στη χώρα μας τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες θυματοποιούν τους ευάλωτους και τους αδύνατους εργαζομένους, ειδικότερα όταν υπάρχει και ρατσιστική διάσταση σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας. Σημείωσε ακόμα ότι κατά το προηγούμενο διάστημα συνομολογήθηκε συλλογική σύμβαση στον κλάδο, η οποία – όπως είπε – αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καλύτερης ρύθμισης των εργασιακών θεμάτων που αφορούν τους διανομείς.
Επιπρόσθετα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μέσα από την επέκταση της εφαρμογής της συγκεκριμένης σύμβασης θα μπορέσει να λειτουργήσει ακόμη πιο ομαλά το κομμάτι αυτό. Καμία ρατσιστική επίθεση εναντίον κανενός εργαζομένου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ή να γίνει ανεκτή», κατέληξε.