Σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε σε σχέση με την υπόθεση ανθρωποκτονίας του 3,5 μηνών βρέφους, το οποίο απεβίωσε υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις 28 Ιουλίου σε δωμάτιο διαμερίσματος στη Λακατάμια προκαλώντας συγκλονισμό στην κυπριακή κοινωνία.
Η 21χρονη μητέρα από τη Θεσσαλονίκη στη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, μέσω της δικηγόρου της, Ραφαέλλας Μαλεκκίδου, ανέφερε πως παραδέχεται ενοχή και στις δυο κατηγορίες που αντιμετώπιζε, με πιο σοβαρή αυτή της ανθρωποκτονίας με υπαίτια αμέλεια.
Πλέον η 21χρονη είναι αντιμέτωπη ακόμη και με δια βίου φυλάκιση, σύμφωνα με την κατηγορία και τις σχετικές πρόνοιες του ποινικού κώδικα. Στις λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, αναφερόταν ότι η 21χρονη μάνα και ο 23χρονος από το Πακιστάν «ενώ είχαν το καθήκον επιμέλειας ως γονείς, επέδειξαν υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης του εν λόγω καθήκοντος».
Να σημειωθεί ότι το άρθρο 205, στη βάση του οποίου κατηγορήθηκαν οι γονείς, αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: « (1) Κάθε πρόσωπο το οποίο επιφέρει το θάνατο άλλου προσώπου με παράνομη πράξη ή παράλειψη, είναι ένοχο του κακουργήματος της ανθρωποκτονίας. (2) Παράνομη παράλειψη είναι εκείνη που συνιστά υπαίτια αμέλεια παράλειψης εκτέλεσης καθήκοντος αν και δεν υφίσταται πρόθεση πρόκλησης θανάτου. (3) Κάθε πρόσωπο το οποίο διαπράττει το κακούργημα της ανθρωποκτονίας υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου».
Η δικηγόρος της 21χρονης ζήτησε από την έδρα όπως η πελάτισσά της επανεξεταστεί από ψυχίατρο του κράτους ενόψει της επιβολής ποινής, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Στην προηγούμενή της αξιολόγηση από κυβερνητικό ψυχίατρο, είχε κριθεί πως είναι σε θέση να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία.
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ , Χάρις Καραολίδου, αν και ανέφερε πως η πρώτη αξιολόγηση ήταν λεπτομερής και είχε επάρκεια για το σκοπό που είχε γίνει, εντούτοις ανέφερε πως δεν ενίσταται στο αίτημα, το οποίο και εν τέλει εγκρίθηκε.
Διαφορετική στάση από την 21χρονη τήρησε ο 23χρονος πατέρας, ο οποίος μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του Ανδρέα Τσεντίδη, παραδέχθηκε μόνο τη μια κατηγορία (210 του ποινικού κώδικα) που αφορά την πρόκληση θανάτου, η οποία δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια.
Ο κ. Τσεντίδης σε σχέση με το θέμα της μη παραδοχής του πελάτη του στη σοβαρότερη κατηγορία, ανέφερε στο δικαστήριο ότι θα αποταθεί με επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έκανε παραδοχή η μητέρα του βρέφους και στις δυο κατηγορίες, το αντικείμενο της επιστολής θα αφορά τη θέση του 23χρονου από το Πακιστάν με στόχο την απαλλαγή του από την σοβαρότερη κατηγορία (ανθρωποκτονία με υπαίτια αμέλεια).
Η επόμενη δικάσιμος προγραμματίστηκε στις 29 Νοεμβρίου. Με βάση τα δεδομένα θα αναγνωστούν τα γεγονότα από την κατηγορούσα Αρχή για σκοπούς επιβολής ποινής στην 21χρονη για τις δυο κατηγορίες. Η ίδια διαδικασία θα γίνει και για τον 23χρονο, μόνο σε ό,τι αφορά την παραδοχή του στη μια κατηγορία.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα ψυχιατρική αξιολόγηση της 21χρονης, αλλά και η τροπή με τον 23χρονο, ο δικηγόρος του οποίου θα στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πηγή που είχε μιλήσει τον περασμένο Αύγουστο στο philenews, το βρέφος έφερε ακόμα και δαγκώματα στο κεφάλι, στα ποδαράκια και στα χεράκια του. Πιθανώς από έντομα, όπως μυρμήγκια και ψύλλους. Σύμφωνα με πληροφορίες για την ιατροδικαστική έκθεση, σ΄ αυτήν αναφερόταν πως εντοπίστηκαν «αλλοιώσεις δέρματος» που είναι «συμβατές με δήγματα (σ.σ. δαγκώματα) από ζωύφια».
Το βρέφος ήταν σε ασύλληπτα από τον ανθρώπινο νου κακή κατάσταση, αφού ήταν λιποβαρές και προφανές ότι δεν τρεφόταν σωστά. Η πάνα που φορούσε το άτυχο κοριτσάκι δεν ήταν αλλαγμένη για μέρες και μάλιστα το αγγελούδι είχε τα ανάλογα σημάδια στο σώμα του.
«Έλιωσε το κορμάκι του» μας είχαν αναφέρει, όταν επιχειρήσαμε να λάβουμε απαντήσεις. Επίσης, φαινόταν και από τον ρουχισμό του ότι δεν τύγχανε φροντίδας.
Όταν παραλήφθηκε από την υπηρεσία ασθενοφόρων για να μεταφερθεί στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ήταν ήδη σε άσχημη κατάσταση και δεν υπήρχαν ζωτικές ενδείξεις.
Το philenews είχε κάνει αυτοψία στο δωμάτιο όπου διέμενε η οικογένεια, σε διαμέρισμα πάνω από γνωστό κατάστημα σε κύριο δρόμο της Λακατάμιας, διαπιστώνοντας ότι η οικογένεια διέμενε υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Στον εν λόγω δωμάτιο δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν συστηματική φροντίδα. Δεν υπήρχε γάλα, ούτε πάνες. Γενικότερα φαινόταν πως το παιδί ήταν παρατημένο στην τύχη του, χωρίς να τυγχάνει μητρικής στοργής και γενικότερα φροντίδας.