Μία καθυστέρηση, της οποίας η διάρκεια δεν μπορεί επί της παρούσης να υπολογιστεί, αναμένεται να υπάρξει στη συζήτηση και προώθηση εκπαιδευτικών θεμάτων, τα οποία ήδη είναι ανοικτά ενώπιον του υπουργείου Παιδείας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αλλαγή σκυτάλης στη γενική διεύθυνση του Υπουργείου, έπειτα από την πολιτική απόφαση για μετακίνηση του Γιώργου Παντελή εκεί (ο οποίος είναι ο γενικός ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών) και τη μετακίνηση της Μαρίνας Ιωάννου – Χασάπη στο υπουργείο Μεταφορών.

Το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας από την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει νέο γενικό διευθυντή, οδηγεί στην ανάγκη όπως του παραχωρηθεί χρόνος, ούτως ώστε να ενημερωθεί για τα θέματα τα οποία θα τεθούν ενώπιον του. Κάτι το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα επιφέρει μια καθυστέρηση, ακόμη και στα θέματα που έβαλε σε μια σειρά η κ. Ιωάννου – Χασάπη.

Τα θέματα αυτά – αν και εκπαιδευτικά – είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το κομμάτι της διοίκησης, οπότε κι εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του εκάστοτε γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ζητήματα τόσο της Δημοτικής, όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση εκκρεμότητας. Μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η ολοκλήρωση του διαλόγου που αφορά στη θεσμοθέτηση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών.
  • Η αναβάθμιση του θεσμού του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου.
  • Η ευρύτερη πολιτική του υπουργείου Παιδείας όσον αφορά στις αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών.
  • Η συζήτηση και το πλαίσιο συμφωνίας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για την παραχώρηση μόνιμων οργανικών θέσεων, κάτι που θα μειώσει το ποσοστό των συμβασιούχων στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι οι θέσεις αυτές, παρά τη συμφωνία, δεν έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, με το υπουργείο Παιδείας να προσανατολίζεται στη συμπερίληψή τους στο συμπληρωματικό του προϋπολογισμό.
  • Το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το πλαίσιο εργασίας στα ΚΙΕ.
  • Πτυχές του νέου σχεδίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.
  • Το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο κα σε άλλες Υπηρεσίες.
  • Οι βελτιώσεις που χρειάζονται στο νέο σύστημα διορισμού ενόψει της κατάργησης του καταλόγων διοριστέων το 2027.
  • Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ιδιωτικά σχολεία και η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ελέγχου αυτών.