Φόβους ότι το απολυτήριο του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου θα υποβαθμιστεί και δεν θα είναι ισότιμο με τα απολυτήρια των σχολείων των ελευθέρων περιοχών εξέφρασε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, λόγω του ότι οι Τούρκοι δεν επιτρέπουν την επίσκεψη επιθεωρητών ή και επειδή ελέγχουν ποια βιβλία χρησιμοποιούνται και ποιοι καθηγητές διδάσκουν.

Οι σχετικοί φόβοι εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια  συζήτησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που αρχίζουν από θέματα εκπαίδευσης και παρακολούθησης της όλης διαδικασίας διδασκαλίας μέχρι και τη στατική επάρκεια των κτηρίων.

Όπως ανέφερε  εκ μέρους της Σχολικής Εφορείας ο κ. Μιχάλης Μικέλης, από τις 18 Μαΐου 2023 δεν επιτρέπεται ούτε στους σχολικούς εφόρους, ούτε στους κοινοτάρχες αλλά ούτε και στους βουλευτές ή τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας να επισκέπτονται τα σχολεία.

Όπως εξηγήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η απαγόρευση δόθηκε με τηλεφώνημα που δέχτηκαν οι ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι με τα της παιδείας στο Ριζοκάρπασο. Όπως ελέχθη, η απαγόρευση δημιουργεί προβλήματα στη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, τα οποία αρχικά (όταν θα λειτουργούσαν) συντηρήθηκαν από την άλλη πλευρά, αλλά προφανώς υπήρξαν κακοτεχνίες οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώθηκαν. Τα κτήρια δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση αλλά πρέπει να συντηρηθούν, είπε. Περαιτέρω ο κ. Μικέλης ανέφερε, πως ίσως χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα και να εκτελεστούν εργασίες την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου. Όπως είπε, η άλλη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί το συνεργατικό παντοπωλείο Ριζοκαρπάσου  προσωρινά ως σχολείο, κάτι το οποίο απαιτεί έγκριση από την άλλη πλευρά.

Πρόσθεσε, πως το  μεγαλύτερο το θέμα που απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους είναι αυτό της επιμόρφωσης, κάτι το οποίο προκύπτει από τη στιγμή που δεν επισκέπτονται τα σχολεία επιθεωρητές .

Ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι διαφοροποιήθηκε η πολιτική της άλλης πλευράς η οποία επιδιώκει να διορίζει η ίδια τους καθηγητές και να εγκρίνει τα βιβλία.