Με αχαρτογράφητο τοπίο μπορεί να παρομοιαστεί ο χρόνος διεκπεραίωσης του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για σοβαρές ποινικές υποθέσεις.

Αυτό προκύπτει από κοινοβουλευτικό ερώτημα του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, Νίκου Γεωργίου, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, το οποίο απαντήθηκε μέσω της ηγεσίας της Αστυνομίας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Ο βουλευτής είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, πληροφόρηση για τον μέσο χρόνο που χρειάζεται να παρέλθει προκειμένου να ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας στο πλαίσιο σοβαρής ποινικής υπόθεσης που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Κακουργιοδικείου (αδικήματα που επισύρουν υψηλές ποινές σε περίπτωση καταδίκης). Το ερώτημα αυτό σχετίζεται με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην καταχώριση υποθέσεων, οι οποίες αφορούν επώνυμους και απασχόλησαν τη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης.

Ωστόσο, αν και από τη χρονική στιγμή του ερωτήματος (υπεβλήθη τον Ιούλιο) μέχρι και την ανταπόκριση σ΄ αυτό παρήλθαν 3,5 μήνες, εντούτοις επί της ουσίας δεν δίδεται κανένα στοιχείο. Η επίσημη απάντηση περιλαμβάνει τις ιδιαιτερότητες του ανακριτικού έργου, χωρίς η ηγεσία της Αστυνομίας να απαντά επί της ουσίας.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία Κύπρου έχει Τμήμα Πληροφορικής στο οποίο υπάγεται το Γραφείο Στατιστικής και Χαρτογράφησης. Υπάρχει, δηλαδή, ο μηχανισμός ώστε να καταγράφεται ο χρόνος που αρχίζει διερεύνηση η Αστυνομία για ένα κακούργημα και η στιγμή που σχηματίζεται φάκελος και προωθείται στη Νομική Υπηρεσία, αλλά και που γίνεται εν τέλει καταχώριση της υπόθεσης σε Δικαστήριο.

Επιπλέον, το ερώτημα του κ. Γεωργίου υπεβλήθη στον υπουργό Μάριο Χαρτσιώτη στις 9 Ιουλίου. Ο υπουργός το διαβίβασε στο αρχηγείο Αστυνομίας για απάντηση, η οποία δόθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Στο απαντητικό σημείωμα ο υπουργός παραθέτει «απαντητική επιστολή του αρχηγού Αστυνομίας». Δεν διευκρινίζεται, όμως, από ποιόν αρχηγό δόθηκε η απάντηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Παπαθεοδώρου αποχώρησε από την ηγεσία στις 29 Σεπτεμβρίου και αντικαταστάθηκε επισήμως από τον Θεμιστό Αρναούτη την επόμενη ημέρα.

Τα ερωτήματα

Στα πρώτα τρία ερωτήματά του ο βουλευτής Νίκος Γεωργίου ζητά πληροφορίες για τον μέσο χρόνο ολοκλήρωσης του ανακριτικού έργου για καταχώριση σε Επαρχιακά Δικαστήρια και Κακουργιοδικεία, αντιστοίχως, αλλά και κατά πόσον υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο.

Η απάντηση που δίδεται, όπως σημειώσαμε, δεν περιλαμβάνει στοιχεία, παρά μόνο γίνεται αναφορά στις ιδιαιτερότητες τέτοιων υποθέσεων: «(…)το χρονικό πλαίσιο συμπλήρωσης και διαβίβασης των ποινικών φακέλων εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως η σοβαρότητα του αδικήματος, η πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ο αριθμός των καταθέσεων που λαμβάνονται, ο αριθμός των υπό εξέταση τεκμηρίων, ο αριθμός εκθέσεων που χρειάζονται και το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι να ετοιμαστούν από άλλες Αρχές / Υπηρεσίες, καθώς και από άλλες αντικειμενικές δυσκολίες ή εγγενείς ιδιαιτερότητες τις οποίες φέρει μια υπόθεση.

Επισημαίνεται ότι, προς τον σκοπό σύντομης συμπλήρωσης των ποινικών φακέλων, λαμβάνονται υπόψη και οι πρόνοιες των παραγράφων (α) και (β) άρθρου 88 του Κεφ. 155, όπου προβλέπεται παραγραφή συγκεκριμένων αδικημάτων (…) Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την καταχώρηση μιας ποινικής υπόθεσης ενώπιον Δικαστηρίου είναι συνυφασμένος με τα πιο κάτω: i. Προτεραιοποίηση στις σοβαρές υποθέσεις, κατά τις οποίες οι ύποπτοι τελούν υπό προσωποκράτηση. Πολυπλοκότητα ποινικών υποθέσεων, λόγω της μετεξέλιξης του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος. iii. Αναμονή εκθέσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, καθώς και Ιατροδικαστικές Εκθέσεις. iv. Αναμονή απαντήσεων σε (α) αιτήματα τα οποία αποστέλλονται μέσω συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών (lnterpol/Europol), (β) ευρωπαϊκές εντολές έρευνας ή (γ) αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε άλλες χώρες»