Παράβλεψη της εξειδίκευσης καθηγητών στην κατανομή μαθημάτων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, φαίνεται να παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στο φιλολογικό κλάδο, στον οποίο ως γνωστόν εμπεριέχονται αρκετά μαθήματα. Την πρακτική αυτή, η οποία αφενός «ακρωτηριάζει» εκπαιδευτικούς με εξειδικευμένες γνώσεις σε συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδών, κι αφετέρου είναι σε βάρος των μαθητών καθώς τους στερείται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να μάθουν από γνώστες εκπαιδευτικούς συγκεκριμένα μαθήματα, κακίζει ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Γεώργιος Ξενής.
Ο κ. Ξενής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει και την επιστημονική ευθύνη της ομάδας Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση, απευθύνθηκε με δημόσια ανοικτή επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, την οποία καλεί όπως διερευνήσει το σοβαρό αυτό ζήτημα. Μάλιστα, στην επιστολή του γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία, τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συγκεκριμένο Γυμνάσιο της Λευκωσίας διορίστηκε φιλόλογος ειδικευμένος στα Αρχαία Ελληνικά, με διδακτορικό από γνωστό Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, με επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκυρα περιοδικά και διεθνείς εκδοτικούς οίκους, με πείρα στη διδασκαλία, με θητεία πολλών εξαμήνων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Ξενή, ο εν λόγω εκπαιδευτικός δήλωσε στον συντονιστή των φιλολογικών μαθημάτων του σχολείου του την πιο πάνω εξειδίκευσή του με την παράκληση να ληφθεί υπόψη στην κατανομή των μαθημάτων. Κάτι το οποίο, όμως δεν λήφθηκε υπόψη, καθώς ο συντονιστής φέρεται να μην του έχει αναθέσει ούτε ένα μάθημα Αρχαίων Ελληνικών, παρά μόνο τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών σε αλλόγλωσσους μαθητές.
Σύμφωνα με τον κ. Ξενή, τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών τα ανέθεσε όλα σε άτομα που δεν είχαν τον βαθμό εξειδίκευσης που είχε ο συγκεκριμένος φιλόλογος αλλά ούτε καν βασικό πτυχίο κλασικής φιλολογίας.
«Με ποια λογική θα διερωτηθείτε, όπως άλλωστε διερωτήθηκα και εγώ. Δεν μπόρεσα να εξακριβώσω. Οι ψίθυροι που κυκλοφορούν (και παρακαλώ, διερευνήστε τη βασιμότητά τους) είναι ότι, επειδή το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο είναι μη εξεταζόμενο, έχει γίνει περιζήτητο από πλευράς φιλολόγων. Έτσι ανατίθεται με βάση άλλα κριτήρια… Ο εν λόγω φιλόλογος προφανώς δεν πληρούσε αυτά τα άλλα «κριτήρια»… Και το χειρότερο: Το πιο πάνω δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά, όπως πληροφορούμαι,αντανακλά μια ισχύουσα επί πολλά έτη πρακτική παράβλεψης της εξειδίκευσης στην κατανομή μαθημάτων. Για ποιους λόγους άραγε, ποιους εξυπηρετεί αυτή η παράβλεψη; Πάντως όχι την ποιότητα της διδασκαλίας, ούτε τους μαθητές…», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ξενής στην επιστολή του προς την αρμόδια Υπουργό.
Όπως εξηγεί ο ακαδημαϊκός, «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας, με τόσες σπουδές και τόσο ζήλο, και να εμποδίζονται να κάνουν το καλύτερο που μπορούν λόγω ανορθόλογων πρακτικών. Αυτό ονομάζεται «σπατάλη ανθρώπινων πόρων», για να το θέσουμε με τη μέγιστη δυνατή κομψότητα».
Απευθυνόμενος στην Αθηνά Μιχαηλίδου, ο κ. Ξενής την παρακαλεί όπως διερευνήσει το θέμα και διασφαλίσει ότι στο μέλλον «όλοι ανεξαιρέτως οι συντονιστές φιλολογικών μαθημάτων θα προβαίνουν στο σημαντικό τους έργο με χρήση των κατάλληλων κριτηρίων κατανομής».