Στη βάση στοιχείων που κατά καιρούς έχουν προκύψει από διεθνείς έρευνες για το θέμα, στηρίχθηκε το υπουργείο Παιδείας για να ετοιμάσει την πρότασή του για καθολική απαγόρευσης της ενεργοποίησης και χρήσης των κινητών τηλεφώνων και άλλων έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία. Πέραν από τα παραδείγματα και τις πρακτικές άλλων χωρών, στο τραπέζι έπεσαν τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία συνέτειναν στην ετοιμασία της πρότασης και κατ’ επέκταση στην ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα που εξέτασε το αρμόδιο Υπουργείο και τα οποία προέκυψαν από σωρεία ερευνών είναι τα ακόλουθα:

>> Ανάγκη βελτίωσης της ακαδημαϊκής επίδοσης: Όπως αναφέρεται σε αρκετές έρευνες που είχαν στο επίκεντρο τους την ιδέα της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας, οι συσκευές αυτές μπορούν να αποτελέσουν πηγή απόσπασης της προσοχής στις τάξεις και φυσικά, στο μάθημα. Κι αυτό διότι, ανά πάσα στιγμή, οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά ερευνών πως έχει καταδειχθεί ότι μαθητές που δεν χρησιμοποιούν τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του μαθήματος τείνουν να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Υπάρχει δε, μία μελέτη του London School of Economics, η οποία υποστηρίζει πως οι βαθμολογίες των διαγνωστικών δοκιμίων ή εργασιών βελτιώθηκαν κατά 7% στα σχολεία που απαγόρευσαν τα κινητά τηλέφωνα.

>> Κοινωνική αλληλεπίδραση: Η απαγόρευση τηλεφώνων ενθαρρύνει τους μαθητές να αλληλεπιδρούν πρόσωπο με πρόσωπο, κάτι το οποίο βελτιώνει τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

>> Καλύτερη ψυχική υγεία: Έρευνες υποστηρίζουν πως η συνεχής πρόσβαση σε τηλέφωνα μπορεί να συμβάλει στο άγχος και στο στρες ανάμεσα στα παιδιά. Σε σχολεία που απαγορεύτηκαν τα κινητά διαφάνηκε πως οι μαθητές ήταν πολύ πιο ήρεμοι, με βελτιωμένη ψυχική και πνευματική κατάσταση.

>> Βελτίωση ασφάλειας και υγείας στο σχολικό περιβάλλον: Στον πυλώνα αυτό περιλαμβάνεται τόσο ο εκφοβισμός, όσο και η διαχείριση έντονων και δύσκολων καταστάσεων στο σχολείο. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι αυξημένος κυρίως κατά τα διαλείμματα και πολλές φορές ανεπίτρεπτες εικόνες καταγράφονται από τα κινητά τηλέφωνα και άμεσα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Επίσης, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαπιστώνεται πως τα τηλέφωνα μπορούν να προκαλέσουν χάος και πανικό και να διαδώσουν λανθασμένη πληροφόρηση.