Η θάλασσα τρώει ακτές της Κύπρου και μάλιστα σε κάποιες περιοχές η διάβρωση φτάνει τα 50 εκατοστά το χρόνο, κάτι το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για την προστασία ακτών μήκους περίπου 78 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, η πιο πάνω ανάγκη προκύπτει από σχετική μελέτη.

Για αντιμετώπιση της κατάστασης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα τα οποία αποφασίστηκαν από το 2012 και κάλυψαν 16,2 χιλιόμετρα με έμφαση στις περιοχές πρώτης προτεραιότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, την τελευταία πενταετία έχουν συμπληρωθεί έργα προστασίας στις περιοχές Γεροσκήπου, Γερμασόγειας, Πάφου (Venus), Λάρνακας, Περβολιών και, Πόλης Χρυσοχούς. Στη φάση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα στις περιοχές Ορόκλινης, Περβολιών και Χλώρακας τα οποία άρχισαν μεταξύ 2021-2022 και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για διάφορες περιοχές (Ακρωτήρι Δόλος μέχρι ποταμό Τρέμιθο (Περβόλια), Κόλπος Κουρίου (Επισκοπή), Φάρος Περβολιών – Αεροδρόμιο Λάρνακας, Άγιος Τύχωνας – Πύργος, Νέο Χωρίο – Παχύαμμος, περιοχή «Πανταχού» – Γλυκί Νερό στην Αγία Νάπα, περιοχή Κουκλιών και περιοχή «Ασκός» στην Πέγεια και στην περιοχή Επισκοπής, ενώ αναμένεται να προωθηθούν παρόμοιες μελέτες βελτίωσης παραλίας στις περιοχές Πύλας, Κάτω Πύργου Τηλλυρία στην περιοχη του Δήμου Λάρνακας (πρώην Διυλιστηρίων) και στην περιοχή Κουρίου (Πισσούρι).

Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών παρατηρήθηκε και άρχισε να καταγράφεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι αιτίες της διάβρωσης είναι φυσικές (κυματική δράση, καταιγίδες, παλίρροιες, κλιματικές αλλαγές) ή ανθρωπογενείς (παράκτια έργα, φράγματα ποταμών, παράκτια λατομεία, έργα εντός της ενεργούς ζώνης του κύματος).

Σημειώνεται, πως μετά την τουρκική εισβολή αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες/απαιτήσεις για τη βελτίωση, την ανάπτυξη και τη χρήση των ακτών της Κύπρου από οργανωμένα σύνολα και άτομα, με σκοπό την αναζωογόνηση της οικονομίας και την προσέλκυση του τουρισμού.

Στο πλαίσιο γενικής μελέτης που προωθήθηκε το 1993, η παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου έχει χωριστεί σε 12 υπο-περιοχές και μέχρι σήμερα προωθήθηκαν σχέδια για την προστασία και βελτίωση τμημάτων των ακόλουθων περιοχών: Περιοχή Λάρνακας (39 χλμ.), περιοχή Λεμεσού (37 χλμ.), νότια περιοχή Πάφου (35 χλμ.), περιοχή Τυλληρίας (18 χλμ.), περιοχή Χρυσοχούς (38 χλμ.), περιοχή Κιτίου – Ζυγίου (36 χλμ.), βορειοδυτική περιοχή Πάφου (25,4 χλμ.).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με σενάρια επιστημόνων στο εξωτερικό τα οποία μάλιστα αποτυπώνονται και σε χάρτες, κάποιες παραλιακές περιοχές της Κύπρου δεν αποκλείεται στο μέλλον να καλυφθούν με νερό.

Τους χάρτες ετοίμασε ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων της Climate Central στηριζόμενη στην κλιματική αλλαγή.

Για το έτος 2150 και με βάση τους χάρτες της Climate Central εκτιμάται ότι ο κόλπος της Λεμεσού στην περιοχή του Lady’s Mile πιθανώς να είναι κάτω από το νερό, όπως και άλλες περιοχές στην απέναντι πλευρά, όπως το Saint George, ενώ την ίδια τύχη εμφανίζονται να έχουν και περιοχές γύρω από την αλυκή.

Όσον αφορά την περιοχή της Λάρνακας, τμήματα γης από το Μενεού μέχρι και το αεροδρόμιο της Λάρνακας, περιλαμβανομένης και της παραλίας Μακένζι, φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια, να υφίστανται μεγάλη διάβρωση και κάποια τμήματά τους να καλύπτονται από το νερό. Επηρεάζεται επίσης η περιοχή των αλυκών και του τεμένους Χαλά Σουλτάν, περιλαμβανομένων δρόμων και άλλων υποδομών.

Πάντως, λειτουργοί του δημοσίου οι οποίοι ασχολούνται εδώ και χρόνια με το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αναμένουν ότι η στάθμη του νερού της θάλασσας θα ανέβει τα επόμενα 30 χρόνια, σε επικίνδυνο σημείο. Σημειώνεται, πως από το έτος 2000 μέχρι σήμερα η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μόνο κατά πέντε εκατοστά. Η άνοδος της στάθμης του νερού και η υποχώρηση του κυμαίνεται στα 30 εκατοστά, αλλά επειδή το νερό υποχωρεί, δεν αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία.