Δύο-τρεις μέρες θα απαιτηθούν για να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ως εφετείο, με σκοπό να αποφασίσει επί της εφέσεως των τριών μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ και να επικυρώσει -σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών της Εκκλησίας- την ποινή της καθαίρεσης που τους επέβαλε το Συνοδικό Δικαστήριο.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, ότι οι τρεις μοναχοί θα υποβάλουν την αίτηση τους και μάλιστα εγκαίρως.
Όπως πληροφορείται το philenews, οι τρεις καθαιρεθέντες μοναχοί (Νεκτάριος, Πορφύριος και Αββακούμ) μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει γραπτώς την έφεση τους, κάτι το οποίο έχουν περιθώριο να πράξουν μέχρι και αύριο. Δεν έγινε επίσης γνωστό, αν σήμερα (που είναι αργία) η έφεση καταχωρήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή.
Παρόλον ότι η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου είχε γνωστοποιηθεί αμέσως μετά την έκδοσή της, επισήμως τους επεδόθη στις 14 Οκτωβρίου, οπόταν άρχισε να μετρά ο χρόνος των 15 ημερών που είχαν στη διάθεση τους για να υποβάλουν έφεση. Υπενθυμίζουμε ότι τους μοναχούς θα δικάσουν επτά μέλη της της Ιεράς Συνόδου και συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.
Τα υπόλοιπα δέκα μέλη της Ιεράς Συνόδου έχουν εμπλακεί στη διαδικασία εξέτασης των καταγγελιών εις βάρος των μοναχών, οπόταν αποκλείονται από εφέτες.
Συγκεκριμένα, στην Ανακριτική Επιτροπή συμμετείχαν οι Επίσκοποι Λήδρας Επιφάνιος, Χύτρων Λεόντιος και Μεσαορίας Γρηγόριος ενώ μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου ήταν οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος (πρόεδρος), Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας Βασίλειος και οι Επίσκοποι Καρπασίας Χριστοφόρος,Αρσινόης Παγκράτιος και Αμαθούντος Νικόλαος. Εξάλλου, αποκλείεται και ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας ως ο κατήγορος των μοναχών.
Όπως πληροφορείται το philenews, ο Αρχιεπίσκοπος, ως πρόεδρος του Εφετείου, θα επιδιώξει να είναι όλα τα μέλη του Σώματος παρόντα, ένεκα και του ότι ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.
Οι τρεις μοναχοί αναμένεται να επιχειρήσουν να ανατρέψουν την απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, καταθέτοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι αυτή πάσχει. Η άλλη επιλογή που έχουν είναι να καταγγείλουν τους πάντες και τα πάντα και να αμφισβητήσουν (ξανά) όλες τις διαδικασίες αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
Το εφετείο από πλευράς του (δηλαδή τα επτά μέλη της Ιεράς Συνόδου) θα εξετάσουν κατά πόσο το πρωτόδικο Δικαστήριο (στην προκειμένη περίπτωση το Συνοδικό Δικαστήριο) υπέπεσε σε λάθος με αποτέλεσμα την κακοδικία.
Σημειώνεται πως η Ιερά Σύνοδος, ως εφετείο, θα συνέλθει εκτάκτως, δεδομένου ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει προγραμματισμένη κανονική συνεδρία της Συνόδου.