Το θέμα των προκλήσεων στην τροφική αλυσίδα απασχόλησε μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024.

Στην παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για τις προκλήσεις στην τροφική αλυσίδα της ΕΕ, η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου επεσήμανε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος από καταστρεπτικούς για τη γεωργική παραγωγή εχθρούς και ασθένειες των φυτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των κινδύνων από την εξάπλωση ζωονόσων από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και στους κινδύνους για τη διατροφική ασφάλεια από την υποβάθμιση των εδαφών και την απερήμωση που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Η Υπουργός ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία στήριξης της τροφικής αλυσίδας της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας των γεωργών, με τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού που να στηρίζουν την πώληση τοπικά παραγόμενων προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης των καταναλωτών και προώθησης εθελοντικών προτύπων σήμανσης στα προϊόντα διατροφής, βελτιώνοντας τη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η Κύπρος υποστήριξε το έγγραφο Ισπανίας και Γαλλίας, για εγκαθίδρυση μέσων και μηχανισμών ελέγχου και αντιμετώπισης ζωικών ασθενειών, ιδιαίτερα αυτών που η εκδήλωση τους επιφέρει μεγάλης κλίμακας αρνητικές συνέπειες στη κτηνοτροφία, τη διαθεσιμότητα των τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

«Θεωρούμε πως η εγκαθίδρυση μιας συντονισμένης, σε επίπεδο ΕΕ, ολιστικής διαχείρισης θα ενισχύσει τις επιλογές αντιμετώπισης των ζωικών ασθενειών με στόχο την προστασία της υγείας και της ευημερίας του ζωικού πληθυσμού αλλά και αποφυγής δημιουργίας συνθηκών μεταφοράς ασθενειών στον ανθρώπινο πληθυσμό», ανέφερε η Υπουργός.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν ακόμη το συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT) που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα, και οι αλιευτικές δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα και για το 2025.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη θέση της ΕΕ που θα τεθεί κατά την ετήσια συνεδρίαση της ICCAT, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-18 Νοεμβρίου 2024 στη Λεμεσό. Η δρ Παναγιώτου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο η φιλοξενία από κοινού με την Επιτροπή της εν λόγω διεθνούς συνάντησης, αφού αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τα είδη τόνου και ξιφία για τις χώρες μέλη της ICCAT.

Η Υπουργός σημείωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την εισήγηση της Επιτροπής για διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων διαχείρισης για τον μακρύπτερο τόνο στη Μεσόγειο, ενώ αντιτάχθηκε σε ενδεχόμενη ανακατανομή ποσοστώσεών του.