Τα χιλιάδες ανεπίδοτα εξώδικα από τις κάμερες τείνουν να ακυρώσουν το σύστημα που ήρθε με στόχο τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και δη των θανατηφόρων.
Τα εξώδικα πρόστιμα που παραμένουν ανεπίδοτα στοιβάζονται και ειδικά τώρα με την πλήρη λειτουργία του συστήματος με 108 συσκευές να εργάζονται παγκύπρια, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης. Όπως διαπιστώνεται από την Τροχαία αλλά και άλλα Τμήματα που ασχολούνται με την οδική ασφάλεια, το γεγονός ότι κάποιος παρανομεί, καταγγέλλεται και δεν έχει επιπτώσεις αφού δεν παραλαμβάνει το εξώδικό του, λειτουργεί ανασταλτικά ως προς τη συμμόρφωση με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Αυτός, όπως εκτιμάται, είναι ένας από τους παράγοντες που φέτος έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα δυστυχήματα, μαζί με τον ανθρώπινο παράγοντα, τα εγκληματικά λάθη που γίνονται στους δρόμους από τους οδηγούς και η αμέλεια που δείχνουν ορισμένοι, είτε γιατί δεν βάζουν τη ζώνη ασφάλειας, είτε οδηγούν με το κινητό στο χέρι. Ενδεικτικό της κατάστασης με τα εξώδικα που είτε δεν παραλαμβάνονται είτε δεν έγινε κατορθωτό να επιδοθούν, είναι πως φέτος, από τα 188.000 που εκδόθηκαν, μετά από παραβάσεις μπροστά από τις κάμερες, τα 100.000, παραμένουν ανεπίδοτα. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, αφ’ ότου άρχισε να λειτουργεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης.
Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας και υπεύθυνο για το σύστημα με τις κάμερες Χάρη Ευριπίδου, τα δύο προηγούμενα χρόνια οι καταγγελίες και συνακόλουθα και τα εξώδικα που δεν επιδόθηκαν, ήταν λιγότερα. Φέτος το σύστημα πλέον λειτουργεί σχεδόν στην ολότητά του, γι’ αυτό και οι καταγγελίες είναι αυξημένες, παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν σταθεροποιηθεί. Σημειώνεται ότι από τις 188.000 εξώδικα φέτος τα 40.000 αφορούσαν παραβίαση κόκκινου και τα 5.000 στροφή δεξιά.
e–troll για οδηγούς
Όσον αφορά στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και τρία σχεδόν χρόνια όλους τους εμπλεκόμενους και αφορά στην επίδοση εξωδίκων σε οδηγούς οχημάτων που ανήκουν σε εταιρείες ή είναι ενοικιάσεως, φαίνεται ότι βρέθηκε η λύση. Όπως εξήγησε ο κ. Ευριπίδου, προχωρεί η ηλεκτρονική πλέον υπόδειξη του οδηγού, μέσω του συστήματος e-troll. Δηλαδή, μετά από διευθετήσεις θα μπορεί ο υπεύθυνος μιας εταιρείας που λαμβάνει ειδοποίηση εξωδίκου για όχημά της, να ενημερώνει τον ανάδοχο του συστήματος ηλεκτρονικά, για το ποιος ήταν ο οδηγός τη συγκεκριμένη ημέρα που έγινε η καταγγελία, ώστε να του αποστέλλεται το εξώδικο. Μέχρι σήμερα αυτό γινόταν μέσω επιστολών. Το ίδιο θα γίνει και με τα γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων. Θα δηλώνουν δηλαδή ηλεκτρονικά τον οδηγό και θα του αποστέλλεται το εξώδικο στη χώρα του, αν πρόκειται για τουρίστα.
Την ίδια ώρα προχωρεί και η photoradar list, ο κατάλογος με τα ονόματα όσων δεν παρέλαβαν το εξώδικό τους από τις κάμερες. Η λίστα αυτή θα βρίσκεται στους υπολογιστές των αστυνομικών που διενεργούν ελέγχους στις εισόδους-εξόδους στα αεροδρόμια και λιμάνια, καθώς και στα οδοφράγματα, αλλά και σε αστυνομικούς σταθμούς. Όταν κάποιος εμφανιστεί για να ταξιδέψει ή να διακινηθεί από τα οδοφράγματα, θα ελέγχεται κατά πόσον εναντίον του εκκρεμεί εξώδικο από κάμερες.
Με αυτόν τον τρόπο θα επιδίδονται τα εξώδικα και σε Τουρκοκύπριους τα οποία έχουν συσσωρευτεί και ανέρχονται σχεδόν σε 20.000. Αναμένεται ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσουν οι έλεγχοι μέσω του καταλόγου αυτού.
€1,2 εκατ. θα κοστίσει η εφαρμογή νομοθεσίας
Τεράστιο θα είναι το κόστος για τον πολίτη, από τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή μετά από πρόταση νόμου τον περασμένο Ιούνιο, για κλιμακωτά πρόστιμα στα φώτα τροχαίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χρειάζονται για την εφαρμογή της νομοθεσίας, αλλαγές στο συμβόλαιο με την ανάδοχο εταιρεία ώστε να αναβαθμίσει τα συστήματα της και παράλληλα, θα πρέπει οι κάμερες επί των φώτων τροχαίας, να μετακινηθούν, ώστε να καλύπτουν καλύτερα τα σημεία που αναφέρονται στη νομοθεσία.
Σύμφωνα με την πρόταση του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα που εγκρίθηκε από τη Βουλή:
• Εάν περάσεις την πρώτη άσπρη γραμμή το πρόστιμο παραμένει 25 ευρώ.
• Εάν παραβιάσεις και τη δεύτερη γραμμή και μετά σταματήσεις, το πρόστιμο είναι 85 ευρώ, αντί 300 ευρώ όπως ισχύει και στις διαβάσεις πεζών στις οποίες δεν υπάρχουν φώτα τροχαίας.
• Μετά το τετράγωνο της δεύτερης γραμμής που είναι το ορθογώνιο της διάβασης, όταν περάσεις ολόκληρη τη διάβαση πεζών, το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ.
• Στα €300 είναι και το πρόστιμο όταν κάποιος δεν σταματήσει καν στο κόκκινο φανάρι.