Η κυβερνητική θέση που προβλήθηκε τα τελευταία 24ωρα περί διαφάνειας σε ό,τι αφορά τους δωρητές του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται από τα ντοκουμέντα που σχετίζονται με την υπόθεση.
Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τα όσα δήλωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, ο Δημήτρης Δημητρίου και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Το δείχνουν τα πέντε έγγραφα που διαβίβασε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και παρουσιάζει το philenews.
O κ. Αντωνιάδης, βέβαια, ενήργησε στο πλαίσιο της νομοθεσίας και δεν ελέγχεται για κάτι. Τα στοιχεία, ωστόσο, δεν είναι τέτοια που να εξυπηρετούν τη διαφάνεια στην προκειμένη, όπως επιχειρήθηκε να προβληθεί από κυβερνητικής πλευράς.
Το πρώτο υπόμνημα
Στη συνεδρίαση στις 3 του περασμένου Απριλίου όταν συζητήθηκε η πρόταση Νόμου για δημοσιοποίηση των εισφορών άνω των 5.000 ευρώ στον Φορέα, είχε κατατεθεί δισέλιδο υπόμνημα από τον Γενικό Λογιστή, Ανδρέα Αντωνιάδη.
Σ΄αυτό αναγράφονταν λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργεί ο Φορέας, ενώ υπήρχε συνημμένος πίνακας με ανάλυση εισφορών, αλλά και με την οικονομική στήριξη, τα ποσά, δηλαδή, που καταβλήθηκαν σε φοιτητές. Τα στοιχεία αυτά αφορούσαν 10 χρόνια (2014-2023).



Εμπιστευτικό σημείωμα στις 15/4/2024
Στη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου οι βουλευτές της επιτροπής Θεσμών είχαν ζητήσει αναλυτικά στοιχεία, για τους δωρητές/εισφορείς του Ταμείου. Ο κ. Αντωνιάδης δεσμεύτηκε να στείλει καταστάσεις και το έπραξε στις 15/4/2024 με εμπιστευτική επιστολή του, που συνοδευόταν από πίνακα.
Ούτε σ΄ αυτόν, όμως, δίδονταν πληροφορίες για την ταυτότητα των δωρητών. Αναγράφονταν συνολικά ποσά που καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 2014 και 31/3/2024.
Στην εμπιστευτική επιστολή, ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε τα ακόλουθα: «Έχω εξουσιοδοτηθεί από την Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης να καταθέσω ως ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ πίνακα με τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη συνεδρία της ημερ. 3 Απριλίου 2024.
2. Τα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τα έτη από το 2014 μέχρι 2022, και την περίοδο από 1/1 μέχρι 31/3/2023, περιλαμβάνουν την πιο κάτω ανάλυση:
(α) Σύνολο εισφορών πέραν των 50 χιλ. ευρώ και σύνολο εισφορών που είναι μικρότερες των 50 χιλ. ευρώ,
(β) Σύνολο εισφορών πέραν των 50 χιλ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και αντίστοιχο σύνολο εισφορών από φυσικά πρόσωπα, και
(γ) Ανάλυση εισφορών πέραν των 50 χιλ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα ανά εθνικότητα προέλευσης φυσικού προσώπου».

Στον πίνακα, ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία για την ταυτότητα των προσώπων που έκαναν εισφορές. Υπήρχαν λεπτομέρειες μόνο για την εθνικότητα των δωρητών, αν είναι κυπριακής, ρωσικής ή αραβικής καταγωγής.

Το ιστορικό
Το θέμα οικονομικής διαφάνειας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τέθηκε ενώπιον της Βουλής την περασμένη άνοιξη. Απασχόλησε την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών κατόπιν κατάθεσης πρότασης Νόμου από τον βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκο Γεωργίου.
Τα οικονομικά του εν λόγω Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης τυγχάνουν διαχείρισης από επιτροπή διαχείρισης, της οποίας προεδρεύει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «ο/η σύζυγος του/της εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας». Στην προκειμένη, δηλαδή, ο λόγος για την κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.
Κατά τη συζήτηση της πρότασης Νόμου στη Βουλή, αναδείχθηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματίες που είχαν προνομιακή μεταχείριση επί Προεδρίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρουσιάζονταν ταυτόχρονα να είναι δωρητές αξιοσέβαστων ποσών στον Φορέα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Σαουδάραβα φίλου του τέως Προέδρου (πολιτογραφήσεις μελών της οικογένειάς του), αλλά και η περίπτωση Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, προσωπικοί φρουροί του οποίου βρέθηκαν να λαμβάνουν άδεια οπλοφορίας, χωρίς να προνοεί η νομοθεσία κάτι τέτοιο.
Η πρόταση Νόμου εντέλει ψηφίστηκε για να εξυπηρετηθεί η διαφάνεια. Όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά του νομοθετήματος με το θέμα μοιραία να επανέρχεται στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν σύστασης της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την κυβερνητική θέση, παρέπεμψε την τροπολογία για γνωμάτευση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με καταχώριση που έγινε στις 14 Οκτωβρίου.
Το θέμα της αναφοράς γνωστοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Οι βασικοί λόγοι στους οποίους εδράζεται η αναφορά του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ασυμβατότητα με τα Άρθρα 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν:
>> Η επεξεργασία των δεδομένων πρέπει να ανταποκρίνεται σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος και να είναι ανάλογος προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου, σε σχέση με τους προβλεπόμενους πόρους του Ειδικού Ταμείου, μπορεί να είναι δημοσίου ενδιαφέροντος όχι όμως δημοσίου συμφέροντος.
>> Η απαίτηση αναγκαιότητας, δεν πληρείται, όταν ο επιδιωκόμενος σκοπός γενικού συμφέροντος, μπορεί εύλογα να επιτευχθεί, κατά τρόπο εξίσου αποτελεσματικό, με άλλα μέσα, τα οποία θίγουν λιγότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων.