Σε μύλο εξελίσσεται η υπόθεση με τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και ειδικότερα με το ταμείο που τυγχάνει διαχείρισης από επιτροπή της οποίας προΐσταται η σύζυγος του εκάστοτε Πρόεδρου της Δημοκρατίας και στην προκειμένη η Φιλίππα Καρσερά Χριστδουλίδη.
Το σίριαλ συνεχίστηκε και χθες με τη διάψευση της κυβερνητικής θέσης ότι η Βουλή ενημερώθηκε λεπτομερώς για τους δωρητές/ εισφορείς. Διάψευση, η οποία ήρθε μέσα από τις τοποθετήσεις του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου και της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του εν λόγω κοινοβουλευτικού Σώματος.
Τα προαναφερθέντα μέλη της επιτροπής Θεσμών, σχολιάζοντας τοποθετήσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα από κυβερνητικά στελέχη, είπαν ότι η Βουλή δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ποσά των δωρητών. Όπως είναι γνωστό, αυτό ήταν και το βασικό ζητούμενο όταν ψηφίστηκε η σχετική πρόταση Νόμου, την οποία μετέπειτα «μπλόκαρε» ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με αναφορά του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση Νόμου υπεβλήθη και υποστηρίχθηκε για σκοπούς διαφάνειας σε σχέση με τους δωρητές του ταμείου. Μετά από έντονες συζητήσεις στην επιτροπή Θεσμών τον περασμένο Απρίλιο που περιλάμβαναν εντάσεις μεταξύ βουλευτών, οι οποίες σημαδεύτηκαν ακόμη και από χυδαιολογίες, είχε ψηφιστεί στην Ολομέλεια και προνοούσε δημοσιοποπίηση μητρώου από τον Φορέα με όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα εισέφεραν ποσά πέραν των 5.000 ευρώ.
Όπως επισημάνθηκε στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο κατά τη συζήτηση του θέματος, είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι επιχειρηματίες (επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη) ενδεχομένως να είχαν ευνοηθεί με αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ, ταυτόχρονα, εμφανίζονταν να έκαναν εισφορές στο συγκεκριμένο ταμείο του Φορέα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Μάλιστα, χθες η κ. Χαραλαμπίδου επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταστάσεις που ζήτησε και έλαβε από τη γραμματεία της Βουλής, αποκάλυψε πως η μόνη ενημέρωση που δίδεται για το ταμείο του Φορέα έχει να κάνει με τους λήπτες βοηθήματος. Πρόκειται για καταστάσεις με αρχικά των ονοματεπωνύμων των φοιτητών, οι οποίοι έλαβαν στήριξη από το ταμείο. Οι εν λόγω καταστάσεις πέραν από τα αρχικά, παρουσιάζουν το πόσο που έλαβε έκαστος και την ημερομηνία που του καταβλήθηκε.
Η κ. Χαραλαμπίδου σχολιάζοντας το πνεύμα του τροποποιητικού Νόμου, ανέφερε ότι η στήριξη δίνεται από έναν Φορέα, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων και επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Ο κ. Δημητρίου, εξάλλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου να κάνει αναφορά για το νομοθέτημα θέτοντας θέμα διάκρισης των εξουσιών και περιορίζοντας τις εξουσίες της Βουλής, έκανε λόγο για υπονόμευση της Δημοκρατίας. «Είναι άκρως επικίνδυνο», είπε με νόημα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι θέσεις που εκφράστηκαν από άλλους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση βουλευτές, όπως ο Νίκος Γεωργίου, που είχε καταθέσει την πρόταση Νόμου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Γιώργος Λουκαΐδης.
Διαφοροποιήθηκε ο Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει να ενοχλεί τόσο η άσκηση του δικαιώματος ενός Προέδρου να κάνει αναφορά για μια νομοθεσία. «Ας περιμένουμε το Δικαστήριο και ό,τι κρίνει το Δικαστήριο για το τι πρέπει να γίνει, ας το κάνουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Οι κυβερνητικές θέσεις
Το θέμα επανήλθε στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης την περασμένη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά του Νόμου που προνοούσε διαφάνεια με τους δωρητές (δημοσιοποίηση εισφορών άνω των 5.000 ευρώ), παραπέμποντας την τροπολογία για γνωμάτευση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με καταχώριση που έγινε στις 14 Οκτωβρίου. Μοιραία η είδηση συνοδεύτηκε από αντιδράσεις βουλευτών.
Ακολούθησαν την επομένη δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Ο τελευταίος ανάμεσα σ’ άλλα είπε πως εξυπηρετείται η διαφάνεια, λέγοντας πως «ο κατάλογος των δωρητών κοινοποιείται τόσο στην Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Κάτι που επιβεβαιώνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όχι, όμως, από τη Βουλή. Στις ίδιες τοποθετήσεις ο κ. Λετυμπιώτης έκανε λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες για το θέμα και προσπάθεια διαστρέβλωσης των γεγονότων. Σχολίασε, μάλιστα, ότι «η σκόπιμη αναφορά σε “Ταμείο της συζύγου του Προέδρου” είναι προσβλητική». Μιλώντας, για την απόφαση του Προέδρου να κάνει αναφορά για τη ψηφισθείσα πρόταση Νόμου, είπε ότι αυτή έγινε μετά από σύσταση της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενήργησε ως ο θεματοφύλακας του Συντάγματος.
Σε χθεσινές δηλώσεις του στον «Φ», ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην κείμενη νομοθεσία υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες στο πλαίσιο αυτής και πως δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. «Τηρείται ευλαβικά η νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία έχουν δοθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για έλεγχο. Αναφέρεται ότι «ο Φορέας απέστειλε τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που αφορούν στο οικονομικό έτος 2023, για έλεγχο στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στις 22/4/2024, εντός της καθορισμένης προθεσμίας που προβλέπεται από τη νομοθεσία». Σε άλλο σημείο προστίθεται πως «με επιστολή του Γενικού Ελεγκτή ημερ. 23/5/2024, έχουμε ειδοποιηθεί για τον προγραμματισμό ελέγχου συμμόρφωσης από την Ελεγκτική Υπηρεσία, για την περίοδο από το 2018 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο του ελέγχου, έχουν υποβληθεί όλα τα σχετικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τον Γενικό Ελεγκτή μέχρι σήμερα».
Να σημειωθεί πως τον περασμένο Απρίλιο –κι ενώ συζητείτο η πρόταση Νόμου– η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών είχε ζητήσει από τον Γενικό Λογιστή, Ανδρέα Αντωνιάδη, στοιχεία για τους δωρητές. Ο κ. Αντωνιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποστείλει διαβαθμισμένη απαντητική επιστολή, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη μορφή των στοιχείων.
Αναβάθμιση και διαφάνεια για κοινοβουλευτικούς συνεργάτες
Το θέμα συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών χθες ήταν το καθεστώς εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών. Υπό εξέταση ήταν δυο προτάσεις Νόμου με φόντο τη μισθολογική αναβάθμιση τους, αλλά και τη διαφάνεια γύρω από τους όρους εργοδότησής τους.
Η πρώτη πρόταση Νόμου συνυπογράφεται από οκτώ βουλευτές διαφόρων κομμάτων (Θεοπέμπτου, Ορφανίδης, Κουλίας, Μυλωνάς, Σιζόπουλος, Μουσιούττας, Ατταλίδου, Θεμιστοκλέους) και προνοεί αναβάθμιση της μισθοδοτικής κλίμακας των συνεργατών τους στη Βουλή, οι οποίοι, προσλαμβάνονται και παραμένουν καθηλωμένοι στην Κλίμακα Α8. Όπως επισημάνθηκε σχετικά, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις συνεργατών κομμάτων που εργάζονται στη Βουλή πέραν των 20 χρόνων και το μόνο που δικαιούνται είναι τις προσαυξήσεις στη συγκεκριμένη κλίμακα.
Η έτερη πρόταση Νόμου υπογράφεται από τον Δημήτρη Δημητρίου και αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη ρύθμιση της διαδικασίας δημοσιοποίησης των σχετικών στοιχείων και δεδομένων των κοινοβουλευτικών συνεργατών, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας τους όπως ισχύει σήμερα για τους συμβούλους του Προέδρου και των υπουργών.
Στη συνεδρία, ακούστηκαν οι θέσεις των κοινοβουλευτικών συνεργατών, οι οποίοι πήραν τον λόγο και ανέφεραν στις συνθήκες υπό τις οποίες εργοδοτούνται. Αυτό που επισημάνθηκε στους βουλευτές και αναγνωρίστηκε και από τους ίδιους, ήταν ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τα εγειρόμενα ζητήματα πριν διαμορφωθεί το πλαίσιο της συζήτησης και οι σχετικές προτάσεις Νόμου. Συμφωνήθηκε όπως οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες υποβάλουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους για να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ βουλευτών και συνεργατών μέχρι την επόμενη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.