Διάψευση όσων κυβερνητικών στελεχών πρόβαλαν τη θέση ότι η Βουλή ενημερώνεται λεπτομερώς για τους δωρητές/εισφορείς στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, το οποίο διαχειρίζεται η σύζυγος του εκάστοτε Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Η διάψευση ήρθε μέσα από τις τοποθετήσεις του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου και της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του εν λόγω κοινοβουλευτικού Σώματος.
Σχολιάζοντας τοποθετήσεις που έγιναν τα προηγούμενα 24ωρα από κυβερνητικά στελέχη, είπαν ότι η Βουλή δεν έχει καμία ενημέρωση για τα ποσά των δωρητών από το 2016, που ήταν και το βασικό ζητούμενο όταν ψηφίστηκε η σχετική πρόταση Νόμου, την οποία μετέπειτα «μπλόκαρε» ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης με αναφορά του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Θυμίζουμε ότι η πρόταση Νόμου υπεβλήθη και υποστηρίχθηκε για σκοπούς διαφάνειας του ταμείου. Είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν ότι επιχειρηματίες (επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη) είχαν ευνοηθεί με αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονταν να έκαναν εισφορές στο συγκεκριμένο ταμείο του Φορέα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρηματιών που αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση της πρότασης Νόμου στη Βουλή.
Μάλιστα, η Χαραλαμπίδου επιδεικνύοντας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης καταστάσεις που ζήτησε και έλαβε από τη γραμματεία της Βουλής, αποκάλυψε πως η μόνη ενημέρωση που δίδεται για το ταμείο του Φορέα έχει να κάνει με τους λήπτες βοηθήματος.
Πρόκειται για καταστάσεις με αρχικά των ονοματεπωνύμων των φοιτητών, οι οποίοι έλαβαν στήριξε από το ταμείο. Οι εν λόγω καταστάσεις πέραν από τα αρχικά, παρουσιάζουν το πόσο που έλαβε έκαστος και την ημερομηνία που του καταβλήθηκε.
Η Χαραλαμπίδου σχολιάζοντας το πνεύμα του τροποποιητικού Νόμου, ανέφερε ότι η στήριξη δίνεται από ένα Φορέα, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων και επιβάλλεται να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Ο Δημητρίου, εξάλλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου να κάνει αναφορά για το νομοθέτημα θέτοντας θέμα διάκρισης των εξουσιών και περιορίζοντας τις εξουσίες της Βουλής, έκανε λόγο για υπονόμευση της Δημοκρατίας. «Είναι άκρως επικίνδυνο» είπε με νόημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι θέσεις που εκφράστηκαν από άλλους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση βουλευτές, όπως ο Νίκος Γεωργίου, που είχε καταθέσει την πρόταση Νόμου, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου και ο Γιώργος Λουκαΐδης.
Διαφοροποιήθηκε ο Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος είπε πως δεν πρέπει να ενοχλεί τόσο η άσκηση του δικαιώματος ενός Προέδρου να κάνει αναφορά για μια νομοθεσία. «Ας περιμένουμε το δικαστήριο και ό,τι κρίνει το δικαστήριο για το τι πρέπει να γίνει, ας το κάνουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.