Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων νερού με έντονη δυσοσμία σε τουλάχιστον τρία σημεία εντός του υγροβιότοπου της Αλυκής Ακρωτηρίου, που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Σύμβασης Ραμσάρ.

Όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση Terra Cypria, στην περιοχή αναδύεται έντονη δυσοσμία η οποία προκαλείται από απόρριψη λυμάτων. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το philenews, τα πρώτα δείγματα αναλύσεων νερού που έχουν ληφθεί από λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, φαίνεται να επιβεβαιώνουν το Terra Cypria.

Η χερσόνησος Ακρωτηρίου είναι μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βομβαρδίζεται καθημερινά από πιέσεις. Πέρα από την οχληρία που καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τις μεγάλες ποσότητες γλυκού νερού που δέχεται η Αλυκή, οι οποίες αλλάζουν δραματικά τα χαρακτηριστικά του υγροβιότοπου, πλέον έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αδικαιολόγητη παρουσία και μεγάλη ποσότητα νερού για τα δεδομένα της εποχής, με έντονη δυσοσμία και σημάδια ευτροφισμού κατά μήκος της Αλυκής, θέτοντας σε κίνδυνο τον υγρότοπο.

Οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το philenews καταγράφουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται και η οποία είναι εμφανής. Το θέμα της ρύπανσης και μόλυνσης του υγρότοπου απασχολεί πλέον το Τμήμα Περιβάλλοντος καθώς και όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες όπως και τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη μεγάλη καταστροφή ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Λάκης Μεσημέρης, ανέφερε στο philenews ότι σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, γίνονται από κοινού ενέργειες για να εντοπιστεί το πρόβλημα.

«Υπάρχουν δύο μεγάλες ενότητες, του αποδέκτη και της πηγής. Όπως διαπιστώνεται, ο αποδέκτης των ποσοτήτων αυτών είναι σε έδαφος που εμπίπτει στις Βρετανικές Βάσεις και ενδεχομένως οι πηγές να προέρχονται από έδαφος που ελέγχεται από τη Δημοκρατία». Σε σχέση με τις ενέργειες που έχουν γίνει, ανέφερε ότι έχουν συντονιστεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας με τα αντίστοιχα τμήματα των Βρετανικών Βάσεων.

Έρευνες σε δύο κατευθύνσεις

«Κλιμάκιο του Τμήματος έχει μεταβεί επιτόπου για διερεύνηση του θέματος και έχουν ληφθεί δείγματα», ανέφερε ο κ. Μεσημέρης, τονίζοντας ότι υπάρχουν ήδη τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων και βρίσκονται υπό επεξεργασία. «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε την επικινδυνότητα του αποτελέσματος, εάν είναι δηλαδή όντως λύματα και να εντοπίσουμε την πηγή της ροής για να επιβάλουμε και να εφαρμόσουμε την κείμενη νομοθεσία. Είμαστε σε συνεργασία και με την περιβαλλοντική οργάνωση Terra Cypria, η οποία εντόπισε το πρόβλημα και το ανέδειξε. Εάν από τα δείγματα αποδειχθεί ότι όντως πρόκειται για λύματα, τότε θα κατευθυνθούμε προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, εάν όμως είναι καθαρά νερά, τότε θα αναζητήσουμε τον υπεύθυνο σε άλλη κατεύθυνση των ερευνών, τόνισε ο κ. Μεσημέρης.

Επείγουσα ανάγκη για μέτρα

Από την πλευρά της, η εκτελεστική Διευθύντρια του Terra Cypria, Κούλλα Μιχαήλ, μιλώντας στο philenews ανέφερε ότι η οργάνωση πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στον υγρότοπο, όπου και διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον 3 σημεία, που υφίστανται κανάλια εισροής και αγωγοί αποστράγγισης και διαχείρισης όμβριων υδάτων, παρατηρείται μεγάλη ποσότητα νερού με έντονη δυσοσμία λυμάτων. «Υπάρχει μυρωδιά βόθρου και ειδικότερα στη μία από τις δύο περιοχές όπου παρατηρείται αυτή η κατάσταση, τα φυτά έχουν λιώσει. Φαίνεται να έχει αλλάξει η δομή και η σύνθεση του νερού», υπογράμμισε.