Ένα προσωπικό χρέος ήταν το κίνητρο του 40χρονου Γιασέρ Αράρ για τη συμμετοχή του στο δολοφονικό σχέδιο κατά του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 28 Μαΐου του 2024 μετά από τρεις πυροβολισμούς που δέχθηκε στις 23 Απριλίου του 2024 στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.

Αυτό προκύπτει από τη διαδικασία της παράθεσης των γεγονότων ενώπιον Κακουργιοδικείου χθες το απόγευμα, για σκοπούς επιβολής της ποινής του.

Όπως είναι γνωστό ο Αράρ, θα είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, αφού παραδέχθηκε ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας κατά την εκτέλεση του σχεδίου δολοφονίας σε βάρος του «Ανδρονίκου».

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας, Χρίστια Κυθραιώτου, παραθέτοντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου τα γεγονότα για σκοπούς επιβολής ποινής, ανέφερε πως σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αράρ, ο τελευταίος δέχθηκε να συμμετάσχει σε σχέδιο εκφοβισμού προσώπου (σ.σ. Ανδρονίκου), αφού μετέφερε με κλοπιμαίες μοτοσικλέτες δεύτερο άτομο για σκοπούς εντοπισμού του 34χρονου θύματος.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ο Αράρ αντιλήφθηκε ότι ο συνεπιβάτης της μοτοσικλέτας οπλοφορούσε και ότι μετέπειτα ο ίδιος κατάλαβε πως συμμετείχε σε σχέδιο δολοφονίας.

Όταν συνελήφθη, σύμφωνα πάντα με τα γεγονότα που ανέγνωσε η κ. Κυθραιώτου, ο Αράρ που είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, από την πρώτη κατάθεση που του λήφθηκε παραδέχθηκε την ενοχή του.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ο Γιασέρ Αράρ κατάγεται από τη Συρία, είχε έρθει στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον επόμενο χρόνο, κατόπιν αιτήματός του, υπάχθηκε σε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

Κατά την ανάγνωση των γεγονότων αναφέρθηκε πως το θύμα, ο Δημήτρης Ανδρονίκου, ήταν πατέρας δύο θυγατέρων.

Όταν ο 40χρονος ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της έδρας Νικόλα Α. Π. Γεωργιάδη, αν έχει να δηλώσει τίποτα, ο μάρτυρας κατηγορίας με τη βοήθεια μεταφράστριας είπε τα ακόλουθα: «Νιώθω άσχημα για το λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη. Έχω γυναίκα και τρία παιδιά. Εγώ μίλησα με το γραφείο ευημερίας και είπα τη θέση μου. Από την πρώτη στιγμή προσπάθησα να βοηθήσω και συνεργάστηκα με την Αστυνομία. Ό,τι αποφασίσει το Δικαστήριο, είμαι πρόθυμος να το ακούσω».

Το Κακουργιοδικείο προγραμμάτισε την διαδικασία για επιβολή ποινής στον Αράρ για την προσεχή Παρασκευή.

Η ένταξη του 40χρονου Γιασέρ Αράρ σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων θεωρείται δεδομένη.

Παραδοχή ακόμη τριών

Η άλλη σημαντική εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή δικαστική διαδικασία έχει να κάνει με την ένορκη ομολογία των τριών εκ των πέντε άλλων κατηγορούμενων ότι συμμετείχαν στη δολοφονία. Με άλλα λόγια, παραδέχθηκαν ότι διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στο έγκλημα και τη σοβαρότερη κατηγορία αυτή του φόνου εκ προμελέτης.

Ο λόγος για τους κατηγορούμενους «3», «4» και «5», δηλαδή, τον 30χρονο Ομάρ Σουλεϊμάν, τον 28χρονο Μοχάμαντ Αλ Αγκά «Χαμάντα» και τον 26χρονο Μοχάμαντ Κασάμπ, φερόμενο εκτελεστή.

Απαλλάσσουν «Σήφη» και «Σπύρο»

Από τα όσα διαμείφθηκαν χθες, προκύπτει πως με τη μαρτυρία τους, απαλλάσσουν πλήρως από οποιαδήποτε ευθύνη ηθικής αυτουργίας ή άλλη ανάμειξη με το έγκλημα, τους δύο πρώτους κατηγορούμενους, τον 46χρονο Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης») και τον 39χρονο Χαμούντ Χαλίλ («Σπύρος»). Την ευθύνη για το σχεδιασμό του εγκλήματος, με βάση την ένορκη ομολογία των τριών προαναφερθέντων, αναλαμβάνει ο 30χρονος Ομάρ Σουλεϊμάν.

Η εξέλιξη αυτή κρίθηκε ως σημαντική. Στη βάση αυτής οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων υπέβαλαν αίτημα ενώπιον Κακουργιοδικείου, όπως επιβληθεί στους τρεις αυτούς κατηγορούμενους ποινή μαζί με τον Αράρ (6ος κατηγορούμενος), θέτοντας και πρακτικά ζητήματα.

Η κατηγορούσα Αρχή, ωστόσο, αντέτεινε ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τους προαναφερθέντες τρεις ως μάρτυρες κατηγορίας και παρέπεμψε σε νομολογία, για να ενισχύσει τη θέση της ότι θα πρέπει να τους επιβληθεί ποινή στο τέλος της διαδικασίας. Η εισήγησή της ήταν ότι θα πρέπει να επιβληθεί ποινή μόνο στον Αράρ (6ος κατηγορούμενος), όπως είχε ζητήσει σε προγενέστερο στάδιο, ενώ οι τρεις που έχουν παραδεχθεί να πρέπει να ακούσουν την ποινή τους στο τέλος της δίκης.

Το Κακουργιοδικείο, όμως, μετά από διακοπή της διαδικασίας, στην αιτιολογημένη απόφασή του, επικαλούμενο σύγγραμμα και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για επιβολή ποινής στον 3ο, στον 4ο και στον 5ο κατηγορούμενο ταυτόχρονα με τον Γιασέρ Αράρ.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 17 Δεκεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους. Οι τελευταίοι μετά από απόφαση Δικαστηρίου, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, θα κρατούνται ως υπόδικοι.

Ο Δημητρίου μίλησε για καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος μάρτυρα

Όπως γίνεται αντιληπτό, η χθεσινή διαδικασία ήταν μακρά σε διάρκεια. Άρχισε το πρωί με το Κακουργιοδικείο να ανακοινώνει την απορριπτική απόφασή του στην προδικαστική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης περί ελαττωματικότητας του κατηγορητηρίου. Θέμα για το οποίο είχαν αγορεύσει υπεράσπιση και κατηγορούσα Αρχή σε προηγούμενη διαδικασία.

Στη συνέχεια το τριμελές δικαστικό σώμα διέκοψε τη διαδικασία για ανακοίνωση της απόφασής του σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιβαλλόταν ποινή στους κατηγορούμενους 3, 4 και 5 μαζί με τον μάρτυρα κατηγορίας Γιασέρ Αράρ.

Ακολούθως, υπήρξε νέα διακοπή για έκδοση απόφασης σε σχέση με το αίτημα της υπεράσπισης για την συνέχιση της κράτησης των πρώτων δύο κατηγορούμενων ως υποδίκων και αφού προηγήθηκαν αγορεύσεις.

Σε σχέση με το θέμα κράτησης, αγόρευσε επί μακρόν ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, που εκπροσωπεί τον 1ο κατηγορούμενο, 46χρονο Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης»), ενώ αγόρευση υπήρξε και από τον Αγαθοκλή Κορέλλη, συνήγορο υπεράσπισης του δεύτερου κατηγορούμενου.

Ο κ. Δημητρίου, στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας του ανέφερε πως δεν υπάρχει διασύνδεση του 5ου υπόπτου (κατηγορείται ως εκτελεστής της δολοφονίας) και του πελάτη του. Μίλησε σε πολλές περιπτώσεις για μέλος της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λευκωσίας, σε βάρος του οποίου είπε ότι παραπλάνησε, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση γυναίκας που είχε χρησιμοποιηθεί ως μάρτυρας από την Αστυνομία.

Πρόκειται για την περίπτωση της μάρτυρας, που κατήγγειλε στην Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων (ΑΑΔΙΠΑ) μέλη της Αστυνομίας ότι της απέσπασαν μαρτυρία για την υπόθεση υπό καθεστώς εκφοβισμού.

Ο κ. Δημητρίου, μιλώντας, γι’ αυτή την περίπτωση ήταν έντονος, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων, ότι η γυναίκα αυτή, σύμφωνα με ένορκο δήλωση της στην ΑΑΔΙΠΑ, δέχθηκε από αστυνομικό, όχι μόνο σωματική κακοποίηση, αλλά και σεξουαλική κακοποίηση.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Χρίστια Κυθραιώτου, που σε κάποιες περιπτώσεις επιχείρησε να αμφισβητήσει τις θέσεις του κ. Δημητρίου, ήταν έντονη σε ό,τι αφορά την υπόθεση της καταγγελίας της ΑΑΔΙΠΑ.

Διερωτήθηκε πώς γνωρίζει ο κ. Δημητρίου τι κατατέθηκε στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει έρευνας. Ο κ. Δημητρίου απευθυνόμενος στην έδρα είπε ότι εξασφάλισε από δικηγορικό γραφείο το περιεχόμενο.

Η κ. Κυθραιώτου επανήλθε, ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση, με τον κ. Δημητρίου να αντιδρά και να αναφέρει ότι δεν είναι υφιστάμενος της εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής. Κατέληξε λέγοντας διερωτώμενος ρητορικά αν διέπραξε παρανομία.

Εν ολίγοις οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο πρώτων κατηγορούμενων πρόβαλαν τη θέση ότι εκλείπει ο κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων (οι άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι έχουν παραδεχθεί) και αναφέρθηκαν συνολικά τέσσερα διαφοροποιητικά δεδομένα σε σχέση με προηγούμενη απόφαση για κράτηση τους ως υπόδικοι.

Το Κακουργιοδικείο, ωστόσο, έκρινε με την απόφασή του ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να αιτιολογούν επέμβασή του.