Γύρω στις 16:00 επαναρχίζει η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με επίκεντρο την παράθεση γεγονότων για σκοπούς επιβολής ποινής στον 40χρονο Γιασέρ Αράρ, ο οποίος συμμετείχε στο σχέδιο δολοφονίας του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου.
Ο Αράρ παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του στο έγκλημα και θα είναι ο βασικός μάρτυρας, στον οποίο θα βασιστεί η Δημοκρατία στην προσπάθειά της να αποδείξει ενοχή των κατηγορούμενων.
Ο 34χρονος Ανδρονίκου έχασε τη ζωή του στις 28 Μαΐου του 2024. Είχε δεχθεί τρεις πυροβολισμούς από πρόσωπο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στις 23 του περασμένου Απριλίου στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.
Ο Αράρ σε θεληματική του κατάθεση παραδέχθηκε ότι κατά την εκτέλεση του δολοφονικού σχεδίου ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας, απ΄ όπου -όπως υποστηρίζει- ο 26χρονος Μοχάμαντ Κασάμπ (5ος κατηγορούμενος) πυροβόλησε τρεις φορές τον Ανδρονίκου.
Προηγουμένως το Κακουργιοδικείο και πριν αποφασίσει προσωρινή διακοπή της σημερινής διαδικασίας, απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης όπως επιβληθούν ποινές στους κατηγορούμενους 3,4 και 5, δηλαδή, τον 30χρονο Ομάρ Σουλεϊμάν, τον 28χρονο Μοχάμαντ Αλ Αγκά («Χαμάντα») και τον 26χρονο Μοχάμαντ Κασάμπ.
Οι τρεις τελευταίοι με ένορκες δηλώσεις παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες συνωμοσίας για φόνο, βγάζοντας έξω από το κάδρο της υπόθεσης τους δυο πρώτους κατηγορούμενους, τον 46χρονο Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης») και τον 39χρονο Χαμούντ Χαλίλ («Σπύρος»).
Οι τρεις που παραδέχθηκαν σήμερα δίδουν άλλη εκδοχή απ΄ αυτή των διωκτικών Αρχών και της κατηγορούσας Αρχής και συνάμα υποστηρίζουν ότι ο ηθικός αυτουργός ήταν ο 3ος κατηγορούμενος, 30χρονος Ομάρ Σουλεϊμάν και ο εκτελεστής ήταν ο 26χρονος Κασάμπ.
Ωστόσο, στην αιτιολογημένη απόφασή του το Κακουργιοδικείο επικαλούμενο σύγγραμμα και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απέρριψε το αίτημα για επιβολή ποινής στον 3ο, στον 4ο και στον 5ο κατηγορούμενο, ταυτόχρονα με τον Γιασέρ Αράρ.
Αν το Κακουργιοδικείο ενέκρινε το αίτημα υπεράσπισης για επιβολή ποινών στους προαναφερθέντες, τότε τα δεδομένα της υπόθεσης θα άλλαζαν άρδην.
Στη συνέχεια και πριν την νέα προσωρινή διακοπή οι συνήγοροι υπεράσπισης Αντώνης Δημητρίου και Αγαθοκλής Κορέλλης,, που εκπροσωπούν τους «Σήφη» και «Σπύρο», αντίστοιχα, αγόρευσαν υπέρ της θέσης τους να αφεθούν ελεύθεροι οι πελάτες τους.
Κύριος άξονας των αγορεύσεών τους ήταν ότι εκλείψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επηρεασμού μάρτυρα από τους πελάτες τους, καθώς οι κατηγορούμενοι 3,4,5 και 6 παραδέχθηκαν ενοχή, ενώ οι τρεις πρώτοι με τη μαρτυρία τους τοποθετούν «Σήφη» και «Σπύρο» εκτός του κάδρου.
Η Χρίστια Κυθραιώτου, εκ μέρους της κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι το θέμα υποδικίας των προαναφερθέντων δυο κατηγορούμενων («Σήφη» και «Σπύρου») έχει κριθεί ήδη από το παρόν Δικαστήριο και πως οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν παρέθεσαν κάποιο διαφοροποιητικό δεδομένο ώστε να αιτιολογείται παρέμβαση του Κακουργιοδικείου.