Σε μακροσκελές δημοσίευμα που μοιραία συνοδεύεται από διάφορους συνειρμούς λόγω χρονικής συγκυρίας, προέβη στην αραβόφωνή του έκδοση το γνωστό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ.

Σε μια περίοδο κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και του αντισυμβατικού πολέμου που λαμβάνει χώρα εκεί, ο αραβικός Όμιλος επιχειρεί να στρέψει την προσοχή και στην Κύπρο, την οποία παρουσιάζει ως «την πίσω αυλή του Ισραήλ».

Στο προχθεσινό ρεπορτάζ που υπογράφει ο Αχμέντ Καμέλ και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Η Κύπρος και ο κρυμμένος ρόλος στον πόλεμο της Γάζας και του Λιβάνου», επιχειρείται να προβληθεί η θέση ότι το νησί μας διαδραματίζει ρόλο στις επιχειρήσεις του Ισραήλ.

Βέβαια, το δημοσίευμα δεν παρουσιάζει κάποιο γεγονός που να υποδηλώνει άμεση συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα όσα τεκταίνονται από τον Οκτώβριο του 2023 στη Μέση Ανατολή μετά το κτύπημα της Χαμάς.

Είναι ενδεικτικό ότι η ανάλυση του Αχμέντ Καμέλ περιλαμβάνει ακόμα και ιστορικές αναφορές. Συγκεκριμένα, ο συντάκτης επικαλείται τον καθηγητή σύγχρονης αραβικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζόζεφ Μασάντ, ο οποίος φέρεται να επισημαίνει ότι «το σιωνιστικό κίνημα έχει ιστορικά φιλοδοξίες για την Κύπρο και έχει αναφερθεί εδώ και καιρό στις εβραϊκές αποικίες του νησιού (γνωστές ως «Κεφρεσίμ») ως μοντέλο για μελλοντική εγκατάσταση».

Γίνεται, ακόμη, αναφορά και στην Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία επί Προεδρίας του συζύγου της Γιώργου Βασιλείου, είχε γίνει «ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Ισραήλ». Εξηγεί ότι «μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ίδια προσπάθησε να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ, τον τότε πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους Ισραηλινούς στη Ραμάλα το 1993».

Προστίθεται, ωστόσο, ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην πολιτική και ότι πλέον η Κύπρος έχει διαφοροποιήσει τις θέσεις της.

Επιπλέον, γίνονται αναφορές σε στρατιωτική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με δυνάμεις της Δύσης, αλλά και σε στρατιωτικά γυμνάσια Ισραηλινών επί κυπριακού εδάφους, που αποδίδονται στη γεωμορφολογία, η οποία ομοιάζει με αυτή του Λιβάνου.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται και σε μεταφορά εφοδίων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου μετά τα όσα έγιναν πέρσι το φθινόπωρο, αλλά και σε ασκήσεις που διεξήγαγε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τον Απρίλιο του 2024 και οι οποίες είχαν ως στόχο την προσομοίωση πλήγματος σε ιρανικό έδαφος και την εκτέλεση μακρών επιθέσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν.