Δεν λέει να πέσει η αυλαία του σίριαλ με το ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που διαχειρίζεται η σύζυγος του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και στην προκειμένη η Φιλίππα Καρσερά.

Κι αυτό γιατί πλέον το θέμα του Φορέα, που έχει ως στόχο την οικονομική στήριξη φοιτητών άπορων οικογενειών, παίρνει τη δικαστική οδό. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο καλείται να γνωματεύσει κατά πόσον ο τροποποιητικός Νόμος που ψηφίστηκε με στόχο να υπάρχει διαφάνεια για τους δωρητές μεγάλων ποσών, είναι συνταγματικός.

Η εξέταση του ζητήματος άρχισε από την περασμένη άνοιξη στη Βουλή, οι συζητήσεις γι΄ αυτό στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (Θεσμών) συνοδεύτηκαν από εντάσεις, ενώ θεωρήθηκε πως το ζήτημα έκλεισε οριστικά με την μετέπειτα ψήφιση τροποποιητικού νομοσχεδίου προκειμένου να δημοσιεύεται κατάσταση με όσους έκαναν εισφορά πέραν των €5,000.

Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά του Νόμου, παραπέμποντας την τροπολογία για γνωμάτευση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με καταχώριση που έγινε στις 14 Οκτωβρίου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», οι βασικοί λόγοι στους οποίους εδράζεται η αναφορά του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ασυμβατότητα με τα Άρθρα 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, τα οποία  μεταξύ άλλων προβλέπουν:

>> Η επεξεργασία των δεδομένων πρέπει να ανταποκρίνεται σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος και να είναι ανάλογος προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό. Η δημοσιοποίηση του καταλόγου, σε σχέση με τους προβλεπόμενους πόρους του Ειδικού Ταμείου, μπορεί να είναι δημοσίου ενδιαφέροντος όχι όμως δημοσίου  συμφέροντος.

>> Η απαίτηση αναγκαιότητας, δεν πληρείται, όταν ο επιδιωκόμενος σκοπός γενικού συμφέροντος, μπορεί εύλογα να επιτευχθεί, κατά τρόπο εξίσου αποτελεσματικό, με άλλα μέσα, τα οποία θίγουν λιγότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. 

Στο σκεπτικό της αναφοράς διατυπώνεται, ,επίσης, η θέση ότι η διαφάνεια, ο έλεγχος και η λογοδοσία των εισφορών που γίνονται στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει ο/η εκάστοτε σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, διασφαλίζονται και από τον ιδρυτικό του Νόμο, αφού, άλλωστε, οι εισφορές γίνονται με εμβάσματα στην Κεντρική Τράπεζα, που ελέγχει και την πηγή προέλευσής τους.

Το θέμα έγινε γνωστό εντός της ημέρας, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστική η γραπτή δήλωση του βουλευτή, Χρίστου Χριστοφίδη.

«Είναι με μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση που ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο το νόμο που η Βουλή ψήφισε σχεδόν ομόφωνα (με μία διαφωνία), με σκοπό τη δημοσιοποίηση των εισφορών που λαμβάνει ο Φορέας, στον οποίο προεδρεύει η πρώτη κυρία, από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα» σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης.

Στη συνέχεια, αναφέρει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ: «Η νομοθεσία στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Εάν τα κόμματα και άλλοι οργανισμοί υποχρεούνται (καλώς) να δημοσιοποιούν τις εισφορές που λαμβάνουν, πόσο μάλλον το κατ’ εξοχήν κέντρο εκτελεστικής εξουσίας, το Προεδρικό, το οποίο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις που πολλές φορές επηρεάζουν συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε υποβάλει στην ελεγκτική υπηρεσία συγκεκριμένες καταγγελίες για παραβιάσεις της νομοθεσίας και των κανονισμών για τη λειτουργία του Φορέα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα».

Ο κ. Χριστοφίδης καταλήγει ως ακολούθως: «Πραγματικά διερωτώμαστε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντί να πρεσβεύει την ενίσχυση της διαφάνειας και την λογοδοσία την αρνείται, εμπεδώνοντας την πεποίθηση στους πολίτες ότι προφανώς έχει κάτι να κρύψει».

Το θέμα οικονομικής διαφάνειας του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, του οποίου προεδρεύει η Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, τέθηκε στη Βουλή την περασμένη άνοιξη. Απασχόλησε την κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών κατόπιν κατάθεσης πρότασης Νόμου από τον βουλευτή ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Νίκο Γεωργίου.

Η πρόταση, η οποία συνυπογράφεται από τον, επίσης, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου με τον ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, περιλάμβανε δυο βασικές παραμέτρους. Την τήρηση μητρώου για την προέλευση των δωρεών και των άλλων οικονομικών πόρων από νόμιμες εκδηλώσεις, αλλά και τη δημοσιοποίηση σχετικού καταλόγου. Βάσει της σχετικής έκθεσης με την οποία ο Νίκος Γεωργίου αιτιολογεί την πρόταση, σκοπός είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε σχέση με τους πόρους του ειδικού Ταμείου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Σημειώνεται πως ο Φορέας εγκαθιδρύθηκε με σχετική νομοθεσία του 2014 και λειτουργεί ως ειδικό ταμείο. Αποσκοπεί, σύμφωνα με τον Νόμο, «στην παροχή κατά το δυνατό οικονομικής στήριξης σε φυσικό πρόσωπο, το οποίο η Επιτροπή κρίνει ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου είναι πρόσωπο που δυσπραγεί».

Τα οικονομικά του εν λόγω Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης τυγχάνουν διαχείρισης από επιτροπή διαχείρισης, της οποίας προεδρεύει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «ο/η σύζυγος του/της εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας». Στην προκειμένη, δηλαδή, ο λόγος για την κ. Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης Νόμου στη Βουλή, αναδείχθηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματίες που είχαν προνομιακή μεταχείριση επί Προεδρίας, Νίκου Αναστασιάδη, παρουσιάζονταν ταυτόχρονα να είναι δωρητές αξιοσέβαστων ποσών στον Φορέα.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Σαουδάραβα φίλου του τέως Προέδρου, αλλά και η περίπτωση Ρώσου πολυεκατομμυριούχου, προσωπικοί φρουροί του οποίου βρέθηκαν να λαμβάνουν άδεια οπλοφορίας, χωρίς να προνοεί η νομοθεσία κάτι τέτοιο.