Αιγύπτια υπήκοος υπέβαλε το 2006 αίτηση για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας δυνάμει κυπριακής καταγωγής, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμιά απάντηση από τις Aρχές.

 Το Δικαστήριο τη δικαίωσε, κατσαδιάζοντας παράλληλα τις Aρχές που για 17 χρόνια δεν έπραξαν οτιδήποτε, αφήνοντας στην ουσία στον φάκελο της υπόθεσης κενό.

 Η αιτήτρια είναι αιγυπτιακής υπηκοότητας, γεννηθείσα στο Κατάρ. Στις 12.12.2006 συμπλήρωσε αίτηση για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας, η οποία απεστάλη προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης από την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κατάρ, στις 6.3.2007.

 Προκειμένου να τύχει εξέτασης η αίτηση, το Τμήμα, με επιστολή ημερομηνίας 27.3.2007 ζήτησε από τον πρέσβη της Δημοκρατίας στη Ντόχα να αποστείλει και υπογεγραμμένη συγκατάθεση του πατέρα της αιτήτριας, η οποία απεστάλη δεόντως στις 9.5.2007. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία κινητικότητα εκ μέρους της διοίκησης, προκειμένου να τύχει εξέτασης η υποβληθείσα αίτηση. 

 Οι δικηγόροι της αιτήτριας εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την μεγάλη καθυστέρηση που είχε σημειωθεί, τόσο το 2011, όσο και κατά το 2015 με επιστολές του.

 Ενόψει της παράλειψης της διοίκησης να εξετάσει και να αποφασίσει για την υποβληθείσα αίτηση, η αιτήτρια καταχώρησε στις 13.1.2022 προσφυγή, με την οποία αξιώνει όπως οι καθ’ ων η αίτηση εξετάσουν και απαντήσουν, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 146 του Συντάγματος, επί της υποβληθείσας αιτήσεως για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, λόγω κυπριακής καταγωγής.

 Η δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου Ελίτα Γαβριήλ, σε απόφασή της αναφέρει ότι έχοντας διεξέλθει το περιεχόμενο του διοικητικού φακέλου που κατατέθηκε στη διαδικασία ως τεκμήριο 1, διαπιστώνω πως ουδεμία ενέργεια ελήφθη εκ μέρους της διοίκησης, από το έτος 2006 που η αίτηση υπεβλήθη.

 Ο διοικητικός φάκελος, αναφέρει η δικαστής, είναι ουσιαστικά κενός περιεχομένου, ενώ δεν προσκομίστηκε οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδηλώνει την πραγματικότητα της θέσης που προώθησε η Δημοκρατία, ήτοι, πως τέτοιας φύσεως αιτήσεις εξετάζονται κατά προτεραιότητα, βάσει του χρόνου υποβολής τους. Δεν τέθηκε υπόψη του Δικαστηρίου, ούτε ποιος αριθμός αίτησης εξετάζεται σήμερα, ούτε πότε αυτή η αίτηση υπεβλήθη προς εξέταση, συνεπώς, ο ισχυρισμός παραμένει μετέωρος.

«Χωρίς να χρειάζεται να λεχθούν πολλά, είναι εμφανής η απουσία οποιασδήποτε ενέργειας εκ μέρους της διοίκησης, προκειμένου να προωθηθεί προς εξέταση η εκκρεμούσα αίτηση. Το χρονικό διάστημα των 17 ετών που έχει μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναδεικνύει αδιαφορία της διοίκησης για λήψη οποιασδήποτε ενέργειας προς διερεύνηση και εξέταση της αιτήσεως, όπως και αποτυχία της να δράσει εντός ευλόγου χρόνου, μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης», παρατηρεί το Δικαστήριο.

 Η παράλειψη των Αρχών να απαντήσουν επί της αιτήσεως, κηρύσσεται άκυρη και παν το παραληφθέν δέον όπως εκτελεστεί, αποφάνθηκε το Διοικητικό Δικαστήριο.