Προεκτάσεις οι οποίες φθάνουν ακόμη και μέχρι τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο στο μέλλον προσέλαβε σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ και κάποιοι εν δυνάμει υποψήφιοι φέρονται να κάνουν ήδη προσθαφαιρέσεις και να μετρούν τα κουκιά τους. Και αυτό παρόλον ότι ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος εξελέγη μόλις προ περίπου δύο ετών (24 Δεκέμβριος 2022), διανύει το 75ο έτος της ηλικίας του και αισθάνεται αρκούντος υγιής.

Το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ έδωσε την ευκαιρία να επιχειρηθεί ανακάτεμα της τράπουλας και αρχικά φαίνεται να έγιναν σκέψεις εξουδετέρωσης του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος ως οικείος Επίσκοπος έχει, έτσι κι αλλιώς, ευθύνη ως προς το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και στην καλύτερη περίπτωση δεν ήλεγξε την μητροπολιτική του περιφέρεια. Στην πορεία, όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», έγιναν σκέψεις να κηρυχθεί έκπτωτος για λήψη χρημάτων από τους μοναχούς της μονής Οσίου Αββακούμ με σκοπό να στήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις αρχιεπισκοπικές του 2022. Με βάση τη συγκεκριμένη προσέγγιση, αν επιτυγχάνετο ο στόχος αυτός, κατά πάσαν πιθανότητα θα τον διαδεχόταν ένας από τους επτά επισκόπους που τυγχάνουν μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για κατάληψη του θρόνου της Ταμασού, αλλά παράλληλα θα δινόταν η ευκαιρία να εκλεγεί ένας νέος επίσκοπος, ο οποίος σε περίπτωση αρχιεπισκοπικών εκλογών θα στήριζε τον υποψήφιο ο οποίος θα εξασφάλιζε είσοδό του στην Ιερά Σύνοδο. Από την άλλη, ακόμη και αν δεν αποδεικνυόταν οτιδήποτε εναντίον του Μητροπολίτη Ταμασού θα του έμενε η «τάτσα και θα ήταν δύσκολο να  διεκδικήσει εκ νέου τον αρχιεπισκοπικό θρόνο».

Όμως, σύμφωνα πάντα με εκκλησιαστικούς κύκλους, τα πράγματα δεν έμειναν σε θεωρητικό επίπεδο ούτε περιορίστηκαν σε ασκήσεις επί χάρτου αλλά έγιναν κινήσεις φαινομενικά αθώες αλλά φέρονται να ήταν στοχοθετημένες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, σύμφωνα πάντα με εκκλησιαστικούς κύκλους και συνάντηση που φέρεται να είχε ο Μητροπολίτης Λεμεσού με τον δικηγόρο των μοναχών Αναστάσιο Βαβούσκο.

Πληροφορίες από τη Μητρόπολη Ταμασού αναφέρονται σε μακρά συνάντηση, ίσως για να τονιστεί ότι αναπτύχθηκε παρασκήνιο. Αν ληφθεί υπόψιν, πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ήταν μέλος του Συνοδικού Δικαστηρίου το οποίο δίκαζε τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ, τότε η συνάντηση προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις αφού, σύμφωνα με το περιβάλλον της Μητρόπολης Ταμασού εγείρονται και θέματα δεοντολογίας υπό την έννοια δεν μπορεί ένας δικαστής να συναντάται ινκόγκνιτο (κοινώς στα μουλωχτά) με τον δικηγόρο των κατηγορουμένων.

Το θέμα έχει τη σημασία του, αν ληφθεί υπόψιν, όπως παρατηρεί το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού, κρούση για συνάντηση έγινε και προς άλλα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου τα οποία φέρονται να μην αποδέχτηκαν.  Μάλιστα, ένας από αυτούς ήταν και ο πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Μητροπολίτη Λεμεσού για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την συνάντηση αλλά δεν κατέστη δυνατό. Σε παρατήρηση μας, ότι εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τη συνάντηση  που φέρεται να είχε με τον δικηγόρο των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, μας υπεδείχθη, πως προφανώς ο πιθανός στόχος του Μητροπολίτη Λεμεσού δεν ήταν να επιχειρήσει να απαλλάξει τους μοναχούς αλλά να τους προσεγγίσει εμμέσως δείχνοντας με τη συνάντηση ότι δεν τους απορρίπτει. Προφανής σκοπός, σύμφωνα με τον περιβάλλον της Μητρόπολης Ταμασού ήταν η δημιουργία κλίματος με σκοπό να ελκύσει τους υποστηριχτές των μοναχών και να τους αξιοποιήσει εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στις συνθήκες αυτές, το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού περιλαμβάνει πρωτίστως τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Κάτι άλλο το οποίο επικαλείται το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού και το οποίο συνδέει με τις σχέσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού με τους μοναχούς, είναι ο χώρος διαμονής των μοναχών σε κάποια διαστήματα κατά τη διάρκεια της αργίας ή και της δίκης τους.

Όπως υποδεικνύει το περιβάλλον της Μητροπόλεως Ταμασού, ενώ είχε υποδειχθεί στους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ να διαμένουν στο μετόχι του Κύκκου, αυτοί επέλεξαν την ιερά Μονή Σφαλαγγιώτισσας η οποία ελέγχεται από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

Όπως έγραψε παλαιότερα ο «Φ», οι Κυκκώτες (Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος και Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας) στήριζαν για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, πλην όμως, έσχισαν τα δεφτέρια και έκτοτε οι σχέσεις των δύο πλευρών διασαλεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό, με αποκορύφωμα στη στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού στον (τότε) Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος με 11 ψήφους υπέρ, έναντι τεσσάρων του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου και μίας αποχής.