Ο κύβος ερρίφθη. Η Βουλή άναψε το πράσινο φως στην αλλαγή των Κανονισμών που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για απαγόρευση της χρήσης κινητών από τους μαθητές ακόμη και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και τώρα είναι η ώρα να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση. Κάτι που θα έχει άμεση ισχύ, μόλις οι τροποποιητικοί Κανονισμοί δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση νέας νομοθεσίας ή τροποποίησης υφιστάμενης.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να δώσει μεταβατική περίοδο, κυρίως για την ενημέρωση των μαθητών και οδηγίες για να μην επιβληθούν από τις πρώτες μέρες ποινές. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το Υπουργείο από την πρώτη στιγμή που η Βουλή ενέκρινε τους σχετικούς Κανονισμούς, ώστε να ρυθμίσει με εγκύκλιο διαδικαστικά ζητήματα, όπως έλεγχος, εποπτεία, ποινές κ.λπ. Θέματα τα οποία θα επιφορτιστούν οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολείου.

Αυτό το ζήτημα έθιξε, σε δηλώσεις του στον «Φ», ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, ο οποίος ανέφερε ότι η απόφαση αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, την ώρα όμως «που αντιλαμβανόμαστε το βάρος που θα πέσει στους ώμους των διευθύνσεων των σχολείων και στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των αλλαγών αυτών». Για αυτό και ο κ. Ταλιαδώρος απηύθυνε έκκληση στους γονείς να βοηθήσουν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, συμβουλεύοντας τα παιδιά να μην μεταφέρουν το κινητό τους στο σχολείο, ειδικά για όσα παιδιά δεν συντρέχουν λόγοι που το χρειάζονται, και σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για επικοινωνία με τους γονείς, οι μαθητές έτσι κι αλλιώς μπορούν να το πράξουν μέσω της Γραμματείας του σχολείου.

Ερωτηθείς για το πώς η ΟΕΛΜΕΚ βλέπει αυτή την απόφαση, ο πρόεδρος της ανέφερε ότι θέση της οργάνωσης είναι η απαγόρευση της μεταφοράς των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και όχι απλώς η ενεργοποίηση και χρήση τους κατά τα διαλείμματα καθώς η χρήση τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος, των εκδηλώσεων και άλλων δράσεων του σχολείου απαγορεύεται από το 2011. Παρά τη θέση αυτή, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς, όπως είπε ο κ. Ταλιαδώρος, «καθημερινά διαπιστώνουμε την αρνητική χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές, με την κυκλοφορία εικόνων βίας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις με το «στήσιμο» τέτοιων περιστατικών με σκοπό να καταγράφονται στα κινητά τους».

Σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς, οι μαθητές φαίνεται να μην είδαν με θετικό μάτι την απόφαση αυτή, με την οποία τους απαγορεύεται να κρατάνε κινητό από το πρωί που θα πατήσουν πόδι στο σχολείο μέχρι και τη 1:35 το μεσημέρι που θα σχολάσουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχουν τα τηλέφωνά τους απενεργοποιημένα μέσα στις τσάντες τους.

Από πλευράς της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), ο Αποστόλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του ΑΛΦΑ, εξέφρασε την αντίθεση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος επισημαίνοντας πως με την απόφαση αυτή δεν θα δοθεί λύση στο κοινωνικό φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού.

Ικανοποιημένο το υπουργείο Παιδείας

Την ικανοποίησή του από την απόφαση της Βουλής εξέφρασε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο σε ανακοίνωσή τους σημειώνει πως «σύμφωνα με την τροποποίηση, η ενεργοποίηση και χρήση από τον/την μαθητή/μαθήτρια του κινητού του τηλεφώνου ή/και άλλης ηλεκτρονικής έξυπνης συσκευής θα επιτρέπεται μόνο εφόσον πραγματοποιείται υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού και εξυπηρετεί διδακτική πράξη και εκπαιδευτική διαδικασία γενικότερα και σε περιπτώσεις όπου προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα ασφάλειας ή/και υγείας. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση συνάδει με μια από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Κυβέρνησης ευρύτερα που είναι η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, καθώς και η συνολική ευημερία τους».

Αναφορικά με αυτό που επιτυγχάνεται μέσα από τη ρύθμιση, το Υπουργείο σημειώνει πως είναι μαθησιακή διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις και παρεμβολές, η οποία θα έχει ως συνεπακόλουθο τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών, καθώς και την προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασής τους εντός του σχολείου.

«Ο περιορισμός στη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία που αποδίδει το ΥΠΑΝ στην παιδαγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και στην καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες προς ενίσχυσή τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εξοπλισμός των τάξεων με σύγχρονη τεχνολογία και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα ενσωματωθεί στα αναλυτικά προγράμματα, με στόχο τον ψηφιακό γραμματισμό των μαθητών και μαθητριών μας. Επιπρόσθετα, μετά την απαγόρευση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, το Υπουργείο προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος, κάνοντας τους χώρους του σχολείου πιο ελκυστικούς για τα παιδιά, όπως και στη δημιουργία χώρων υγιούς και δημιουργικής απασχόλησης, διασφαλίζοντας ότι και ο χρόνος του διαλείμματος θα αξιοποιείται ποιοτικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.