Υπό απέλαση και κράτηση τέθηκαν επτά εκ των συνολικά οκτώ Σύρων που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα για διερευνώμενη υπόθεση τρομοκρατίας.

Τα σχετικά διατάγματα, όπως είχε προαναγγείλει το philenews, εκδόθηκαν, επιδόθηκαν και εκτελέστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν εκπνεύσει το διάταγμα προσωποκράτησής τους που ίσχυε από την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν αποφάσεως του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Θυμίζουμε ότι το ΤΑΕ Αρχηγείου, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση, είχε συμβουλευτεί τη Νομική Υπηρεσία και αποτάθηκε στο Τμήμα Μετανάστευσης του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας. Η διευθύντρια του τελευταίου εξέτασε το αίτημα των διωκτικών Αρχών και εξέδωσε τα σχετικά διατάγματα για τους επτά εκ των οκτώ.

Μόνο ένας εκ των προαναφερθέντων οκτώ που είχαν συλληφθεί, αφέθηκε ελεύθερος. Πρόκειται για άτομο, το οποίο κατέχει και την κυπριακή υπηκοότητα. Οι Αρχές έκριναν πως δεν αποτελεί ενεστώσα απειλή για τη Δημοκρατία.

Όπως γράψαμε και χθες, η Αστυνομία κατά τη διάρκεια της προσωποκράτησής τους δεν βρήκε στοιχεία ικανά ώστε να σχηματίσει φάκελο και να καταχωρίσει υπόθεση σε βάρος των υπόπτων. Αν και το ΤΑΕ Αρχηγείου αξιολογεί ως αξιόπιστη την πληροφορία για τα αδικήματα τρομοκρατίας, εντούτοις η φύση της υπόθεσης δεν ευνόησε τους ανακριτές ώστε να εξασφαλίσουν κάτι χειροπιαστό.

Έτσι, αποφασίστηκε ότι η ενδεδειγμένη οδός υπό τα δεδομένα ήταν η εξασφάλιση διαταγμάτων προσωποκράτησης και απέλασης, ώστε τα εν λόγω άτομα να παραμείνουν περιορισμένα χωρίς να υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο να βλάψουν με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, αλλά και να συνεχιστεί η διερεύνηση.

Το ΤΑΕ Αρχηγείου με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει χρόνο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εξετάσεις για συλλογή μαρτυρικού υλικού. Στην ουσία το θέμα της απέλασης εξυπηρετεί τους στόχους των διωκτικών Αρχών.

Σημειώνεται, ακόμη, πως η απέλαση των υπό αναφορά προσώπων στη Συρία απ΄ όπου κατάγονται, δεν είναι εφικτό σενάριο. Βάσει των ισχυόντων δεδομένων η αραβιική χώρα θεωρείται ως εμπόλεμη ζώνη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις τα τελευταία χρόνια στην κυβέρνηση του Μπάσαρ Αλ Άσαντ, διακόπτοντας τις διμερείς σχέσεις με αυτήν, έστω κι αν περιστασιακά προσφέρει ανθρωπιστική και άλλη στήριξη.

Να σημειωθεί ότι οι επτά Σύροι, μέσω των δικηγόρων τους, έχουν υποβάλει ήδη ενστάσεις στα αρμόδια τμήματα της κυπριακής πολιτείας, αφού έχουν πρόθεση να προσβάλουν δικαστικώς τη σχετική απόφαση για κράτηση και απέλασή τους.

Ήδη νομικοί εκπρόσωποι των κρατούμενων, έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τη μεταχείριση των πελατών τους. Είναι ενδεικτική η περίπτωση 38χρονου υπόπτου που διαμένει 17 χρόνια στη Δημοκρατία. Ο δικηγόρος του Νίκος Καλλής, μιλώντας μας, αναφέρθηκε στον πρότερο βίο του πελάτη του, τονίζοντας πως είναι οικογενειάρχης, χωρίς ιστορικό που να δείχνει ροπή στην παρανομία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα όσα διερευνώνται για τους υπόπτους είναι πολύ σοβαρά. Οι πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές τους εμπλέκουν σε ύποπτες δοσοληψίες με πρόσωπα αραβικής καταγωγής, χρηματοδότηση ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης, αλλά και εμπόριο ναρκωτικών.

Ένας εκ των υπόπτων φέρεται να έχει διασυνδέσεις με Τούρκους και να μεταβαίνει συχνά στα κατεχόμενα όπου φέρεται να διακινεί ποσά, τα οποία εξασφαλίζει από τις παράνομες δραστηριότητές του στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Οι ύποπτοι, όταν συνελήφθησαν, ελέγχονταν για αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων, αλλά και αδικήματα που εμπίπτουν στις πρόνοιες των νομοθεσιών για τρομοκρατία και ναρκωτικά.