Οι όποιες ανασφάλειες υπήρχαν για τη λήψη επιπλέον μέτρων στο σωφρονιστικό σύστημα της Δημοκρατίας μετά την απόδραση του 42χρονου ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού ως κομμωτή, ξεπεράστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι εντυπωσιακές αναφορές.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης ανέφερε με σιγουριά ότι οι συχνές εξόδοι του ισοβίτη ήταν προϊόν ρουσφετολογίας.
«Πώς ένας κομμωτής, ο οποίος προέκυψε και επιπλοποιός όπως ακούσαμε σήμερα και καλλιτέχνης, βγήκε τόσες πολλές φορές έξω;» διερωτήθηκε ο Τορναρίτης και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι τούτος ο συγκεκριμένος βγήκε εις βάρος άλλων γιατί είχε το ρουσφέτι, το μέσο. Τούτα ούλλα πρέπει να κοπούν».
Βέβαια, η αναφορά αυτή δεν ήταν απόλυτα ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση. Αιτία το μακροσκελές σημείωμα που ανέγνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, με το οποίο έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τις Κεντρικές Φυλακές.
Εν ολίγοις, αναφέρθηκε σε όλα τα καυτά ζητήματα και με συγκεκριμένες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα μίλησε για όλες τις λύσεις που ήδη δρομολογήθηκαν, δίνοντας την εντύπωση ότι είχε απάντηση σε όλους τους προβληματισμούς. Μοιραία αντιμετωπίστηκαν και οι όποιες φοβίες ότι το θέμα με το σωφρονιστικό σύστημα αφέθηκε στην τύχη.
Μεταξύ άλλων, από τα όσα είπε ο κ. Χαρτσιώτης, ξεχώρισαν οι συγκεκριμένες αναφορές του για πρωτόκολλα, μνημόνια, ενεργοποίηση αρμόδιων σωμάτων και νομοθετικές τροπολογίες, οι οποίες βάσει των όσων είπε θα ρυθμίσουν όλα τα ζητήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή την απόδραση του 42χρονου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπό ρύθμιση είναι ακόμη και το θέμα κωδικοποίησης των περιπτώσεων κρατουμένων, στους οποίους θα παραχωρούνται άδειες, αλλά και η εγκαθίδρυση πρωτοκόλλου για μεταφορά τους με τη συνεργασία δεσμοφυλάκων και στελεχών της Αστυνομίας.
Ακόμα κι όταν ο αξιωματούχος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για διορισμό «αξιωματικού συνδέσμου» (liaison officer) με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ Φυλακών και Αστυνομίας, ο κ. Χαρτσιώτης είχε απάντηση. Επικρότησε την άποψη του, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι ήδη δρομολόγησε σχετική λύση.
Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι πλέον έχει μπει το νερό στο αυλάκι για ποινικοποίηση της εισαγωγής και χρήσης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές (μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο πειθαρχικές ευθύνες), φανερώνοντας την αποφασιστικότητά του για διευθέτηση του θέματος.
Να σημειωθεί, ακόμη, ότι το στέλεχος του κλάδου δεσμοφυλάκων της «Ισότητας», Γιώργος Μαλτέζος, είπε ότι οι δεσμοφύλακες δεν έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης για μεταγωγές κρατουμένων.