Αύξηση παρουσιάζει η παγίδευση πουλιών, περιλαμβανομένων μεταναστευτικών και απειλούμενων ειδών, εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ακτιβιστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή κατά της Σφαγής Πουλιών (CABS), ο αριθμός των ενεργών παγίδων που εντόπισε η CABS τον Σεπτέμβριο -τον πιο σημαντικό μήνα για τη μετανάστευση των πουλιών- έχει αυξηθεί περισσότερο από 90% σε σύγκριση με πέρυσι, όταν είχαν εντοπιστεί 37 ενεργές τοποθεσίες.

«Αυτόν τον Σεπτέμβριο εντοπίστηκαν συνολικά 71 ενεργές τοποθεσίες και αναφέρθηκαν στις αρχές. Τα ‘Hotspots’ ήταν οι περιοχές γύρω από το Μαρώνι, την Αραδίππου και την Αυγόρου. Οι καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή καταδίκη 25 οργανωμένων παγιδευτών, καθώς και την κατάσχεση 883 ξοβεργών, 51 διχτυών και δεκάδων παράνομων ηχομιμητικών συσκευών κλήσης πουλιών που χρησιμοποιούσαν οι δράστες», σύμφωνα με την εκπρόσωπο της CABS, Stefania Travaglia. Η ίδια πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων με την αστυνομία και τους θηροφύλακες βρέθηκε αριθμός ρεκόρ 552 φρέσκο-παγιδευμένων πτηνών, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώθηκαν. «Τα περισσότερα από τα πουλιά ήταν Μαυροσκούφοι – Αμπελοπούλια – αλλά διασώσαμε επίσης δεκάδες προστατευόμενες κουκουβάγιες, λανιίδες, δασοψάλτες, αηδόνια και άλλα πουλιά», συνέχισε η κ. Travaglia εξηγώντας ότι τα πουλιά που βρέθηκαν κολλημένα σε ξόβεργα έπρεπε να καθαριστούν προσεκτικά από την κόλλα πριν απελευθερωθούν.

H CABS επισημαίνει ότι οι ομάδες των θηροφυλάκων ήταν σε θέση να παρακολουθούν μόνο ένα μικρό μέρος των περιοχών που χρησιμοποιούνται για παράνομη παγίδευση στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο περιβαλλοντολόγος μέλος του Συμβουλίου της CABS, Δρ. Andrea Rutigliano, σημείωσε ότι η πρόσφατα επανιδρυθείσα Μονάδα Καταπολέμησης της Λαθροθηρίας της Κυπριακής Αστυνομίας φαίνεται να ασχολείται με τα πάντα εκτός από τη λαθροθηρία πτηνών. «Η παράνομη παγίδευση και εμπορία προστατευόμενων πτηνών είναι το πιο διαδεδομένο έγκλημα κατά της άγριας ζωής στην Κύπρο. Πώς γίνεται οι περισσότερες υποθέσεις να εξακολουθούν να διερευνώνται από την τοπική αστυνομία ή τους θηροφύλακες και όχι από τη Μονάδα που φέρει στο όνομά της τις λέξεις «καταπολέμηση της λαθροθηρίας»;», διερωτήθηκε ο Δρ. Rutigliano.

Η CABS επέκρινε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι φύλακες της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δεν έχουν την ίδια εξουσία και τον ίδιο εξοπλισμό με την αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν εγκληματίες, ορισμένοι από τους οποίους κερδίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη δραστηριότητά τους.