«Το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης είναι η ύστατη προσπάθειά μας να επανεντάξουμε τα παιδιά αυτά στο σχολείο, για να μην το εγκαταλείψουν και να μην τα «χάσουμε»».

Αυτό τονίζει η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Έρνη Σισμάνη – Παπακώστα αναφορικά με το εναλλακτικό πρόγραμμα φοίτησης παραβατικών μαθητών και τα όσα σημειώθηκαν εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκύψει με αφορμή το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να το λειτουργήσει σε αυτόνομο χώρο, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Μιλώντας στον «Φ» για το πρόγραμμα, τη φιλοσοφία του καθώς και τον σκοπό του, η κ. Παπακώστα εξήγησε πως πρόκειται για ένα τύπο σχολείου, που ήδη υπάρχει σε άλλες χώρες, ακόμη και στις σκανδιναβικές τις οποίες έχουμε ως πρότυπα εκπαιδευτικά μοντέλα, και που η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας το πρότεινε εδώ και αρκετά χρόνια, φτάνοντας σήμερα η Κυβέρνηση να το υλοποιήσει.

Πρόκειται για ένα εναλλακτικό σχολείο, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με την στήριξη ειδικών καθώς σε αυτό φοιτούν παιδιά, η ακραία παραβατική συμπεριφορά των οποίων πηγάζει από άλλες δυσκολίες (π.χ. κοινωνικές, ψυχολογικά τραύματα κ.λπ.). Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα χρήζουν πρωτίστως στήριξης και κατ΄επέκταση παιδαγωγικής εκπαίδευσης, ούτως ώστε αφενός να μην εγκαταλείψουν το σχολείο ή να συμπεριφέρονται ακραία και παραβατικά εντός αυτού προκαλώντας προβλήματα, κι αφετέρου για να μην διαιωνιστούν συμπεριφορές οι οποίες στο μέλλον θα επιφέρουν σοβαρότατα προβλήματα στην κοινωνία. Όπως εξήγησε η κ. Παπακώστα, δυστυχώς στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά παιδιών που δεν συγκρατήθηκαν στο σχολικό πλαίσιο, το εγκατέλειψαν χωρίς να λάβουν την απαραίτητη στήριξη, «χάθηκαν» και εκδήλωσαν έξω στο κοινωνικό πλαίσιο συμπεριφορές που οδήγησαν μέχρι και σε ποινικά αδικήματα.

Η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας μιλώντας για την περίπτωση του εναλλακτικού σχολείου, για το οποίο έγινε όλος αυτός ο σάλος, ξεκαθάρισε πως τα παιδιά που αποφασίστηκε να φοιτήσουν σε αυτό – κατόπιν της απαραίτητης συγκατάθεσης  των γονέων τους – δεν έχουν σχέση με ποινικά ζητήματα. Πρόκειται για μαθητές γυμνασιακής ηλικίας, τα οποία είναι «ικανά εκπαιδευτικά» αλλά χρειάζονται στήριξη ειδικών λόγω άλλων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν. Στόχος είναι να μείνουν στο σχολικό πλαίσιο, να εκπαιδευτικούς και να στηριχτούν όπως και όσο πρέπει και στη συνέχεια να επανενταχθούν στα σχολεία τους χωρίς να έχουν πρόβλημα, ούτε τα ίδια αλλά ούτε και η υπόλοιπη σχολική κοινότητα.

Ερωτηθείσα η κ. Παπακώστα εάν τα παιδιά αυτά νιώθουν άβολα από τον σάλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη φοίτησή τους στο χώρο που είχε αρχικά επιλεχθεί και τις αντιδράσεις που έλαβαν διαστάσεις, απάντησε καταφατικά σημειώνοντας πως «στα σχολεία μας δεν θέλουμε να αισθάνεται κανένα παιδί τρομοκρατημένο και φοβισμένο».