Η σημερινή δικαστική διαδικασία ενώπιον Κακουργιοδικείου για την υπόθεση φόνου του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») στην Λευκωσία, επικεντρώθηκε στην προδικαστική ένσταση κατηγορούμενων για τις λεπτομέρειες των αδικημάτων επί του κατηγορητηρίου.

Η είδηση στην δικάσιμο, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι το… δυνατό χαρτί των διωκτικών Αρχών για την υπόθεση, ο 40χρονος Γιασέρ Αράρ που φερόταν να οδηγούσε τη μοτοσικλέτα κατά την εκτέλεση του σχεδίου δολοφονίας του Ανδρονίκου, δεν άκουσε την ποινή του από το τριμελές δικαστικό σώμα.

Ο Αράρ παραδέχθηκε ενοχή σε όλες τις κατηγορίες που αφορούν τη συμμετοχή του στο έγκλημα και θα είναι ο βασικός μάρτυρας, στον οποίο θα βασιστεί η Δημοκρατία στην προσπάθειά της να αποδείξει ενοχή των κατηγορούμενων.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στην επιβολή ποινής σε έναν κατηγορούμενο που προτίθεται να δώσει μαρτυρία και εντάσσεται σε πρόγραμμα προστασίας, είναι κάτι που πάντα θεωρείται από την κατηγορούσα Αρχή αρνητική εξέλιξη. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις συνεπάγονται ενδεχόμενες επιπλοκές με μάρτυρες, οι οποίοι πολλές φορές παρουσιάζονται ευάλωτοι.

Ίσως να είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Χρίστια Κυθραιώτου, εξέφρασε τη θέση ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι θα έπρεπε να κλείσει σήμερα το θέμα επιβολής ποινής στον Αράρ.

Η σημερινή δικάσιμος ήταν ορισμένη για επιβολή ποινής στον Αράρ, αφού ήδη κατόπιν οδηγιών είχε ετοιμαστεί και έκθεση από το γραφείο Ευημερίας, σε σχέση με τις προσωπικές συνθήκες του 40χρονου. Το Κακουργιοδικείο, όμως, αποφάσισε πρώτα να ξεκαθαριστεί το θέμα απάντησης των πέντε κατηγορούμενων στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν (ο 6ος είναι ο Αράρ).

Αλλά για να απαντήσουν στις κατηγορίες, θα έπρεπε να ξεκαθαριστεί και το προδικαστικό ζήτημα που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορούμενων (1,2,3 και 5) σε σχέση με τις λεπτομέρειες των αδικημάτων επί του κατηγορητηρίου. Παρ΄ όλο που η κ. Κυθραιώτου τους είχε αποστείλει ηλεκτρονικά διευκρινίσεις, έθεσαν νομοτεχνικά ζητήματα που άπτονται της ποινικής δικονομίας και του ποινικού κώδικα.

Έτσι, λοιπόν, συνήγοροι υπεράσπισης και εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής αγόρευσαν. Οι μεν πρώτοι στο πλαίσιο της ένστασής τους για τις λεπτομέρειες των αδικημάτων και η δεύτερη για να καταδείξει πως δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα.

Ο δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου (εμφανίστηκε μαζί με Βίκτωρα Ακάμα, Μαρίνο Καούλλα και Ανδρέα Δημητρίου) εκ μέρους του 1ου κατηγορούμενου ανέλαβε να αγορεύσει, με τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορούμενων «2» (Αγαθοκλής Κορέλλης), «3» (Ανδρέας Ανδρέου) και «5» (Ανδρέας Τσεντίδης) να ξεκαθαρίζουν πως υιοθετούν το περιεχόμενο της εν λόγω αγόρευσης.

Ο κ. Δημητρίου έθεσε νομοτεχνικά ζητήματα που άπτονται της ποινικής δικονομίας και του ποινικού κώδικα, κι επικαλέστηκε νομολογία στην προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσης του για τα ζητήματα με το κατηγορητήριο. Έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «αντιφατικές λεπτομέρειες».

Τον λόγο πήρε και ο Αγαθοκλής Κορέλλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά για το κατηγορητήριο και τις λεπτομέρειες του, ότι «ουδόλως αποκαλύπτεται υποκίνηση του κατηγορούμενου 5 από τον κατηγορούμενο 2».

Η Χρίστια Κυθραιώτου αντέκρουσε τις πιο πάνω θέσεις. Ανάμεσα σ΄ άλλα υπέβαλε ότι από τη στιγμή που δόθηκε όλο το μαρτυρικό υλικό στους συνηγόρους, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα με το κατηγορητήριο και κατ΄ επέκταση είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς τι τους καταλογίζεται.

Επικαλέστηκε και αναφορές των Βίκτωρα Ακάμα και Αγαθοκλή Κορέλλη, δικηγόρων των πρώτων δυο κατηγορούμενων, σε προηγούμενες διαδικασίες. Σύμφωνα με τα όσα είπε, οι αναφορές τους έδειχναν ότι οι πελάτες των προαναφερθέντων δικηγόρων ήταν έτοιμοι να απαντήσουν στις κατηγορίες. «Ο κ. Ακάμας είχε αναφέρει ρητά ότι ‘είμαστε έτοιμοι  να απαντήσουμε’», είπε σχετικά η κ. Κυθραιώτου.

Μετά από συνεννόηση των τριών στελεχών του Κακουργιοδικείου, Νικόλα Α.Π. Γεωργιάδη (Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου), Νάγια Οικονόμου (Επαρχιακός Δικαστής) και Ανδρέα Λουκά (Επαρχιακός Δικαστής που αναπληρώνει την Μαρία Λοοΐζου), ο πρώτος ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την ένσταση της υπεράσπισης επί του κατηγορητηρίου θα ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου. Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε και έλλειψη χρόνου επικαλούμενος ακρόαση άλλης υπόθεσης που ήταν προγραμματισμένο να ακολουθήσει.

Σε εκείνο το σημείο η Χρίστια Κυθραιώτου επενέβη αναφέροντας πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία (γεγονότα και ποινή) με τον κατηγορούμενο Γιασέρ Αράρ, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή. Παρ΄ όλα αυτά η έδρα παρέπεμψε στην απόφασή της να ξεκαθαριστεί πρώτα το θέμα της προδικαστικής ένστασης με το κατηγορητήριο, που είναι συνυφασμένο με την απάντηση στις κατηγορίες.

Ο εκ των δικηγόρων του 1ου κατηγορούμενου, Αντώνης Δημητρίου, έθεσε σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ενώπιον του τριμελούς σώματος προσωπικό ζήτημα υγείας, το οποίο επηρεάζει το έργο του και την παρακολούθηση των διαδικασιών. Συνέδεσε αυτό το ζήτημα που αντιμετωπίζει με τη μικρή δικαστική αίθουσα. Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έδωσε οδηγίες προκειμένου η διαδικασία να διεξάγεται σε παρακείμενο κτήριο των δικαστηρίων Λευκωσίας, με τον κ. Δημητρίου να αναφέρει ότι με αυτή τη λύση ικανοποιείται το αίτημά του.

Ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος απευθυνόμενος προς τον 6ο κατηγορούμενο του ανέφερε πως έχει δικαίωμα να ζητήσει δικηγόρο και του εξήγησε πως η έκθεση του γραφείου ευημερίας για τις προσωπικές του περιστάσεις είναι έτοιμη. Να σημειωθεί ότι ο Αράρ από τη στιγμή που θα είναι μάρτυρας κατηγορίας ήταν σε ξεχωριστό σημείο εντός της δικαστικής αίθουσας από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ενώ φυλασσόταν από μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού.

Ο 34χρονος Ανδρονίκου έχασε τη ζωή του στις 28 Μαΐου του 2024. Είχε δεχθεί τρεις πυροβολισμούς από πρόσωπο που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στις 23 του περασμένου Απριλίου στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.

Οι έξι κατηγορίες που είναι κοινές για όλους τους κατηγορούμενους αφορούν φόνο εκ προμελέτης, κατοχή πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β΄ χωρίς άδεια (πιστόλι άγνωστων στοιχείων), κατοχή εκρηκτικών υλών (τρία φυσίγγια πυροβόλου όπλου που χρησιμοποιήθηκαν στο έγκλημα) και κλεπταποδοχή (τρεις κατηγορίες για κατοχή δυο κλοπιμαίων μοτοσικλετών και εντός κλοπιμαίου οχήματος τριών προσώπων από τη Λεμεσό).

Κατηγορούμενοι, εκτός από τον Αράρ που έχει παραδεχθεί ενοχή σε θεληματική κατάθεσή του, είναι ο 46χρονος Ιωσήφ Ιωσήφ («Σήφης»), ο 39χρονος Χαμούντ Χαλίλ («Σπύρος»), ο 30χρονος Ομάρ Σουλεϊμάν, ο 28χρονος Μοχάμαντ Αλ Αγκά («Χαμάντα») και ο 26χρονος Μοχάμαντ Κασάμπ.