Θετικά στοιχεία ως προς τη μελλοντική στελέχωση της τουριστικής βιομηχανίας στην Κύπρο, που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, έφερε στο φως έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και το ΤΕΠΑΚ, με εισήγηση του ΕΒΕΛ και της ΕΤΑΠ Λάρνακας.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε αποφοίτους του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων των τελευταίων πέντε ετών και παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας. Σύμφωνα με αυτή, το 32,1% των αποφοίτων συνεχίζει τις σπουδές του σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 29,3% εργάζεται στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία, ενώ μόλις το 23,1% έχει επιλέξει καριέρα εκτός του συγκεκριμένου τομέα. Σ’ ό,τι αφορά στους απόφοιτους που εργάζονται στον τομέα το 50,6% από αυτούς ανέφεραν πως έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, τα οποία θεωρούν ότι προσφέρουν προοπτικές καριέρας και εξέλιξης. Ένα ψηλό ποσοστό των αποφοίτων (74,1%) δηλώνει ικανοποίηση από την παρούσα εργασία τους, ενώ το 76,5% έχει θετική άποψη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους στον τομέα. Οι απόφοιτοι δίνουν προτεραιότητα στην Κύπρο ως χώρα επιλογής για τη συνέχιση των σπουδών τους σε ποσοστό 87,1%.
Το γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως όσοι συνεχίζουν την καριέρα τους στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία ή επιλέγουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διατηρούν μια πολύ πιο θετική άποψη σχετικά με τη συμβολή του κλάδου στην επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.
Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ Λάρνακας η ανάγκη για τη διεξαγωγή της έρευνας προήλθε από τη διαπίστωση ότι αντιμετωπίζονται δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία, εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής ζήτησης και της ανέγερσης νέων μονάδων. «Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών, έχει οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις την κάλυψη των θέσεων εργασίας. Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην αναγνώριση των αδυναμιών, των ευκαιριών αλλά και των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της εργοδότησης στον τουριστικό τομέα», σημειώνεται.
Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού δίνουν στοιχεία «πάνω στα οποία στηριζόμαστε στην προσπάθεια που κάνουμε για να αναβαθμίσουμε ευρύτερα την τεχνική εκπαίδευση». Πρόσθεσε ακόμη πως η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ένας πολύ σημαντικός πυλώνας για το υπουργείο Παιδείας.