Ενώπιον της επιτροπής Παιδείας της Βουλής θα τεθεί την ερχόμενη Τετάρτη το κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να δώσει το δικαίωμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες.

Ένα θέμα που απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια, με τα ιδρύματα να το ζητούν επίμονα και το υπουργείο Παιδείας να το φέρνει στο προσκήνιο ως αντιστάθμισμα στην απόφαση του να επιτρέψει την ίδρυση και λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Μερικές από τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που έχει ετοιμαστεί είναι:

◗ Τα προγράμματα που θα προσφέρονται θα είναι προπτυχιακού επιπέδου και θα αφορούν είτε σε κάποια που ήδη προσφέρονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας, είτε θα είναι καινούργια.

◗ Τα πανεπιστήμια θα υποβάλλουν στοιχεία και ολοκληρωμένη εισήγηση στον υπουργό Παιδείας για τον καθορισμό των προπτυχιακών προγραμμάτων που θα προσφέρονται σε ξένες γλώσσες.

◗ Πρόκειται για προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από τα δίδακτρα που θα καταβάλλουν οι φοιτητές τους.

◗ Το ύψος των διδάκτρων θα εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των πανεπιστημίων προς τον υπουργό Παιδείας.

◗ Η εισήγηση των πανεπιστημίων πρέπει να βασίζεται στο πραγματικό κόστος λειτουργίας του κάθε προγράμματος και αυτή θα υποβάλλεται κατόπιν τεκμηριωμένης έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει μελέτη βιωσιμότητας και θα λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την προσφορά και τη ζήτηση, τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τις δυνατότητες των πανεπιστημίων για στήριξη των φοιτητών, τον προβλεπόμενο αριθμό φοιτητών καθώς επίσης και τον προϋπολογισμό των εσόδων και των εξόδων του προγράμματος.

Αναφορικά με τις θέσεις που θα παρέχονται για φοίτηση στα εν λόγω προγράμματα, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, προνοεί μεταξύ άλλων:

◗ Ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων θα καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση των πανεπιστημίων προς τον υπουργό Παιδείας.

◗ Τα κριτήρια εισδοχής στα ξενόγλωσσα προγράμματα είναι: α) Κατοχή απολυτηρίου Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης αναγνωρισμένης από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας προέλευσης, β) η κατοχή πολύ καλής γνώσης της γλώσσας του προγράμματος, όπως αυτή ορίζεται στα αποδεκτά τεκμήρια κατοχής γλώσσας από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, γ) η κατοχή αποτελεσμάτων διεθνών εξετάσεων με τους υποψήφιους να πρέπει να έχουν επιτύχει τον ελάχιστο συνδυασμό βαθμολογίας, όπως θα ορίζει το κάθε Τμήμα των πανεπιστημίων για κάθε πρόγραμμα σπουδών, δ) σε περίπτωση που το επιλέξουν τα αρμόδια Τμήματα των πανεπιστημίων δύναται να διενεργούν και προφορική εξέταση των υποψηφίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάταξη και τελική επιλογή των υποψηφίων για αυτά τα προγράμματα σπουδών, θα διενεργείται με βάση εσωτερικές διαδικασίες των πανεπιστημίων, οι οποίες θα καθορίζονται με κανόνες που καταρτίζει η Σύγκλητός τους και εγκρίνει το Συμβούλιό τους.

Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα, για το οποίο μέχρι στιγμής έχουν διατυπωθεί διιστάμενες απόψεις. Υπάρχει η πλευρά που υπεραμύνεται της αλλαγής αυτής με το επιχείρημα ότι η προσφορά ξενόγλωσσων (κυρίως) αγγλόφωνων προγραμμάτων θα προσελκύσουν ποιοτικούς φοιτητές στην Κύπρο, και η άλλη πλευρά η οποία πιστεύει – μεταξύ άλλων – πως κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει την έννοια του δημοσίου πανεπιστημίου.