> Χαμηλή η ανταπόκριση των νοσοκομείων του ΓεΣΥ στα κριτήρια που αφορούν την νοσηλεία ηλικιωμένων και παθολογικών περιστατικών
> Αξιολογεί την απόδοση όλων των νοσηλευτηρίων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου τρόπου αποζημίωσης ο ΟΑΥ και θα επανέλθει
Κατέγραψε απόψεις, σχόλια και εντυπώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓεΣΥ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και αποφάσισε τον καθορισμό ποιοτικών κριτήριων τα οποία, μεταξύ άλλων, θα λαμβάνονται υπόψη και κατά τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν τα νοσηλευτήρια για τις υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών που προσφέρουν εντός του Συστήματος.
Ταυτόχρονα ο ΟΑΥ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δεδομένων που καταγράφηκαν κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων στο πλαίσιο του οποίου εφαρμόζονται δείκτες απόδοσης και συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια.
Όπως προέκυψε από αυτή την αξιολόγηση, σε αρκετά από τα κριτήρια που έχουν εφαρμοστεί τα νοσηλευτήρια είχαν βελτιωμένα αποτελέσματα, ωστόσο, σε κάποια, όπως η περίθαλψη ηλικιωμένων, η εξυπηρέτηση ατόμων με συννοσηρότητες και η νοσηλεία παθολογικών περιστατικών, η απόδοση των νοσοκομείων δεν ήταν η αναμενόμενη σε σχέση με την προ της εφαρμογής των δεικτών περίοδο.
Σε ό,τι αφορά τα ΤΑΕΠ, στα βασικά ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν θα περιλαμβάνεται και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών αφού στόχος του ΟΑΥ είναι η όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του ΓεΣΥ. Με απλά λόγια, και σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται κατά την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη εντός Γενικού Συστήματος Υγείας, οι ασθενείς με την έξοδο τους από το ΤΑΕΠ που τους εξυπηρέτησε θα λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ειδικό ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου θα αξιολογούν και θα βαθμολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν. Η αξιολόγηση των ασθενών, όπως και η απόδοση των ΤΑΕΠ στα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια που θα καθοριστούν, θα λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης που θα λαμβάνει το νοσηλευτήριο για τη συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ο ΟΑΥ, όπως εξήγησε στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Μόνικα Κυριάκου, «έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους παρόχους, δηλαδή τα ιδιωτικά νοσοκομεία που προσφέρουν υπηρεσίες ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ αλλά και τον ΟΚΥπΥ, έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του και έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα κριτήρια που θα καθοριστούν».
Ο Οργανισμός, είπε η κ. Κυριάκου, «επεξεργάζεται τώρα τις εισηγήσεις που τέθηκαν ενώπιον του αλλά και κάποια κριτήρια που ήδη μελετούσε και που εφαρμόζονται διεθνώς και προχωρεί στην ετοιμασία της τελικής του πρότασης, η οποία σίγουρα θα συζητηθεί στη συνέχεια με τους παρόχους που επηρεάζονται».
«Έπειτα από ένα χρόνο λειτουργίας και ιδιωτικών ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ, είναι λογικό και αυτό πρέπει να γίνεται, ο Οργανισμός να προχωρεί σε αξιολόγηση δεδομένων και εκεί και όπου κρίνεται ότι χρειάζονται παρεμβάσεις ή βελτιώσεις να τις κάνει. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία σε συνεργασία με τους επηρεαζόμενους παρόχους και στόχος μας είναι σύντομα να έχουμε τελικό αποτέλεσμα και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός νέου σχεδιασμού», είπε η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ.
Για τα ποιοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται στο σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ γενικά, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης καταγραφής δεδομένων ο ΟΑΥ έχει προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση της απόδοσης των νοσοκομείων μας. Παρατηρούμε ότι σε πολλά από τα ποιοτικά κριτήρια που εφαρμόζονται τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ανταποκριθεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Για παράδειγμα βλέπουμε σημαντική βελτίωση στον τρόπο συμπλήρωσης των εξιτηρίων, στην παροχή στοιχείων σε σχέση με τους δείκτες ασφάλειας και ποιότητας υπηρεσιών, ενώ τα περισσότερα από τα νοσηλευτήρια βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο για την διαπίστευση τους».
Δυστυχώς, είπε, «σε κάποια κριτήρια δεν παρατηρείται ουσιαστική βελτίωση από το νοσοκομεία μας». Για παράδειγμα, «στα κριτήρια που αφορούν την περίθαλψη παθολογικών περιστατικών, τη νοσηλεία ατόμων με συννοσηρότητες ή ηλικιωμένων ατόμων παρατηρούμε πως αν και κάποια από τα νοσοκομεία μας βελτίωσαν τα ποσοστά τους, η γενική εικόνα δεν παρουσιάζει αλλαγή σε σχέση με την προ της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων εποχής».
Αυτό, «είναι ένα γεγονός που μας έχει προβληματίσει και σίγουρα στο πλαίσιο της γενικής επαναξιολόγησης του συστήματος αποζημίωσης των νοσοκομείων στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Πρέπει να δούμε τους λόγους για τους οποίους δεν ανταποκρίθηκαν τα νοσοκομεία μας και να καταλήξουμε σε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατάσταση. Έχουν γίνει ήδη κάποιες κινήσεις, από πλευράς ΟΑΥ, προς την κατεύθυνση αυτή αλλά μάλλον πρέπει να κάνουμε εκ νέου μια αξιολόγηση των δεδομένων μας».
Ο στόχος των ποιοτικών κριτηρίων, κατέληξε, «είναι για να βοηθούν από τη μια τους παρόχους μας να βελτιώνονται, ανάλογα με την απόδοση τους, να προβαίνουν από μόνοι τους κάποιες αλλαγές, εάν αυτό κρίνουν απαραίτητο, και να ενισχύουν από την άλλη και τον ΟΑΥ στην προσπάθεια του για παρακολούθηση της κατάστασης ώστε να παρεμβαίνει εκεί και όπου πρέπει και να διασφαλίζει την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Νέα καταγραφή δεικτών απόδοσης για προσωπικούς γιατρούς
Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού έχει ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος εφαρμογής συγκεκριμένων δεικτών απόδοσης, έχει ενημερώσει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε η νέα καταγραφή δεδομένων.
Πρόκειται για τους δείκτες που αφορούν την χορήγηση εμβολίου της γρίπης σε δικαιούχους άνω των 65 ετών και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης δικαιούχων 45 ετών και άνω.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΟΑΥ για τον πρώτο δείκτη, η περίοδος καταγραφής δεδομένων θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στους γιατρούς εντός Ιουνίου. Το ύψος της αμοιβής για τον κάθε γιατρό ξεχωριστά, θα υπολογίζεται κατ’ αναλογία του ποσοστού των δικαιούχων που διαθέτει ο γιατρός και είναι άνω των 65 ετών.
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης η καταγραφή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου 2025 και τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στους γιατρούς τον επόμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι μέρος της αμοιβής των προσωπικών γιατρών υπολογίζεται ανάλογα με την ανταπόκριση τους σε καθορισμένους δείκτες απόδοσης αλλά και ποιοτικά κριτήρια. Η διαδικασία είναι συνεχής και ο κάθε δείκτης/κριτήριο, εφαρμόζεται για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους.