Αγνώριστη έχει καταστεί η περιοχή ανατολικά της κατεχόμενης Κερύνειας μετά από τις παράνομες αναπτύξεις που έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, ενώ το χειρότερο είναι πως ουδείς μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Μέσα από τις υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα που διερευνά το τελευταίο διάστημα η Αστυνομία, φαίνεται ότι οι περιοχές του κατεχόμενου Αγίου Αμβροσίου, της Καλογραίας και της Ακανθούς, βρίσκονται στο επίκεντρο τεράστιων αναπτύξεων όπου ανεγέρθηκαν ξενοδοχεία, μαρίνες και αμέτρητες κατοικίας. Μαζί με την περιοχή του Τρικώμου, οι περιοχές αυτές δεν θυμίζουν τίποτε από εκείνα που άφησαν πίσω τους οι Ε/κ ιδιοκτήτες πριν από 50 χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κοινότητας Αγίου Αμβροσίου. Ο «Φ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Σωματείου «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος» Κυριάκο Χατζηφιλίππου ο οποίος μετέβη πρόσφατα στην περιοχή και είδε ιδίοις όμμασι την καταστροφή και την εκμετάλλευση που συντελείται.

Όπως αναφέρει, η πρώτη φάση ανάπτυξης στην περιοχή άρχισε αμέσως μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος το 2004. Οι αλλαγές στα κτίσματα ήταν εμφανείς όμως ήταν περιορισμένης έκτασης και έγιναν παραθαλάσσια γύρω – γύρω από το χωριό.

Η μεγάλη δραστηριότητα άρχισε μετά την αποτυχία των συνομιλιών στον Κραν Μοντανά. Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι στράφηκαν στα κατεχόμενα όπως και οι Ουκρανοί και Ευρωπαίοι πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη. Η περιοχή αλλοιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που αν επισκεφθεί κάποιος τα χωριά Άγιος Αμβρόσιος, Καλογραία και Ακανθού, δεν θα καταλάβει πού βρίσκεται, ειδικά στις παραλιακές περιοχές. Φαίνεται ότι υπάρχει αγοραστικό κοινό, οι τιμές είναι πιο χαμηλές από τις ελεύθερες περιοχές, γίνεται ξέπλυμα χρήματος και οι Ευρωπαίοι λένε ότι έρχονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, ασχέτως αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα από τα δυτικά της κοινότητας μέχρι τα ανατολικά. Όλη η παραλία έγινε αγνώριστη, οι οικιστικές μονάδες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα και ο δρόμος ο παραδοσιακός που οδηγούσε από την Κερύνεια στον Άγιο Αμβρόσιο δεν υφίσταται πλέον. «Όλες οι περιουσίες στις οποίες έγινε ανάπτυξη, ανήκουν σε Ελληνοκύπριους οι οποίοι τις βλέπουν να γίνονται αγνώριστες και κλαίει η ψυχή σου», τονίζει.

Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηφιλίππου, χαρακτηριστική είναι η περιοχή πέντε περίπου χιλιόμετρα από το χωριό με το γνωστό εκκλησάκι του Αγίου Δημητριανού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η περιοχή ήταν όπως την άφησαν οι κάτοικοι. Τώρα αν επισκεφθεί κάποιος την τοποθεσία θα αντιληφθεί την καταστροφή που έχει συντελεστεί λόγω της παράνομης ανάπτυξης με τη δημιουργία κόλπου και οικιστικών μονάδων που ακουμπούν σχεδόν στην παραλία. «Αν σου κλείσει κάποιος τα μάτια και τα ανοίξεις εκεί, δεν θα αντιληφθείς πως επρόκειτο για την ίδια περιοχή. Μάλιστα οι εταιρείες που ανεγείρουν παράνομα συγκροτήματα διαφημίζουν την τέλεση θρησκευτικών γάμων Ρώσων, Ουκρανών κ.ά. στο ξωκλήσι το οποίο έχουν επιδιορθώσει ώστε να συνάδει με την όλη ανάπτυξη», σημειώνει με παράπονο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος» Κυριάκος Χατζηφιλίππου

Περαιτέρω αναφέρει ότι τα πλείστα σπίτια έχουν πουληθεί και κατοικούνται από Ευρωπαίους και Ρώσους πολίτες που αγοράζουν σπίτι αλλά δεν πληρώνουν γη, αφού την βρήκαν εκεί και έκτισαν σ’ αυτήν χωρίς την άδεια ή την παραχώρηση από τον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηφιλίππου, εντός της κοινότητας δεν έγιναν πολλές αναπτύξεις, όμως παραθαλάσσια άλλαξαν όλα. Δημιουργήθηκαν γήπεδα γκολφ, ξενοδοχειακές μονάδες, μαρίνες, επεμβάσεις μέσα στη θάλασσα, χωρίς σεβασμό προς το περιβάλλον και πουλούν το όνειρο σε βάρος Ε/κ ιδιοκτητών γης. Το ζήτημα, προσθέτει, είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτή η εκμετάλλευση και λεηλασία των περιουσιών μας. 

«Τα αισθήματα είναι έντονα. Θλίψη, αγανάκτηση και προσπαθείς ν’ απαντήσεις γιατί αφέθηκε στο έλεος των παράνομων αναπτύξεων η περιοχή και δεν βρίσκεις απαντήσεις. Ζούμε μια πραγματικότητα με την κατάσταση να είναι δύσκολα αναστρέψιμη, αναφέρει τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος».

Στο Κακουργιοδικείο δύο Ουγγαρέζες

Σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου παραπέμφθηκαν χθες δύο γυναίκες από την Ουγγαρία, οι οποίες κατηγορούνται ότι ενεργούσαν ως μεσάζοντες για την πώληση ακινήτων στην κατεχόμενη περιοχή του Αγίου Αμβροσίου, Καλογραίας και Ακανθούς.

Οι δύο διαμένουν στην Πύλα και είχαν συνάψει συμφωνία με κατασκευαστική εταιρεία στα κατεχόμενα για να πωλούν ακίνητα έναντι προμήθειας. Εναντίον τους εκκρεμούν κατηγορίες που αφορούν συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς διάπραξη πλημμελήματος, δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλο, παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλο, συνομωσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως είχε αναφερθεί στο Δικαστήριο κατά τη διαδικασία κράτησης των δύο Ουγγαρέζων, η αξία της ε/κ γης που εκμεταλλεύτηκε η εταιρεία με την οποία συνεργάζονταν στα κατεχόμενα, ξεπερνούσε το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η εταιρεία «Cyprus Constructions» ανεγείρει στις τρεις πιο πάνω περιοχές, εννιά έργα με κατοικίες και διαμερίσματα. Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται ότι προωθούσαν διαδικτυακά την πώληση των ακινήτων έναντι μεριδίου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν διάφορα έγγραφα καθώς και συμφωνητικό για την προμήθεια που θα ελάμβαναν για κάθε πώληση.

Η δίκη τους ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου.