Όλα τα είχε η χθεσινή πρώτη συζήτηση των νομοσχεδίων που προβλέπουν για την ίδρυση του Συνηγόρου του Ασθενή και την κατάργηση του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ με τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους και τα πνεύματα, κατά διαστήματα να οξύνονται επικίνδυνα.

Μάλιστα, έντονη αντιπαράθεση καταγράφηκε και μεταξύ υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων συντεχνιών, ενώ επί της ουσίας προβληματισμός εκφράστηκε από πλευράς ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ αλλά και από επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα ελέγχονται από τον Συνήγορο του Ασθενή.

Οι τοποθετήσεις, μάλιστα, από πλευράς εμπλεκομένων φορέων που αφορούσαν το κατά πόσον είχε προηγηθεί ή όχι διαβούλευση επί του νομοσχεδίου, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού ο οποίος υπέδειξε ότι το Υπουργείο έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις όλων εδώ και χρόνια.

«Υπάρχουν πάρα πολλά νομοσχέδια τα οποία χρονολογούνται, ξέρουμε τις θέσεις και τις απόψεις όλων, αυτά που σήμερα αναφέρονται τα έχει το Υπουργείο ενώπιον του εδώ και χρόνια. Αν στόχος είναι να επιστρέψει το νομοσχέδιο στο Υπουργείο και να αρχίσουμε ξανά από την αρχή, αυτό είναι ξεκάθαρα ένας τρόπος για να μην ψηφιστεί ποτέ το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δαμιανός προσθέτοντας: «Θέλετε να καλέσουμε κι άλλους να πουν τη γνώμη τους. Να τους καλέσουμε. Να πάω πίσω στο Υπουργείο και να συζητώ από την αρχή ένα νομοσχέδιο που συζητείται μεταξύ όλων των εμπλεκομένων εδώ και χρόνια».

Επί της ουσίας και στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Υγείας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο Συνήγορος του Ασθενή και ανέλυσε τις αρμοδιότητες του. Αναφέρθηκε στη λειτουργία συμβουλευτικής επιτροπής αλλά και επαρχιακών επιτροπών και στην εργοδότηση λειτουργών δικαιωμάτων των ασθενών σε όλες τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο.

Στη συμβουλευτική επιτροπή αλλά και τις επαρχιακές επιτροπές, είπε ο υπουργός Υγείας, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ασθενών, των γιατρών, των νοσηλευτών, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ώστε τα διάφορα ζητήματα να εξετάζονται από επαγγελματίες.

Από πλευράς Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου τονίστηκε ότι ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενή πρέπει να προωθηθεί, ωστόσο, ζητήθηκε όπως στον νόμο διευκρινίζεται ότι θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Πειθαρχικού Συμβουλίου αλλά και της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ, δεν θα εξετάζονται από τον Συνήγορο του Ασθενή, με τον υπουργό Υγείας να εξηγεί ότι «ο Συνήγορος δεν θα είναι ο αρμόδιος να εξετάζει υποθέσεις ιατρικής αμέλειας ή άλλης παρόμοιας φύσης ζητήματα. Δεν υποκαθιστά κανένα δικαστήριο».

Έντονος προβληματισμός εκφράστηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του σε μια σειρά από πρόνοιες του νομοσχεδίου, ενώ ανησυχία εκφράστηκε και από την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου.

Λόγο και ρόλο στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου ζήτησαν φορείς που εκπροσωπούν επαγγελματίες Υγείας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν συμμετέχει στην ετοιμασία του, αφού όπως είπαν, το κείμενο που τους στάλθηκε από τη Βουλή δεν το είχαν μελετήσει με το υπουργείο Υγείας.

Από πλευράς άλλων εμπλεκομένων έγινε αναφορά στην απουσία του οδοντιατρικού συλλόγου από τη συζήτηση, ενώ τέθηκε και θέμα διεύρυνσης των επαρχιακών επιτροπών ώστε να συμμετέχουν σε αυτές και άλλοι αρμόδιοι φορείς.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν, για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση του Μιχάλη Δαμιανού: «Αν θέλετε να βάλουμε κι άλλους να τους βάλουμε, να κάνουμε τις επιτροπές με 400 μέλη. Αν είναι τόσο επείγον να μπουν οι οδοντίατροι να μπουν, να μπουν και οι φυσιοθεραπευτές και οι εργοθεραπευτές και οι ποδολόγοι και οι άλλοι που κάνουν τατουάζ, να μπουν όλοι. Το σίγουρο είναι ότι ο Συνήγορος του Ασθενή δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα εάν ο καθένας συνεχίζει επί όποιου νομοσχεδίου γίνει να κάνει εισηγήσεις, το Υπουργείο να τις μελετά, να κάνει άλλο κείμενο, να το ξαναστέλνει στους εμπλεκόμενους και εκείνοι να κάνουν νέα σχόλια».

Σε υψηλούς τόνους, κυρίως μεταξύ ΑΚΕΛ και υπουργού Υγείας και η συζήτηση που αφορούσε το νομοσχέδιο που προβλέπει για την κατάργηση του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ. Από πλευράς ΑΚΕΛ εκφράστηκε ανησυχία για το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες δεν υπάρχει Επίτροπος Εποπτείας και αφέθηκε να εννοηθεί ότι με την απόφαση της να μην διορίσει νέο επόπτη η κυβέρνηση (μετά την αφυπηρέτηση του Χριστόδουλου Καϊσή) οι ασθενείς έμειναν ξεκρέμαστοι αφού δεν ξέρουν που να αποταθούν.

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ ο υπουργός Υγείας υπέδειξε ότι «με την κατάργηση του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας οι αρμοδιότητες του που αφορούν τα παράπονα των ασθενών μεταφέρονται στον Συνήγορο του Ασθενή και οι αρμοδιότητες του που αφορούν την εποπτείας του ΓεΣΥ μεταφέρονται στο υπουργείο Υγείας».

Αυτό το διάστημα, είπε ο κ. Δαμιανός, «οι λειτουργοί του γραφείου του Επιτρόπου Εποπτείας εξακολουθούν να κάνουν αυτό που και προηγουμένως έκαναν. Είναι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας που ήταν αποσπασμένοι στον Επίτροπο. Η απόσπαση τους τερματίστηκε τον περασμένο Αύγουστο και επέστρεψαν στο Υπουργείο».

Μετά από αρκετές συζητήσεις –και μεταξύ βουλευτών– για το αν πρέπει να γίνει νέα διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκομένων ή αν τα σχόλια των διαφόρων φορέων θα έπρεπε να συζητηθούν στο πλαίσιο της κατ’ άρθρον συζήτησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν τα σχόλια τους μέχρι τις 7 Νοεμβρίου και το υπουργείο Υγείας να καταγράψει τις απαντήσεις του επί των σχολίων αυτών. «Η επιτροπή θα συνέλθει στις 7 Νοεμβρίου με την ίδια ακριβώς σύνθεση για να δοθούν απαντήσεις στα σχόλια. Στις 21 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση».

Ο Υπουργός, η Γιαννάκη και οι κόλλες των λειτουργών

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η εκπρόσωπος της συντεχνίας «Ισότητα», η οποία ανήκει και στην ομάδα των λειτουργών του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αφού κατέθεσε μια σειρά από ενστάσεις επί των δύο νομοσχεδίων και αφού ο υπουργός Υγείας είχε ενημερώσει για την πρακτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά την καταγραφή των δικαιωμάτων των ασθενών, ανέφερε ότι «εμείς τώρα απλά τυπώνουμε, όσο έχουμε κόλλες, τα παράπονα των ασθενών», υποστηρίζοντας ότι βάσει νόμου οι λειτουργοί δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν τη διερεύνηση των περιστατικών που φθάνουν κοντά τους.

Η τοποθέτηση της αυτή προκάλεσε την οργή του υπουργού Υγείας, ο οποίος υπέδειξε ότι «πρόκειται για δημόσιους υπαλλήλους, λειτουργούς του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά που έκαναν προηγουμένως». Η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, εξαπέλυσε επίθεση κατά της εκπροσώπου της συντεχνίας υποδεικνύοντάς της ότι «δεν γίνεται να υποβιβάζει κάποιος τον ρόλο του Υπουργείου και να μιλά με αυτόν τον τρόπο για τις υπηρεσίες που προφέρονται».