Μια από τις χειρότερες αυξήσεις στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις καταγράφεται φέτος, παρά το γεγονός ότι πέρσι η χώρα μας ήταν πρώτη στην ΕΕ σε μειώσεις θανάτων στους δρόμους.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, η αύξηση φέτος στους θανάτους σε τροχαία δυστυχήματα ανήλθε στο 30%, ένα τεράστιο ποσοστό για μια χώρα που για δυο συνεχόμενες χρονιές είχε καταγράψει σημαντική μείωση στα θανατηφόρα.
Μετά και τα δύο προχθεσινά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, φέτος επισυνέβησαν 33 οδικές συγκρούσεις με 36 νεκρούς, σε σύγκριση με 22 συγκρούσεις πέρσι και 24 νεκρούς, την ίδια περίοδο. Το 2022 χάθηκαν 31 ανθρώπινες ζωές σε 29 οδικές συγκρούσεις.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση έτσι ώστε τους επόμενους τρεις σχεδόν μήνες να σταματήσει η απώλεια ζωών σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις, το 2024 προδιαγράφεται μια πολύ άσχημη χρονιά που ανατρέπει τους σχεδιασμούς.
Σημειώνεται ότι η μείωση στους νεκρούς στους δρόμους κατά το 2022-’23 είχε αποδοθεί εν πολλοίς στο σύστημα φωτοεπισήμανσης, δηλαδή τις κάμερες της Τροχαίας. Ωστόσο, με το σύστημα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, οι θάνατοι οδηγών, πεζών και επιβατών αυξάνονται φέτος.
Εκτιμάται πως φέτος παρατηρείται μια χαλάρωση των οδηγών ως προς τις κάμερες και τη σημασία τους ως μέτρο μείωσης των δυστυχημάτων, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στην κακή συνήθεια της οδήγησης με αυξημένη ταχύτητα. Οι πλείστες καταγγελίες από τις κάμερες αφορούν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και μετά παραβίαση του κόκκινου.
Οι αιτίες, όπως αυτές σκιαγραφήθηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, είναι γνωστές: Ανθρώπινος παράγοντας και μετά τα υπόλοιπα. Ήτοι, η απρόσεκτη και αμελής οδήγηση που εξυπακούει την χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η στροφή δεξιά, η ταχύτητα, το αλκοόλ και η μη χρήση ζώνης και κράνους.
Αιτίες δηλαδή που συζητούνται για χρόνια και φαίνεται ότι οι οδηγοί αμελούν ή απλώς θεωρούν ότι αν δεν φορέσουν τη ζώνη ή το κράνος, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού δεν θα πάθουν οτιδήποτε.
Από ανάλυση των αιτιών που προκάλεσαν θανάτους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις που έγινε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο, πρώτη αιτία είναι η χρήση κινητού εν ώρα οδήγησης. Επίσης διαπιστώθηκε ότι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε κατοικημένες περιοχές και ότι η χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας οδικής σύγκρουσης σε θανατηφόρα ή σε τραυματισμό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από τους χρήστες των δρόμων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι συχνές.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν το πρόβλημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο στις ομάδες των ευάλωτων χρηστών, ιδιαίτερα των μοτοσικλετιστών και των πεζών, και επεσήμανε την ανάγκη λήψης μέτρων που να στοχεύουν τις συγκεκριμένες ομάδες.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συμφώνησε με αυτή την τοποθέτηση και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα τεθούν σε εφαρμογή άμεσα. Ανάμεσα στα μέτρα που θα εφαρμοστούν βρίσκονται τα εξής: Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και συστηματικότερη ενημέρωση, διαφώτιση και εκπαίδευση μέσω στοχευμένων εκστρατειών.