Πέντε χρόνια φυλάκιση για ομοφοβικές επιθέσεις
Αύξηση των προβλεπόμενων ποινών για το αδίκημα της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου συζητά η Βουλή, με τα περιστατικά να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, ενώ η ανασφάλεια των ατόμων αυτών να κορυφώνεται.
Πρόταση νόμου που συζητήθηκε χθες στην επιτροπή Νομικών προβλέπει την αύξηση από τρία σε πέντε χρόνια φυλάκιση και από €5.000 σε €10.000 το πρόστιμο, για υποθέσεις με ομοφοβικά κίνητρα.
Φέτος έχουν καταγγελθεί αρκετές υποθέσεις ομοφοβικής βίας στην Αστυνομία οι οποίες ξεπερνούν τις 10, (δεν αφορούν τις υποθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα) ενώ κάποιες προωθήθηκαν στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλες είναι ανεξιχνίαστες. Η μεγαλύτερη υπόθεση για φέτος αφορά στην επίθεση με καπνογόνα που δέχθηκαν άτομα από κουκουλοφόρους ενώ βρίσκονταν συγκεντρωμένα στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, για την οποία δεν εντοπίστηκε κανένας από την Αστυνομία.
Άλλη σοβαρή υπόθεση αφορά σε επίθεση που δέχθηκε πρόσωπο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, από πρόσωπο που ήταν φρουρός σε νυχτερινό κέντρο. Η υπόθεση αυτή προωθείται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι η ασφάλεια τους και η αποδοχή τους από την κοινωνία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2023 διερευνήθηκαν 57 υποθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων. Οι 12 εξ αυτών αφορούσαν άντρες ομοφυλόφιλους και οι δύο γυναίκες. Συνολικά από το 2011 μέχρι και πέρσι είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία 57 υποθέσεις που είχαν ως κίνητρο των σεξουαλικό προσανατολισμό των θυμάτων.
Όπως δήλωσε χθες ο εισηγητής της πρότασης νόμου βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σκοπός είναι η αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα για τη διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου.
Στόχος της εισήγησης είναι η ευθυγράμμιση των ποινών με τις αντίστοιχες ποινές που προβλέπονται στον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα νόμου, στον οποίο ποινικοποιείται η βία ή και το μίσος που στρέφεται κατά ατόμων ή ομάδας ατόμων, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.
Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται επίσης αναγκαία ώστε να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι δέον να λαμβάνονται υπόψη από τη Δημοκρατία.
Κατά τον κ. Δαμιανού, «ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, έχουμε διαμορφώσει ένα γενικό σχεδιασμό για εκσυγχρονισμό του ποινικού κώδικα, ειδικότερα σε ότι αφορά στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σε αυτό το πλαίσιο εδώ και μεγάλο διάστημα έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου σκοπός της οποία είναι η αύξηση των ποινών που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα ειδικά για την διάπραξη του αδικήματος της υποκίνησης βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου. Πρέπει να πω ότι στην Δημοκρατία, εδώ και πολλά χρόνια καταγράφεται ένα κενό. Δυστυχώς οι ποινικές διώξεις αναφορικά με αυτά τα αδικήματα είναι πολύ περιορισμένες. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η ευθυγράμμιση των ποινών με άλλες πτυχές του ποινικού κώδικα αλλά και με άλλες ειδικές νομοθεσίες ειδικότερα με την νομοθεσία που αφορά την καταπολέμηση του ρατσισμού. Είναι μια κατεύθυνση η οποία έρχεται και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι το ECRI. Είναι μια κατεύθυνση από την ίδια της Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα που έχουμε αφουγκραστεί και μετατρέψαμε σε πρόταση νόμου».
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε παράλληλα ότι το σύνολο των προσκεκλημένων, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Νομική Υπηρεσία, Δικηγορικός Σύλλογος, οι οργανώσεις «accept-ΛΟΑΤΙ ΚΥΠΡΟΥ και «Queer Collective Cy» που επηρεάζονται από τις σχετικές νομοθεσίες, τοποθετήθηκαν θετικά γι’ αυτό και η πρόταση αυτή θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Ανασφάλεια νιώθουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα
Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία της πρώτης εθνικής στρατηγικής 2025-2028, που αφορά την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην Κύπρο, με συντονιστή του έργου και της ετοιμασίας και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής τον Επίτροπο του Πολίτη, Παναγιώτη Παλατέ.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παλατές ανέφερε πως η Επιτροπή θα είναι διυπουργική, ενώ σημείωσε ότι μόνιμοι εκπρόσωποι θα είναι τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας και κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και εκπρόσωποι από όλα υπουργεία, με βάση τις εργασίες της Επιτροπής.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Επιτροπή θα εκπροσωπείται και ο μη κυβερνητικός οργανισμός Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ως ο μόνος εγγεγραμμένος οργανισμός, που ασχολείται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο. Επίσης, είπε πως θα υπάρχει ακαδημαϊκή υποστήριξη από ακαδημαϊκό με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος θα διοριστεί μετά από πρόταση του Επιτρόπου του Πολίτη και έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο του Πολίτη, οι άξονες που θα κινηθεί η εθνική στρατηγική αφορά στην αντίστοιχη των νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτή την Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, στη διασφάλιση της ισότητας, τη διασφάλιση της ασφάλειας και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς, αναφορικά στα άτομα και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε προκαταρκτικές συναντήσεις με την οργάνωση Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, έχουν καταγραφεί αρκετά αιτήματα, κυρίως ασφάλειας, που είναι και τα πιο άμεσα που χρήζουν επίλυσης. «Είναι προβλήματα, τα οποία υπάρχουν καθημερινά δυστυχώς», ανέφερε.
Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η εθνική στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις και στοχεύσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής όπως η υγεία, παιδεία, εργασία, πρόνοια και ασφάλεια για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Επίσης, η εθνική στρατηγική θα κινείται στους άξονες της αντίστοιχης ευρωπαϊκής στρατηγικής 2020-2025 για την προστασία των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα καθορίζοντας με αυτό τον τρόπο μια σειρά στοχευμένων δράσεων και προτεραιοτήτων γύρω από τους ακόλουθους βασικούς πυλώνες: α) αντιμετώπιση των διακρίσεων και διασφάλιση της ισότητας, β) διασφάλιση της ασφάλειας των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και γ) οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.
Σημειώνεται ότι πριν την οριστικοποίηση της εθνικής στρατηγικής, το κείμενο θα τεθεί προς συζήτηση και διαβούλευση με όλους τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, φορείς, οργανισμούς με στόχο να υποβληθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025 ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να εγκριθεί και να αρχίσει η πορεία υλοποίησης της.