Άκρως διαφωτιστική θεωρείται η κατάθεση του ιατροδικαστή Νικόλα Χαραλάμπους για την έκβαση της θανατικής ανάκρισης του 33χρονου Χρίστου Παύλου από τη Λεμεσό, που έσβησε ξαφνικά τον Μάρτιο του 2023, στην μπανιέρα του σπιτιού του.

Ο άτυχος νέος είχε επισκεφθεί τρεις ημέρες πριν αποβιώσει τον προσωπικό του γιατρό, αναφέροντάς του ότι υπέφερε από πόνους στο στήθος, την πλάτη και έκανε εμετούς. Εντούτοις, ο τελευταίος φέρεται να του συνταγογράφησε αντιβίωση αντί να τον παραπέμψει σε καρδιολόγο.

Ο ιατροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους ήταν αυτός που διενήργησε νεκροτομή επί της σορού του 33χρονου Χρίστου, καταλήγοντας ιατροδικαστικά στην αιτία θανάτου. Σύμφωνα με την έκθεσή του, η οποία είναι κατατεθειμένη ως τεκμήριο, ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε ρήξη καρδίας.

Μάλιστα, αναλύοντας τα ευρήματα της νεκροτομής, ο ιατροδικαστής σημείωσε ότι «η καρδία παρουσίαζε ρήξη δεξιού ωτίου και διαχωρισμού αορτής στην έκφυση της (αορτικό τόξο). Παρατηρήθηκε ρήξη των τοιχωμάτων της αορτής και συλλογή αίματος και αιμοπηγμάτων μεταξύ των χιτώνων. Ο περικαρδιακός σάκος πλήρης με αίμα και αιματοπήγματα».

Ο κ. Χαραλάμπους αντεξέταστηκε από τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια του 33χρονου, Αυγερινό Χαρτσιώτη, ο οποίος τον έκανε να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων που έχουν σχέση τόσο με τα ευρήματά του, αλλά και το τι προκάλεσε τη ρήξη καρδίας.

Ο μάρτυρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ο θανών να είχε οξεία αμυγδαλίτιδα, είτε ιογενούς είτε βακτηριδιακής αιτιολογίας, τονίζοντας ότι εάν υπήρχαν τέτοια ευρήματα θα είχαν εντοπιστεί. Πέραν τούτου, απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπήρχε χρόνιο πρόβλημα καρδιάς, εξηγώντας ότι δεν ήταν ένα επεισόδιο στιγμιαίο, αλλά εξελισσόταν μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Κληθείς να απαντήσει εάν από τη νεκροτομή το καρδιακό επεισόδιο εκδηλώθηκε την ημέρα του θανάτου και περιορίστηκε σε μερικές ώρες ή εάν ήταν κάτι που εξελίχθηκε σε κάποια 24ωρα, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε: «Δεν ήταν μπαμ και κάτω. Προϋπήρχε κάποιες ώρες, μέρες, προηγουμένως. Σίγουρα άρχισε η διαδικασία και βάση του ιστορικού του, ότι τρεις ημέρες προηγουμένως ήδη ένιωθε πόνο στο στήθος. Άρα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η όλη διαδικασία (ρήξης καρδίας) να άρχισε προ τριών ημερών. Είναι συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου, ο πόνος στο στήθος, στην πλάτη, οι εμετοί. Είναι συμπτώματα συχνά που παρατηρούνται σε καρδιακά επεισόδια και σίγουρα πρέπει να χρήζουν διερεύνησης από τους ιατρούς, για πιθανόν καρδιακό επεισόδιο».

Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στο μέγεθος της ρήξης καρδίας, το σημείο της ρήξης καθώς και στα ιατροδικαστικά ευρήματα. «Σίγουρα για να διαπιστωθεί εν ζωή ρήξη, πρέπει να γίνουν παράλληλα και κάποιες άλλες εξετάσεις», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι από τη στιγμή που είχε συμπτώματα καρδιολογικού προβλήματος, επιβαλλόταν να γίνει διερεύνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερωτώμενος εάν η αντιβίωση που χορηγήθηκε στον θανόντα μια ήμερα πριν τον θάνατό του συνέβαλε άμεσα ή έμμεσα στην πρόκληση ή στην εξέλιξη του επεισοδίου, ο ιατροδικαστής σημείωσε πως απάντηση για αυτό το ζήτημα, θα μπορούσε να δώσει φαρμακοποιός ή και χημικός, εξηγώντας ότι δεν γνωρίζει τις ουσίες που περιείχε το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο συνταγογραφήθηκε από τον προσωπικό ιατρό του 33χρονου, ούτε και πώς αντιδρά σε συνδυασμό με κάτι άλλο.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η ρήξη καρδίας που υπέστη ο 33χρονος με τη μορφή που έλαβε, εάν λάμβανε κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή εάν υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση, ο κ. Χαραλάμπους απέκλεισε τη φαρμακευτική αγωγή, λέγοντας ότι πιθανόν να αποφευγόταν με χειρουργική επέμβαση, εάν όμως εντοπιζόταν έγκαιρα.

Η θανατική ανάκριση συνεχίζεται το επόμενο διάστημα με μάρτυρες, χημικό του Κρατικού Χημείου αλλά και τον προσωπικό ιατρό του θανόντος ο οποίος τον εξέτασε τρεις ημέρες προηγουμένως και του χορήγησε αντιβίωση, στέλνοντας τον στο σπίτι.