Μπορεί το τροποποιημένο νομοσχέδιο που υπέβαλε το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, να ικανοποίησε σε γενικές γραμμές όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εντούτοις, δεν ανασκεύασε επιφυλάξεις σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία αναλύθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, στην οποία παρευρέθηκε και η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου.
Ένα από τα σημεία αυτά είναι και η πρόνοια που αφορά στις διεθνείς κατατάξεις, με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς φορείς να επισημαίνουν πως αυτό όχι μόνο χρήζει διευκρινίσεων, αλλά ενδεχομένως και να μην μπορεί να σταθεί ούτε νομικά, ούτε και ρεαλιστικά.
Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο Φορέας που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των προγραμμάτων που θα προταθούν από τα παραρτήματα, θα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει αίτηση ίδρυσης παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου σε περίπτωση που το μητρικό ίδρυμα και τα προγράμματα που θα παρέχονται από αυτό, βρίσκονται σε κατώτερη θέση στις διεθνείς κατατάξεις ακαδημαϊκών κριτηρίων από τα ιδρύματα και τα πιστοποιημένα προγράμματα των τοπικών ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.
Οι επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στην Επιτροπή, τόσο από δημόσια πανεπιστήμια, όσο και από ιδιωτικά είναι κατά πόσο αυτό θα είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο, καθώς, ενδεχομένως, κάθε χρόνο η σειρά κατάταξης των ιδρυμάτων στις διάφορες λίστες που δημοσιεύονται αλλάζει και, ως εκ τούτου, τίθεται θέμα ποιες λίστες και ποιοι διεθνείς δείκτες θα υπολογίζονται. Επιπρόσθετα, στο τραπέζι έπεσε και το γεγονός ότι κάποιες από αυτές τις λίστες αμφισβητούνται από πολύ καλά πανεπιστήμια και κάποια απ’ αυτά (π.χ. της Γαλλίας) δεν επιθυμούν να συμμετέχουν.
Κοινή θέση των εμπλεκόμενων φορέων της δημόσιας και ιδιωτικής Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία παραρτημάτων, όπως γίνεται και στη δική τους περίπτωση που ελέγχονται και αξιολογούνται για τις εγκαταστάσεις τους και τα προγράμματα σπουδών τους, καθώς επίσης και να διασφαλιστεί πως δεν θα παρατηρηθεί προνομιακή μεταχείριση πανεπιστημίων του εξωτερικού που επιθυμούν να λειτουργήσουν παραρτήματα στην Κύπρο.
Από πλευράς της, η υπουργός Παιδείας κατέγραψε τα σημεία που έθιξαν τα πανεπιστήμια και οι σχολές ιδιωτικής Εκπαίδευσης, τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις τους και διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν εκπτώσεις στο θέμα της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, εξ ου και θεσμοθετείται το θέμα με εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων. Αναφορικά με το ζήτημα των κατατάξεων και πώς αυτό θα είναι κριτήριο που δύναται να ισχύσει στην πράξη, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσει ο Φορέας Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και να επανέλθει.