Με την ανέγερση σύγχρονης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας προχωρεί η Green Dot. Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε αγορά τεμαχίου γης 20.000 τ.μ. στη βιομηχανική ζώνη βαριάς οχληρίας Τσερίου και εν αναμονή της λήψης πολεοδομικής άδειας έχει καταθέσει έκθεση πληροφοριών στην Περιβαλλοντική Αρχή.
Το εργοστάσιο θα λειτουργεί ως μονάδα παραλαβής, διαλογής και επεξεργασίας διαφόρων τύπων συσκευασιών και αναμένεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανακύκλωση και βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασιών στην Κύπρο.
Ο σκοπός υλοποίησης του έργου είναι η ενίσχυση των υποδομών ανακύκλωσης στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων συσκευασιών. Το εργοστάσιο θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται απορρίμματα συσκευασιών από χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και άλλα υλικά, συμβάλλοντας στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου περιλαμβάνουν τα εξής:
• Τη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής.
• Τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης υλικών.
• Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
• Τη συμμόρφωση με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομοθεσίες περί αποβλήτων και ανακύκλωσης.
Η κύρια δραστηριότητα που θα πραγματοποιείται στη μονάδα κατά το στάδιο λειτουργίας είναι η παραλαβή μη επικίνδυνων αποβλήτων συσκευασιών καθώς επίσης και αποβλήτων χαρτιού μη συσκευασίας και η εκτέλεση εργασιών για τη διαλογής τους. Η σχεδιαστική δυναμικότητα του εργοστασίου θα ανέρχεται 36.000 τόνους αποβλήτων ανά έτος. Η εκτιμώμενη ποσότητα του κάθε ρεύματος αποβλήτου που θα παραλαμβάνεται στο εργοστάσιο ετησίως είναι: Συνθετικές συσκευασίες 500, Μεικτές συσκευασίες (PMD) 20.000, Γυάλινες συσκευασίες 6.000 και Χαρτί και χαρτόνι 9.500.
Σε ότι αφορά τα απόβλητα χαρτιού μη συσκευασίας, αποτελούν χωριστά συλλεγέν ρεύμα αποβλήτων, το οποίο θα τυγχάνει διαχείρισης στο αυτοματοποιημένο σύστημα του εργοστασίου. Το πρώτο στάδιο της διεργασίας θα είναι η απομάκρυνση τυχόν μεταλλικών υπολειμμάτων με τη χρήση μαγνητών. Στη συνέχεια, το μίγμα θα διοχετεύεται σε ειδικά διαμορφωμένα κόσκινα (screens) όπου θα και θα γίνεται ο κύριος διαχωρισμός του καθαρού ρεύματος χαρτιού